donderdag 19 mei 2011

Diwa - een lichtje voor Pakistan


Reizen om te ontspannen en meer van de wereld te zien is een voorrecht. Tijdens onze reizen zien we veel mensen die dat voorrecht niet hebben. Om onze naaste niet te vergeten terwijl we op reis zijn, wordt er dit jaar tijdens de reizen op zondag gecollecteerd voor Stichting Diwa.




Stichting Diwa heeft een missie, om als een teken van christelijke compassie en rechtvaardigheid het werk onder kansarme minderheden in Pakistan ondersteunen,

Pakistan komt vaak negatief in het nieuws: politiek geweld, armoede, aardbevingen, overstromingen, geen ramp gaat zogezegd aan Pakistan voorbij. In dit land waar meer dan 97% van de bevolking islamitisch is, zijn de omstandigheden van de minderheidsgroeperingen, waarvan christenen de grootste groep vormen, vaak extra moeilijk en uitzichtloos.
Diwa betekent in het Punjabi: kleine lamp. Stichting Diwa wil licht verspreiden door voorlichting en onderwijs in de levens van de kansarme minderheden in Pakistan.

Daarnaast wil Diwa door voorlichting en het organiseren van allerlei activiteiten een evenwichtiger en positiever beeld geven van Pakistan en haar inwoners. De natuur is indrukwekkend en de culturele rijkdom en diversiteit is groot. Stichting Diwa wil daar graag iets van laten zien. En wie weet.. kan Avanta ooit een reis naar Pakistan organiseren voor een echte kennismaking met dit land.



Het Steenbakkersproject:

Gujranwala is een van de vijf grootste steden in Pakistan. Het heeft een grote gemeenschap van steenbakkers.

De steenbakkers in Pakistan zijn erg arm en werken onder mensonterende omstandigheden. Er zijn 1,8 miljoen steenbakkers in de Provincie Punjab van Pakistan. De meerderheid van deze steenbakkers behoort tot minderheden, zoals Christenen en Hindoes, of is immigrant.
De steenbakkers hebben een kredietwerkcontract. Dat betekent dat ze een lening zijn aangegaan bij de werkgever, die ze moeten afbetalen. Vaak werken deze mensen tegen gereduceerd loon, totdat de schuld is afbetaald. Omdat de steenbakkers meestal niet kunnen lezen, schrijven of rekenen, is het voor hen moeilijk om te weten wat ze tekenen. Vaak zijn de afspraken ook mondeling gemaakt.
De kinderen van de steenbakkers worden vaak niet geregistreerd na hun geboorte. Ze hebben daardoor zeer beperkt toegang tot gezondheidszorg, hebben geen recht om te stemmen en kunnen bijvoorbeeld geen rijbewijs halen.

In samenwerking met een locale partnerorganisatie PSTA in Pakistan heeft Stichting Diwa een programma ontwikkeld om de steenbakkers in Gujranwala te helpen. Lees hier meer over het programma.




Ons doel is om de positie van deze steenbakkers te versterken en ze een mogelijkheid te bieden om de negatieve spiraal van het werken in de fabriek te doorbreken.

Help jij mee om dit doel te bereiken?! Dat kun je doen door tijdens een Avantareis deze zomer een deel van je vakantiebudget voor Diwa te bestemmen. Maar bezoek ook eens de website van Stichting Diwa, meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van hun activiteiten.


Geen opmerkingen: