donderdag 7 juli 2016

Steun christenen in India

Christenen in India hebben het over het algemeen niet makkelijk. Vrouwen en meisjes vaak ook niet. Laat staan christelijke vrouwen en meisjes! Stichting Hulp Vervolgde Christenen steunt hen en jij kunt daar tijdens je Avantareis een steentje aan bijdragen.

Berdien Kloosterman ging voor HVC drie maanden als vrijwilliger naar India en vertelt over een paar van de projecten die ze bezocht heeft:



"De afgelopen drie maanden ben ik in India werkzaam geweest voor HVC, samen met Esther van Baaren. Het was een avontuur om de cultuur van India te leren kennen!

In Noord-India, in Lucknow, zijn wij een maand werkzaam geweest bij het Thomas project. Het Thomasproject heeft een jongens en meisjestehuis (deze tehuizen zijn gescheiden) en een eigen school. De jongens en meisjes die worden opgevangen in het tehuis zijn zonen en dochters van pastors (evangelisten) die werkzaam zijn in dorpjes waar geen scholingsmogelijkheden zijn. Fantastisch om te zien hoe de leiding van dit project met liefde deze kinderen helpt en hen een toekomst geeft. Helaas is er weinig tijd voor spelletjes met de kinderen. De aanschaf van een basketbal en waterballonnen en het organiseren van spelletjes zorgden voor veel plezier. De kinderen genoten van de sport en spelactiviteiten. De aanschaf van nieuwe schoolspullen kan ook niet zomaar even gedaan worden. Daarom kreeg ieder kind als afscheid een nieuwe schooltas met spulletjes. Wat waren ze blij!






Een bezoek aan de familie van het sponsorkindje van Esther, dat zij sponsort via HVC, laat ons zien hoe waardevol het Thomasproject is. Op een warme middag werden we gastvrij ontvangen in het huis van de familie: een kleine hut waarin zowel familie als dieren leven. Vader is werkzaam als pastor in het dorp en dit geeft nauwelijks inkomsten. Daarom zorgt het Thomasproject voor onderwijs van de kinderen. Ook heeft het Thomasproject dieren gegeven aan het gezin zodat zij zelfvoorzienend kunnen leven. De oudste zoon woont sinds kort weer thuis: hij heeft zijn school afgerond en zal op kosten van het project een vervolgstudie gaan doen. Met veel liefde wordt ons een kop zelfgemaakte thee van versgeplukte bladeren aangeboden. Het bezoek wordt afgesloten met gebed. Een gebed in het Hindi. Ondanks de taalbarrière ervaren we verbondenheid in Christus.




De laatste twee maanden ging de reis naar het zuiden van India, naar Coimbatore. Daar zijn wij werkzaam geweest in een project voor meisjes. De positie van vrouwen in India is moeilijk. Met name het feit dat elk huwelijk gearrangeerd wordt door de ouders zorgt voor veel problemen en ellende. Na het huwelijk woon je met de ouders van je man in een huis. De gevolgen hiervan zijn niet zichtbaar voor een buitenstaander. De redenen voor opvang in dit tehuis zijn divers. De meiden die worden opgevangen krijgen onderwijs, zodat zij zelfstandig kunnen functioneren in de maatschappij.  Tijdens ons verblijf was het zomervakantie. We hebben in samenwerking met locals een summercamp geleid. Daarnaast zijn er noodzakelijk spullen aangeschaft zoals nieuwe kleren voor de jongere kinderen.
In 2012 is de oprichter van dit project plotseling overleden. Er is dringend behoefte aan een nieuwe leiding en ook moet het gebouw waarin de meiden leven gerenoveerd worden om aan de eisen van de overheid te voldoen."



Bedankt Berdien, voor het vertellen van je verhaal over dit mooie werk. En alle deelnemers aan de Avantareizen deze zomer: bij voorbaat dank voor je gift! Zoals je ziet, krijgt die een goede bestemming. Lees meer over de projecten van HVC op de website Stichting Hulp Vervolgde Christenen

Geen opmerkingen: