maandag 2 mei 2011

Fun facts about... Mongolië




De bevolking van Mongolië is erg gastvrij. Gasten krijgen altijd iets te drinken en eten aangeboden. Dit wordt als zo vanzelfsprekend beschouwd, dat je geen 'bedankt' hoeft te zeggen. Pas als je weggaat, bedank je voor de gastvrijheid.

Na binnenkomst en begroeting ga je, als teken van respect, direct zitten.

Handen schudden bij de begroeting is niet gebruikelijk. Je legt in plaats daarvan je hand op je hart en maakt een kleine buiging.

In een yurt is de oostelijke helft bestemd voor de vrouwen, de westelijke voor de mannen.

Weiger geen eten of drinken als dat je aangeboden wordt, dat is zeer onbeleefd. Neem in ieder geval een klein slokje of hapje, doe desnoods net alsof.

Het wordt als respectloos beschouwd om met je rug naar een altaar te staan of zitten. Let daarop als je een tempel bezoekt, maar houd ook rekening met huisaltaartjes.

Een derde van de bevolking van Mongolië woont in de hoofdstad Ulaan Baatar. Het centrum is modern, maar in de buitenwijken wonen sommigen nog gewoon in tenten. Veel mensen lopen in traditionele kleding van dikke stugge stof, met een geborduurde gordel om hun middel.

Middenin in de Gobi-woestijn ligt... een ijsvlakte. Dit bijzondere natuurverschijnsel heeft iets weg van een gletsjer, maar dat is het niet. In erg warme zomers kan het ijs voor een groot deel smelten.

Het tibetaans boedhisme is de belangrijkste godsdienst in Mongolië. Zo'n 40% van de bevolking is niet godsdienstig.

De infrastructuur is nauwelijks de moeite van het noemen waard. Er is één spoorlijn, één asfaltweg en bijna geen waterleiding. Als er een weg is, is dat een zandweg. Als je ergens mineraalwater kunt kopen, sla dan een voorraadje in. Het kan lang duren voordat je weer de gelegenheid krijgt.


Kortom, een reis naar Mongolië is één groot avontuur. Een droomreis voor de ware liefhebber van ruige natuur en primitieve omstandigheden.
Avanta gaat D.V. deze zomer weer naar dit unieke land, je kunt nog mee!

1 opmerking:

Petiiirr zei

Nóg een fun fact about Mongolië.

Mongolië is het dunst bevolkte land ter wereld. Met 1,9 inwoner per vierkante kilometer. Ideaal dus als je eens weg wilt van al die drukte!