vrijdag 31 januari 2014

Kaliningrad - waar het verleden heden is

Kaliningrad is volgens deelnemer Martijn een absolute aanrader. Hij kan het weten want in een paar jaar tijd maakte hij ontzettend veel reizen. En Kaliningrad staat bij hem in het rijtje van de meest fascinerende bestemmingen. 

Ooit naar een exclave geweest? Dat is een stuk land wat politiek wel, maar geografisch gezien niet met het moederland is verbonden. Een voorbeeld van een hele interessante exclave is Kaliningrad, gelegen aan de Oostzee tussen Polen en Litouwen in.

Martijn: “Het is vrij dichtbij, maar een totaal andere cultuur. En voor mensen die van geschiedenis of fotograferen houden is dit een absolute aanrader." 

Waarschijnlijk net boodschapjes gedaan om vanavond voor de kleinkinderen een flinke pan 'bjorst' soup te koken.

Trouwen in Kaliningrad - dit fenomeen gaat er weelderig aan toe, gezien de Limo!! Het contrast tussen arm en rijk is goed zichtbaar op straat.






Martijn: “Wat ik mooi vind aan Kaliningrad is dat het leven er puur is. Voor ons in eerste instantie niet misschien het beeld van idealisme,  maar de mensen die er wonen zijn voornamelijk Russen die zich in het voormalige Koningsbergen en in het Oblast van Rusland thuis voelen. Het is er absoluut niet westers en iets wat oud is kan gewoon nog functioneren.  Design hoeft geen onderdeel van het leven te zijn, dat is echt de weerspiegeling van de Sovjet cultuur. Wat daaraan herinnert zijn ook de monumentjes die je op huizen of aan de kant van de weg ziet staan."



"Sterker dan in de Balkanlanden (voormalig Joegoslavië), zag ik in Kaliningrad het verleden liggen omdat het hier nog heden is. Erg leuk om deze landen met elkaar te vergelijken, dan zie je dus een tegenstelling:  de voormalige Sovjet in volle glorie of de Sovjet in verval. Kaliningrad is echt het paradepaardje van Sovjet Rusland.  In het voormalig Oostblok zie je haast niets meer van een cultuur die toen zo gevreesd was. Evenals de Baltische staten, de sporen verdwijnen daar ook. Wel erg boeiend om in Litouwen een raketbasis van de Russen te bezoeken uit de koude oorlog. Echt bizar wat je daar ziet. De gasmaskerinstructies en waarschuwingen hangen nog aan de muren.”



Wil je ook naar Kaliningrad? We hebben een mooie reis samengesteld in combinatie met voormalig Rusland (Oekraïne) en de laatste dictatuur van Europa (Wit-Rusland).  

Voor nog veel meer (prachtige!) foto’s en verhalen van Martijn, kijk eens op zijn website: www.martijnvanbelzen.nl.

Geen opmerkingen: