maandag 4 juni 2012

What to wear... naar het Midden-Oosten

Vandaag laten we je zien wat een geschikte outfit is voor een warme bestemming in het Midden-Oosten of de Sahel. Je hebt vast wel eens gehoord van de uitdrukking 'When in Rome, do like the Romans do'. En dat geldt zeker niet alleen voor Romeinen, want zoals je weet zijn dat nogal eens rare jongens. Maar het is niet voor niets dat bijvoorbeeld de Toearegs, de stoere nomaden uit de Sahara, zich ondanks de hitte hullen in vele lagen alles bedekkende kleding. Ook in landen als Oman en Saudi-Arabië dragen mannen en vrouwen lange gewaden. De reden is heel simpel: die beschermen tegen de zon, het stof en de droge lucht. Probeer het maar eens.

Onze outfit bestaat uit de onvolprezen Teva-sandalen, een luchtige harembroek (die heet natuurlijk niet voor niets zo!), een tuniek van dunne stof en een sjaal. Een lange katoenen rok of jurk zijn nog luchtiger dan een broek en zwieren lekker langs je benen, wat een verkoelend effect heeft. Laten deze items nou net allemaal superhip zijn!

Als je deze kleding draagt, hoef je alleen je gezicht en je voeten maar in te smeren met een SPF. Wel zo handig. Een ander voordeel is dat je ook direct geschikte kleding draagt om de bevolking geen aanstoot te geven. In islamitische landen worden blote schouders, armen en benen niet zo gewaardeerd. Het kan een kloof scheppen tussen jou en hen en dat wil je nou juist niet. Ook word je met deze kleding aan zonder problemen binnengelaten in religieuze gebouwen zoals kathedralen en moskeeën.

Voor de heren geldt hetzelfde principe, het kan alleen lastig zijn om in Nederland aan geschikte kleren te komen. Diverse Avanta-reizigers hebben de bovenstaande uitdrukking heel letterlijk genomen en kochten ter plaatse een set mannenkleding. Dat is een buitengewoon slimme zet, want 1. de aankoop is een belevenis op zich 2. de kleren zijn spotgoedkoop 3. het wordt zeer gewaardeerd door de locals en 4. je draagt de juiste kleding op de juiste plek.

En nu je gehuld bent in passende kledij is het tijd voor een passend drankje. Wat dacht je van een glaasje hete, mierzoete muntthee?

***

Ga je naar noordelijke streken? Klik hier voor onze kledingtips. Op onze website vind je handige paklijsten.

Geen opmerkingen: