De andere soort is lastiger te voorkomen.
Voorzichtigheid is geboden met voedsel, vooral gevogelte. Hier volgen enkele voorzorgsmaatregelen.
*Als je rauw vlees hebt aangeraakt, was je handen goed met water en zeep.
*Zorg dat vlees door en door gaar is: het mag absoluut nergens meer roze zijn.
*Snijplankjes, aanrecht, borden en al het overige keukengerei dat met rauw vlees in aanraking is gekomen, moet goed worden afgewassen in heet water met afwasmiddel.
*Gebruik aparte snijplankjes voor vlees en andere etenswaren.
*Gebruik geen ongepasteuriseerde melk of onzuiver drinkwater. Denk erom dat er vaak onzuiver water gebruikt wordt voor het maken van ijs – weiger dus ijsblokjes in je drankjes en eet geen schepijs in niet-westerse landen. Ook vruchtensap wordt vaak met kraanwater aangelengd, let daar op en sta met je neus bovenop de verkoper. Koop geen sap dat al klaarstaat, dat is vrijwel zeker aangelengd.
*Sla wordt vaak ook met kraanwater gewassen en daarna niet meer verhit. Kijk hier dus mee uit. Maak salades liever zelf klaar en was groentes en fruit met mineraalwater of afgekoeld gekookt water. Geen gelegenheid om het fruit dat je op de markt gekocht hebt te wassen? Schil het dan.
*Was de handen met warm water en zeep als je in aanraking bent gekomen met (huis)dieren of hun uitwerpselen.
(Bron: medicinfo.nl)
Mocht je toch last krijgen van diarree, dan kun je diarreeremmers gebruiken. Langdurige diarree, bloed bij de ontlasting en uitdrogingsverschijnselen zijn redenen om naar een dokter te gaan. Meestal is reizigersdiarree een vervelend, maar tamelijk onschuldig verschijnsel. En we zeggen het nog maar eens: veel narigheid kan voorkomen worden met een goede hygiëne.
E.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten