zaterdag 2 mei 2009

google the world!


Ies jr. was nog maar een klein kereltje toen zijn vader hem de basisvaardigheden van het vogelen bijbracht. Het duurde niet lang of Ies werd bijzonder fanatiek. Voor dag en dauw zat hij op zijn fietsje om in alle uithoeken van Nederland vogels te begluren. Al zijn spaargeld ging op aan apparaten die dat gluren vergemakkelijken. In kleine boekjes werd nauwkeurig vastgelegd welke soorten hij wanneer in de smiezen had gekregen. Al dit moois moest natuurlijk ook vastgelegd worden en inmiddels is Ies dan ook een verdienstelijk fotograaf.


Een groot voordeel van deze hobby is dat je hem uitstekend kunt combineren met... reizen. De kinderen Goedbloed weten dat maar al te goed. Tijdens de vele kampeerreizen met de familie gebeurde het regelmatig (niet zelden tot hun ergernis want dan vloog al hun speelgoed weer door elkaar) dat pa ineens op de rem stond: "hé, wat vliegt daar?!". Ies jr. maakte dus van de nood een deugd en deed voortaan met hem mee.


Inmiddels heeft hij al heel wat reizen gemaakt die als voornaamste doel het spotten van vogels hadden. Ook in deze meivakantie. Gewapend met telescoop, camera en vogelboek is hij met enkele vrienden afgereisd naar de binnenlanden van Turkije. Dankzij een nieuw gadget is het een stuk eenvoudiger geworden om bij te houden waar hij wat gezien heeft. GPS zorgt ervoor dat omschrijvingen als 'in het derde bosje vanaf links aan de zuidkant van de plas' tot het verleden behoren. Voortaan zijn de coördinaten voldoende.


Via de coördinaten die Ies zo nu en dan doorgeeft, blijft het thuisfront op de hoogte van waar hij uithangt. Dat gaat zo: installeer Google Earth op je computer, vul onder 'vliegen naar' de coördinaten in en daar ga je! De bush bush van Afrika, de binnenlanden van Turkmenistan en de achtertuin van je overbuurman liggen aan je voeten. Ideaal voor leunstoelavonturiers! Ook leuk om alvast een kijkje te nemen in het land waar je dit jaar naartoe gaat. Je kunt ook zoeken op plaatsnaam, coördinaten zijn dus niet persé nodig.

Wil je weten waar Ies jr. de roodbesnorde wipstaartpieper in het vizier hoopte te krijgen? Vul dan N38.24917 E035.19433 in onder 'vliegen naar'. Als je goed kijkt, zie je het beestje misschien zelf ook wel.


E.

Geen opmerkingen: