zaterdag 4 april 2009

gezondheid op reis II: malaria

Malaria is een gevreesd fenomeen bij de reiziger die de westerse wereld verlaat. Dit is niet geheel onterecht - de initiator van Avanta heeft er reeds 3x mee te kampen gehad. Hij reist dan ook erg veel en slikt geen preventieve Lariam. Maar gelukkig schijn je voor malaria ook een soort van immuun te kunnen worden, want de 3e keer was de ziekte al een stuk minder erg. De eerste keer lag hij met 42 graden koorts op bed en hallucineerde hij van de geslikte medicijnen, de derde keer was het zoals gezegd een stuk minder heftig. Dit neemt niet weg dat het een onaangename aangelegenheid is, dat malaria. Maar wat is het eigenlijk precies?

Malaria wordt veroorzaakt door een parasiet die door een mug verspreid wordt. Als deze mug een mens prikt, krijgt hij behalve het gebruikelijke bultje en wat jeuk ook malaria. Hevige koortsaanvallen bij de patiënt zijn het belangrijkste symptoom. Er zijn enkele soorten malaria en de ergste soort malaria tropicana is behoorlijk dodelijk. Jaarlijks sterven ongeveer 1 miljoen mensen aan malaria! De andere soorten zijn met goede medicijnen nagenoeg altijd te genezen. Ook malaria tropicana is te genezen, maar zoals gezegd is het een erg gevaarlijke ziekte.

Om het risico op malaria te verkleinen kun je de volgende maatregelen nemen.

- Je kunt thuis beginnen met het preventief slikken van medicijnen. Een bekend (en berucht) voorbeeld is Lariam. Informeer bij de GGD wat aangeraden wordt voor de reis die je gaat maken. Seizoen en streek zijn daarbij belangrijk. Als je in de winter naar een land gaat waar malaria voorkomt, hoef je toch niets te slikken. Ooit wel eens in de winter een mug zien rondvliegen?!
- Slaap altijd onder een klamboe en spuit over die klamboe nog wat insecticide (muggen hebben de vervelende gewoonte om te wachten totdat je tegen de klamboe ligt en dan alsnog een venijnige steek uit te delen). Je kunt ook een geïmpregneerde klamboe aanschaffen.
- Bedek ook je armen, benen en voeten, al is het nog zo warm. Gebruik antimuggenspul met DEET.


Klik hier om te zien waar ter wereld malaria voorkomt.
Je ziet dat de westerse wereld geheel vrij van de ziekte is, maar in Afrika, Zuid-Amerika en grote delen van Azië vliegt de malariamug nog vrolijk rond.

Ben je toch gestoken door zo'n eng beest, dan zijn er veel medicijnen die je kunnen genezen. De medicatie is afhankelijk van de vorm van malaria die je hebt. Ga in ieder geval direct naar de dokter als je je koortsig voelt na een bezoek aan een malarialand.

Wil je meer weten over malaria, ga dan naar http://www.malariahotspots.co.uk/

P.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo,

Ik reis al 30 jaar door de meest ruige gebieden van afrika en heb nog nooit malaria gehad. De opening van jullie blog vind ik een beetje frapant, bijna bezweken aan malaria als ik het zo lees, en dan nog durven te zeggen dat er niet geslikt wordt.

Of slik, of voorkom.

Dom hoor.

Frits

avanta zei

Beste Frits, Ies Sr. slikt geen preventieve lariam meer vanwege de bijwerkingen. Die waren van zo'n aard dat ze zijn functioneren als reisleider beïnvloedden. Aangezien hij daar zijn brood mee verdient, heeft hij ervoor gekozen om niet meer preventief te slikken. Ondanks andere voorzorgsmaatregelen heeft hij drie keer pech gehad.