woensdag 25 mei 2011

Fun facts about ... Tadzjikistan



De officiële taal is Tadzjieks, een variant van het Perzisch. Ook Russisch wordt door de meeste mensen wel gesproken.

De low-cost vliegmaatschappijen vliegen nog niet massaal op dit land en ook een luxe all inclusive vakantie zal je hier niet snel vinden. Met andere woorden: hier komen nog niet veel toeristen.

Tijdens je reis kun je wolven en beren tegenkomen.

Tegen ziektes gebruikt de bevolking vooral natuurlijke middeltjes.

Sinds een jaar zijn huwelijksfeesten met meer dan 300 gasten verboden. De president kwam tot dat besluit omdat volgens hem veel families onder sociale druk meer dan 1000 gasten uitnodigden en daardoor in financiele problemen kwamen.

80% van de bevolking is moslim.

De republiek grenst in het westen aan Oezbekistan, in het noorden aan Kirgizië, in het oosten aan China en in het zuiden aan Afghanistan.

Tadzjikistan is ongeveer 3,5 keer zo groot als Nederland, maar is met bijna 7 miljoen inwoners minder dichtbevolkt.

93 procent van het land bestaat uit bergen waarvan zeker de helft meer dan 3000 meter boven het zeeniveau ligt. Ook de grootste gletsjer ter wereld buiten het poolgebied kun je vinden in Tadzjikistan.

Dwars door de Pamirs kronkelt de Pamir Highway, die in het noorden eindigt bij het Kirgizische Osh. Langs deze route ligt het op 4000 meter gelegen Karakul Meer. Vanwege de hoge ligging is er geen leven in het water.

Plov (rijst met o.a. schapenvlees) is het nationale gerecht en is in verschillende varianten te krijgen. Volgens de traditie dient dit met de handen gegeten te worden.

Belangrijke inkomsten van buitenlandse valuta zijn de export van katoen, aluminium en in beperktere mate zilver, goud, uranium en wolfraam.

Met Avanta naar Tadzjikistan? Dat kan!

Geen opmerkingen: