maandag 2 maart 2009

guestblogger Hemma: Chili

onderweg naar het merengebied

Met 50 kilo windsurfspullen, een koffer vol zomerkleding en zónder Spaans woordenboek vertrokken Arnold en ik in november naar Brazilië en Chili. Dat Spaanse woordenboek was een behoorlijke vergissing. Niemand in Zuid-Amerika spreekt Engels en wij geen Spaans. Dat leverde overigens heel erg creatieve communicatie op en noodgedwongen spraken wij aan het einde van de reis het nodige Spaans.

In Brazilië verbleven we een week lang in een prachtig dorpje aan de kust. Helemaal geïsoleerd vanwege omliggende zandduinen hebben we daar een week lang vooral uitgerust. Zoiets is heel relaxed, maar daarna hadden we erg veel zin om meer te zien en rond te gaan reizen in Chili.

verlaten strand aan de Chileense kust

Als we aangekomen zijn in Santiago, valt mij als eerste op dat Chili er eigenlijk precies zo uitziet als ik verwacht had. Behoorlijk westers, vriendelijke bevolking en de natuur wat droog en ruig met aan de kust hoge rotsen en verlaten stranden. Al snel blijkt dat Chili veel meer te bieden heeft dan ik kon vermoeden. Binnen een paar uur rijden kan het landschap compleet veranderd zijn. Chili onderscheidt zich van andere landen vanwege de enorme diversiteit in klimaten en natuur. Het land heeft maar liefst acht verschillende klimaatzones, van woestijnklimaat en mediterraan klimaat tot gematigd en subtropisch klimaat. En dat betekent natuurlijk ook dat de natuur enorm gevarieerd is.


krioelende zeeleeuwen bij Isla Chaneral

Wij trokken eerst naar het zuiden waar het merengebied ligt. De naam zegt het al; hier zijn heel veel meren en verder veel vulkanen en dichtbegroeide bossen. Echt prachtig. Veel Chilenen uit Santiago vieren hier vakantie en daarom waren sommige stadjes en nationale parken behoorlijk toeristisch. Zoals bijvoorbeeld het prachtige park Puyehue waar sommige riviergedeeltes natuurlijk opgewarmd worden door vulkaanaderen onder de grond. Gelukkig bleven er nog genoeg plaatsen over waar inwoners verbaasd waren over ons bezoek. De havenstad Puerto Montt was ons zuidelijkste punt. Nog verder naar het zuiden begint Patagonië, maar helaas hadden we niet genoeg tijd om dit gebied met talloze gletsjers, meren en watervallen te bezoeken.

hier komen de beroemde Chileense wijnen vandaan

Daarom trokken we via de kust weer terug naar het noorden. Wat een prachtige kust heeft Chili! De gezellige dorpjes, verlaten stranden en hoge rotskliffen vormen een bijzonder geheel. Voor Arnold was de kust extra interessant, omdat het er vaak waait en er hoge golven zijn. Ideaal voor windsurfers.Een paar honderd kilometer ten zuiden van Santiago kruisen we een groep van Avanta en samen brengen we een weekend door. We hebben een perfecte kampeerplek gevonden aan de rand van het bos, met een grasveldje voor de tenten, een strand om over te wandelen en een blauwe zee die ons ’s nachts in slaap ruist. Heel gezellig en bovendien kunnen we wat tips uitwisselen van plaatsen die je in Chili absoluut niet mag missen.

paard (met veulen) en wagen op het strand

Op advies van de Avantagangers zetten wij koers naar ons noordelijkste punt: Caleta Chaneral. Een heel klein vissersdorpje aan de kust vlakbij het eilandje Isla Chaneral. Je kunt daar met vissers een boottocht maken en een dolfijnenkolonie zien! Een paar uur lang varen we met twee vissers het hele eiland rond. Honderden pinguins, zeeleeuwen, zeehonden, vogels en zeeschildpadden worden door ons gespot. Helaas blijken de dolfijnen die normaal gesproken rond de boot springen, op reis te zijn. Tja, geef ze eens ongelijk…. Desalniettemin was het een heel bijzondere tocht en waren we heel tevreden met alles wat we gezien hadden.

halfwoestijn

Helemaal in het noorden van Chili ligt een enorme zandbak: de Atacama-woestijn. Deze woestijn staat bekend als de droogste ter wereld en er zijn zelfs delen waar nog nooit één druppel regen is gevallen. Wij hebben slechts halfwoestijnen gezien, waar nog wel af en toe een benzinestation was en we ook nog ieder uur mensen tegenkwamen. Iets wat in het hart van de Atacama heel zeldzaam is en waar leven haast onmogelijk wordt gemaakt door de extreme natuuromstandigheden. Helaas hadden we tijd tekort en ging dit bijzondere natuurgebied aan onze neus voorbij, maar wie weet een volgende keer…


Met dank aan Hemma Pijl-Goedbloed. Zin gekregen om ook naar Chili te gaan? Klik hier.
E.

Geen opmerkingen: