zaterdag 4 februari 2012

Fun facts about ... Egypte



* Egypte heeft een oppervlakte van ruim 1 miljoen vierkante kilometer en er wonen 83 miljoen mensen.

* Bijna de gehele bevolking woont in de vruchtbare omgeving van de Nijl, de 'levensader van Egypte'. Grote delen van de rest van het land worden bedekt door woestijnen zoals de Sahara.

* De zon schijnt veel in Egypte! In de zomer kan het erg warm worden, maar door de lage luchtvochtigheid is het goed te verdragen.

* De hoofdstad van Egpyte is Cairo. Dit is de grootste stad van Afrika en van het Midden-Oosten.

* Caïro telt slechts 6 regendagen per jaar en in het zuiden van bijna nooit een druppel. In Alexandrië regent het wat vaker; gemiddeld 30 dagen.

* Er zijn al heel veel bijzondere vondsten uit de Egyptische oudheid opgegraven, maar toch ligt naar schatting nog driekwart van alle voorwerpen onder de grond.

* Het oude Egypte was een van de vroegste beschavingen ter wereld. Dat kun je nog steeds zien aan beroemde bouwwerken zoals de sfinx, de piramiden van Gizeh en de archeologische sites rond Luxor.

* Veel van onze dagelijkse gebruiksvoorwerpen zijn door de Egyptenaren uitgevonden. Van sleutels, kammen en scharen tot make-up, deodorant en tandenborstels.

* Egyptenaren zijn de grondleggers van het belastingsysteem. Aan de hand van de waterstand van de Nijlrivier werd de hoogte van de belastingen bepaald. In Aswan is zo'n oude Nijlmeter nog te zien.

* De Egyptenaren hebben een jaar in 12 maanden en een dag in 24 uur verdeeld.

* Totdat het World Trade Center in New York gebouwd werd, was de piramide van Cheops het allerhoogste bouwwerk ter wereld. Deze piramide behoort tot de 7 klassieke wereldwonderen en is 146 meter hoog. Van deze wereldwonderen is dit de enige die tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven.

* De Islam is de Egyptische staatsgodsdienst en wordt door 90% van de bevolking beleden. De grootste christelijke stroming is de koptisch-orthodoxe kerk die door 9% wordt aangehangen.

* Egypte kent een bijzonder weerverschijnsel: de Sirocco. Een hete lente wind die door het hele land raast en soms snelheden bereikt van 150 kilometer per uur. De lucht veranderd in een rood/oranje kleur en bevat na verloop van tijd grote hoeveelheden zand en stof uit de woestijn.

* Meer informatie over dit veelzijdige land en een mogelijkheid om de ijskoude winter in Nederland te ontvluchten vind je hier. Op 25 februari vertrekt Avanta namelijk voor 8 dagen naar Egypte en; je kunt nog mee!

Geen opmerkingen: