maandag 9 maart 2009

sterke verhalen

Vandaag kregen we op kantoor een mailtje van een Avantareiziger. Hij had op zijn werk 'sterke' verhalen verteld over Avanta en daarbij meegedeeld dat die organisatie in alle landen ter wereld geweest is. Maar dat geloofden zijn collega's niet. Want Noord-Korea kom je niet zomaar binnen dus daar zou Avanta vast niet geweest zijn. Om dat te verifiëren werd er een mailtje gestuurd.

Het antwoord?

Natuurlijk is Avanta in Noord-Korea geweest. Het is tenslotte een land en wij gaan niet beweren dat we in alle 195 landen ter wereld geweest zijn als dat stiekem niet zo is. Als bewijs heeft Daan een enkele pagina's (met foto) uit het boek 'Reisverhalen' van Ies Goedbloed Sr. gescand en meegestuurd met het antwoord.

Het klopt dat het niet eenvoudig is om Noord-Korea te bezoeken. Maar Ies Sr. is niet voor één gat te vangen en ook gesloten grenzen houden hem niet altijd tegen. Zo is hij met zijn gezin zelfs in het Roemenië van Ceaucescu geweest. Hij weet meestal wel een grensovergangetje te vinden dat maar minimaal bezet is. Met vasthoudendheid en kennis van zaken kom je vaak een heel eind. Onze recente reizen naar Saudi-Arabië zijn daar een voorbeeld van. Dit soort reizen zijn de boeiendste en laten de diepste indrukken achter. Zoon Ies Jr. bijvoorbeeld, destijds nog maar een klein kereltje van een jaar of vier, weet nog heel goed hoe volwassen Roemeense mannen als een kind zo blij waren met één van zijn speelgoedautootjes. Maty zal haar gesluierde bezoek aan Iran en de krampachtig opgehouden schone schijn in Noord-Korea ook niet snel vergeten.

Dus als je sterke verhalen hoort over Avanta: houd er rekening mee dat ze waar kunnen zijn! (Overigens doen er ook Avantafabels de ronde, daarover een andere keer.)

Geen opmerkingen: