maandag 1 september 2008

kampeergenoegens II


Slapen met alleen wat dun zeildoek tussen jou en de vrije natuur geeft een heerlijk gevoel. Alsof je deel uitmaakt van die vrije natuur, erin opgaat. Een paar centimeter naast je komt het nachtleven op gang. Geritsel en gescharrel van egels, muizen, konijnen en wie weet wat nog meer. Misschien doet de ijselijke kreet van een uil je verstijven in je slaapzak of heb je voor de zekerheid een sok in het gaatje van de tentstok gestopt. Maar met een zaklamp naast je en een hele groep reisgenoten binnen gehoorsafstand voel je je toch veilig.

Regen op het tentzeil boven je is een van de mooiste geluiden die er zijn. Buiten is het hondenweer, jij ligt lekker droog in je warme slaapzak. Dat is genieten!

's Morgens word je wakker door de zon die op het tentzeil brandt. Je hoeft alleen een rits open te doen om nog even met de zonnestralen op je gezicht na te doezelen. Of om te kijken naar de nevels die nog boven het spiegelgladde meer hangen. Al snel drijft de warmte je de tent uit.

Regent het nog steeds? Ook dat heeft zijn charmes. Niet vergeten om je schoenen onder het tentzeil te zetten (en 's morgens te controleren op klein gespuis dat daar wellicht een woonplaats denkt te hebben gevonden!) en je tas met spullen op een droge plek op te bergen. Sprietjes gras plakken aan je benen, aan het tentzeil, aan je schoenen. Je moet vreemde capriolen uithalen om niet met je schoenen je slaapzak smerig te maken.

Back to the basics? Je kunt zelf kiezen waar je je slaapkamer inricht: aan de rand van een meer, op het strand, bij een frisse rivier, hoog op een berg, middenin het bos of middenin een wei. Als dat geen luxe is!
E.