zaterdag 12 augustus 2017

Three in a row: #3, deelnemer Geeske over Israël

Israël blijft een favoriet bij Avanta. Deelnemer Geeske reisde kort geleden met ons door dit bijzondere land en koos drie vragen uit onze vragenlijst. Dat leverde weer verrassende verhalen op. Enjoy!

De wraplijn (Tip: lees verder om te ontdekken wat dit inhoudt:))

4. Wat was je favoriete excursie tijdens de reis?

Dat was toch wel tijdens ons verblijf in Jeruzalem. We verbleven het weekend in de oude stad en sliepen ’s nachts op het dak van het hostel. Om daar te komen moest je dwars door de smalle steegjes en dan sta je versteld hoe al die mensen uit verschillende culturen zo naast elkaar leven. Je kijkt er je ogen uit!
In die tijd zijn we bij de Heilig Grafkerk (waar minstens 5 verschillende diensten tegelijkertijd gehouden worden en een moslim de sleutel beheert!), de Klaagmuur, in Getsémane, de Maria Magdalenakerk, op de Olijfberg en Yad Vashem geweest.
In het land van discipel Thomas is het echter maar de vraag of al deze heilige plaatsen echt op de juiste plek zijn aangegeven.
Maar wat mij het meest is bijgebleven is de rust en schoonheid in de graftuin! We kregen een rondleiding van een Belgische gids en die vertelde vol passie de geschiedenis vanuit de Bijbel. De bloemen stonden vol in bloei en er hing een ontspannen sfeer…

Bar Mitswa bij de Klaagmuur

In de graftuin17. Hoe vermaakten jullie je tijdens lange ritten?
Omdat Israël niet zo’n groot land is maakten we over het algemeen geen lange autoritten; desondanks hebben we sommige dagen best wat uurtjes in dat blikke gevaarte gezeten. Ik kan wel zeggen dat we ons prima vermaakt hebben.. en hoe!

Zo reden we door prachtige gebieden (bekend vanuit de Bijbel) en indrukwekkende steden, waarbij we onszelf soms afvroegen hoe we ooit die stad nog uit kwamen.
Al rijdend voerden we diepzinnige gesprekken over ons werk, familie en vooral Avanta-ervaringen! En dan kom je erachter dat de wereld zo klein is dat die ‘vreemde reisgenoten’ dezelfde mensen kennen als jij!

Ondertussen genoten we van chips, water, snoep, appels, yoghurt en alle andere boodschappen; je kon het maar beter gelijk opeten, want dan ontstond er weer wat (been)ruimte voor 5 volwassen personen ; )
In de zwarte auto hanteerde men speciale eetregels: zo werd er alleen gegeten als ook de reisleider zin had in snoep, chips o.i.d. en vooral GEEN mint! Bij het ruiken van de lucht van pepermunt, Mentos® of kauwgom ging de beste man zo gevaarlijk slingeren dat alle passagiers zo snel mogelijk hun mondinhoud naar buiten wierpen.
Maar er waren ook momenten van rust in de auto en dan zongen we Psalmen en andere liederen, gerelateerd aan de bijbehorende plaatsen of we vielen in slaap. Dan zaten sommigen te knikkebollen alsof ze voor de Klaagmuur stonden.

Hoe komen we die stad uit?

De laatste dag reden we van de grens bij Libanon naar het vliegveld in Tel Aviv; we memoreerden over hoe je eerste indruk van de groep was. En dan te bedenken dat dat nog maar 8 dagen geleden was.
Soms waren sommige reisgenoten het stil zitten een beetje zat en dan gaan ze rare dingen uithalen…
Zo hingen ze op een gegeven moment met hun benen uit het dakraam, wat wel een fijn gevoel moet zijn geweest ;-D

Tsja...

Onze blikken vrienden

In de grote stad

Beenruimte vrijmaken door de voedselvoorraad weg te werken
20. Wat was de creatiefste oplossing die jullie vonden voor een probleem tijdens de reis?
Dat was tijdens één van de eerste avonden dat we de barbecue hebben gebruikt. Het avondeten-ritueel ging weer van start en dat hield in: een aantal mensen ontfermen zich over het eten, een ander groepje zet de benodigde tenten op en de rest verzorgt een kampvuur.
In Israël gaat de zon heel snel onder. Daarom begonnen we het ritueel vaak als het nog licht was en aten we zodra het donker werd. 
Op het menu stonden wraps! En die zijn het lekkerst als ze een beetje opgewarmd zijn. Maar ja, hoe doen we dat in de woestijnachtige landstreek der Dode Zee?! De motorkap was geen opwarmoptie en om nu de verwarming van de auto aan te zetten voor die platte koeken was ook absurd.
Dus… we spannen een lijntje bij het kampvuur en hangen ze op zoals je de was ophangt ; )
Sowieso was het elke keer weer een kunst om op een barbecue van zo’n 45cm bij 30cm voor 15 mensen een maaltijd te creëren. Applausje voor jezelf, koks! ;-P


Bedankt voor deze verhalen en de foto's, Geeske!

Wil je ook naar Israël met Avanta? >Dat kan! Klik hier<

Geen opmerkingen: