dinsdag 10 juli 2012

Schoon kamperen

How to leave ... the campsite??? Daar kunnen we kort over zijn: brandschoon. Kamperen in de vrije natuur mag geen belasting zijn  voor het milieu. Daarom een paar tips om de kampeerplek zo schoon mogelijk achter te laten.


-          Vanzelfsprekend doe je al je afval in een vuilniszak en laat je niets achter in de natuur. De vuilniszak kun je later in een containter gooien.

-          Toiletpapier begraaf je in de grond, doe je in een vuilniszak of verbrand je zo mogelijk op het kampvuur.

-          Sporen van een kampvuur zijn niet te vermijden. Wel kun je er voor zorgen dat er na het kampvuur zo weinig mogelijk natuur beschadigd is. Bouw vooraf van stenen een cirkel zodat het vuur zich niet uit kan breiden en gooi de as na afloop in een afvalzak. Let op: alleen de volgende ochtend als de as helemaal is afgekoeld!

-          Sommige reisleiders laten de kampeerplek zelfs nog schoner achter dan voordat zij er arriveerden. Bij aankomst pakken ze een vuilniszak en gooien daar het afval in wat ze in de natuur tegenkomen. Mocht er iemand langskomen die bang is dat er een zooitje van gemaakt wordt, dan kun je meteen laten zien dat het er alleen maar schoner op wordt.

-          Jezelf of je kleding wassen in de rivier is natuurlijk heerlijk, maar zorg er ook hier voor dat je geen schadelijke stoffen in het water achterlaat. Kies voor biologisch afbreekbare shampoo en wasmiddel. Meer info over wassen op reis vind je hier.


Geen opmerkingen: