vrijdag 20 januari 2012

Hoop voor kinderen met een handicap

In 2012 sponsort Avanta het werk van Gerda Klaver en het project Jedidja in Guiné-Bissau. Lees hieronder het artikel dat Gerda voor ons geschreven heeft.





Sinds 2003 werk ik via Stichting KIMON in Guiné-Bissau. Een klein land in het westen van Afrika. Het land is vergelijkbaar met Nederland wat betreft oppervlakte en hoeveelheid water, maar Guiné-Bissau behoort tot één van de drie armste landen ter wereld!

Kinderevangelisatie en trainingen

De eerste jaren deden we, in samenwerking met de kerken, kinderevangelisatie in Foia en de omliggende dorpen. Nu wordt de aandacht meer gericht op het trainen van kinder-en tienerwerkers, zodat zij het evangelie door kunnen geven en er meer kinderen bereikt kunnen worden. Daarnaast werkte ik als verpleegkundige in een polikliniek in Foia.

Een verborgen probleem

In 2007 voelden we het verlangen om kinderen met een handicap te helpen, maar de mogelijkheden waren er nog niet. Gehandicapte kinderen vormen een verborgen probleem in Guiné-Bissau. De familie schaamt zich vaak voor een gehandicapt kind en niet zelden wordt het verborgen gehouden of laat men het zelfs verdwijnen. In de regio waar wij werken, was geen enkele vorm van hulpverlening aan deze kinderen.

Project Jedidja

Na veel voorbereidingen werd in 2010 het project JEDIDJA een feit. We helpen kinderen met een handicap en begeleiden de familie en gemeenschap volgens de CBR (Community Based Rehabilitation) methode. De kinderen blijven bij hun familie wonen. De familie wordt begeleid in de zorg voor hun zieke of gehandicapte kind, zodat het kind zich zo optimaal mogelijk kan ontwikkelen. Zo mogelijk wordt de zelfredzaamheid van het kind gestimuleerd, gaat het naar school of krijgt het een beroepstraining. Bij dit alles wordt de gemeenschap, waarin het kind verblijft, betrokken.



Uitbreiding 2011 en verhuizing 2012

Er zijn nu 45 vrijwilligers getraind om kinderen met een handicap te lokaliseren en te begeleiden. Er zijn 150 kinderen gevonden en door ons bezocht. We werken in drie gebieden. Ik werk in een gebied met 15 vrijwilligers en 75 kinderen. De één heeft meer hulp en aandacht nodig dan de ander. De vrijwilligers gaan regelmatig bij de kinderen en hun familie op bezoek om hen te bemoedigen, te begeleiden en te stimuleren. We hopen in 2012 te verhuizen naar Buba, om centraler in het gebied te wonen. Verder zijn we aan het sparen om daar een 2e gebouw neer te zetten. Hier willen wij vrijwilligers trainen voor het kinderevangelisatiewerk en anderen voor het gehandicaptenwerk. Kinderen met een handicap kunnen daar met hun verzorgers een korte periode verblijven voor speciale trainingen.

Epilepsie

Eens per twee maanden heb ik een vergadering met en voor de kinderen die epilepsie hebben en hun familie. Daar wordt na een opening met Bijbellezen en gebed, uitleg gegeven over de ziekte en over het gebruik van medicijnen. De familie en de kinderen krijgen de tijd om hun ervaringen uit te wisselen. Ook is er een creatieve activiteit voor de kinderen, waar de ouders vaak van meegenieten. Er zijn zoveel vooroordelen over de ziekte. Mensen met deze ziekte geven vaak veel geld en goederen weg aan toverdokters om genezen te worden.

Dovenschool

Verder is er in Foia een klasje met dove kinderen. Zij krijgen speciale lessen met gebaren. Deze kinderen kunnen niet naar de hoofdstad en alleen in de hoofdstad is een dovenschool. De leerkracht doet goed zijn best, hij heeft nog geen opleiding hiervoor, maar met behulp van het gebarentaalwoordenboek komt hij een heel eind. Hij hoopt nog een cursus te gaan doen.

Orthopedische problemen

Er zijn veel kinderen die orthopedische problemen hebben. Dan denk ik aan Aruna (8) die niet goed kan lopen vanwege polio. Hij heeft pas een spalk gekregen waar hij mee moet leren lopen. Ook denk ik aan Agustu (15) die 4 jaar geleden door een slang gebeten is, en zijn wond is nog steeds niet genezen. Verder Pana (14) die uit een boom gevallen is en daardoor verlamd aan zijn benen. Gelukkig kan hij nu wel naar school want hij heeft een karretje gekregen. En zo kan ik nog wel even doorgaan…





De grote Helper en Redder

Bij al deze kinderen kijken we naar de mogelijkheid om naar school te kunnen en een beroep te leren. Waar het mogelijk is wijzen we hen op de grote Helper en Redder Jezus Christus. Dit gaat in de ene situatie makkelijker dan in de andere. Soms is er openheid om hierover te praten en met elkaar te bidden. Soms is die openheid er niet en mag het kind niet meedoen, omdat we vanuit een christelijke levensstijl werken. Wij staan open voor hulp aan alle kinderen met een handicap, zonder onderscheid van afkomst, stam, religie, geslacht enz.

Afsluitend
Ik ben dankbaar dat ik mijn in Nederland opgedane ervaring als verpleegkundige hier mag gebruiken om de kinderen met een handicap vooruit te helpen. Samen met mijn collega’s hier en met de hulp van de Heere mogen wij dit werk doen. Gehandicapte kinderen zijn door de Heere bemind! Laten wij ze dan ook beminnen door voor hen te bidden en onze gaven voor hen te geven!

***

In 2012 zal tijdens de Avantareizen op de zondagen voor dit mooie werk gecollecteerd worden.

Lees meer over Gerda op haar website http://www.gerdaklaver.nl/ en meld je aan voor de nieuwsbrief. Voor meer informatie kun je ook terecht op http://www.projectjedidja.org/ en http://www.kimon.nl/.

Geen opmerkingen: