woensdag 18 maart 2009

gezondheid op reis I: hondsdolheid

Niets is zo vervelend als ziek zijn op reis. Je vakantie is meestal toch al korter dan je zou willen en kostte een lieve duit - je ellendig voelen is dus het laatste wat je wilt. Bovendien lig je, als je dan toch ziek bent, het liefst in je eigen bed. Dokters- en ziekenhuisbezoek in den vreemde wil je als het even kan ook vermijden.

Daarom een nieuw serietje op dit weblog: gezondheid op reis. Vol tips, adviezen en wijze raad van doorgewinterde reizigers. We beginnen met de behoorlijk enge ziekte hondsdolheid.

Over de hele wereld kom je ze tegen: zwerfhonden. Soms in de vorm van schattige vuilnisbakkenraspuppies, soms in de vorm van wolfachtige, valse monsters. De monsters jaag je meestal makkelijk weg met een steen, maar blijf liever ook uit de buurt van de puppies. Ze kunnen namelijk besmet zijn met hondsdolheid. In Elsevier nr. 11 staat een artikel over dit gevaarlijk virus, dat overdraagbaar is van hond op mens. Ook katten, apen, vossen en vleermuizen kunnen hondsholheid overbrengen.

Het is mogelijk om ingeënt te worden tegen hondsdolheid. Dit wordt alleen aangeraden als je verblijf in het buitenland langer dan drie maanden duurt. Voor korte reizen is het dus niet nodig. Blijf uit de buurt van de hierboven genoemde dieren en zorg dat ze je niet bijten, krabben of likken. Gebeurt dat toch, ontsmet eventuele wondjes dan zorgvuldig. Ga vervolgens zo snel mogelijk naar de dokter, zodat er maatregelen genomen kunnen worden.
In Nederland komt hondsdolheid zo goed als niet voor.
E.
PS. de Avantakinderen konden het soms niet laten toch met de hondjes te spelen. Ze waren een welkome afwisseling op het schaarse speelgoed tijdens de lange kampeerreizen door Europa. Gelukkig hebben we geen van allen ervaring met hondsdolheid!
Foto 1 is gemaakt in Armenië, foto 2 in Iran.

Geen opmerkingen: