zaterdag 13 mei 2017

Op reis je telefoon opladen met Mobisun

Op reis met Avanta ga je ‘back to basic’. Dat betekent bijvoorbeeld soms voor langere tijd geen beschikbaarheid van stromend water en elektriciteit, en dus ook geen mogelijkheden om je telefoon op te laden. Was dat in de pakweg eerste twintig jaar van Avanta's bestaan geen enkel probleem, tegenwoordig wordt daar toch iets anders over gedacht. Mobisun heeft ons daarom gevraagd om de MOBISUN 2 te testen, een handzaam en mobiel zonnepaneeltje. Een aantal reisleiders is daarmee aan de slag gegaan en testte het paneeltje in de praktijk; temeer omdat we deze groene vorm van stroomvoorziening, hoe beperkt misschien ook, zeker willen stimuleren. Ook testten ze de 10.000mAh powerbank. Lees hieronder hun ervaringen. Bonus: onderaan dit artikel vind je een kortingscode om zelf een Mobisun zonnelader of powerbank aan te schaffen.
 
In Lapland...
Reisleider Corniël Joosse:
"Het is midden op de dag, en de zon schijnt volop in Luleå, Zweden. De vraag is echter, of ook een winterzon in het hoge noorden van Europa fel genoeg is om met een zonnepaneel je telefoon op te laden. En dat blijkt inderdaad zo te zijn: met een beetje stel- en richtwerk was het mogelijk om met de Mobisun 2 rond de 900mA te laden. Dat is bijna net zoveel als een standaard telefoonlader. Vergelijken we de Mobisun met bijv. een WakaWaka Power, dan heeft hij een paneel dat bijna 13x meer energie opwekt. Wel is de Mobisun een stuk groter qua oppervlakte en heeft hij geen ingebouwde accu."

Fins Lapland, februari 2017 
In Mongolië...
Reisleider Ronald van der Giesen:
Vorige maand ben ik voor Avanta vertrokken naar Vietnam en vandaar over land onderweg naar Moskou. We reizen via onder meer China, Mongolië en Siberië. We komen in zeer afgelegen gebieden en ik heb niet altijd de beschikking over elektriciteit. Zo verbleven we vorige week in een yurt in Mongolië, waar ik mijn telefoon niet op kon laden. Maar, zeker als reisleider, ben ik graag bereikbaar. Ondanks de beperkte zonnestrerkte was mijn telefoon met de Mobisun 2 binnen drie uur opgeladen.
Sterke kanten van de Mobisun 2:
+ Lichtgewicht
+ Robuuste, stevige vormgeving
+ Dubbele usb-aansluiting
+ Snel laadvermogen bij volle zon, maar hij laadt zelfs op in de schaduw."
Mongolië, mei 2017
In Nieuw-Zeeland...
Reisleider Renso van Grootheest:
"Tijdens een Avanta reis door Nieuw-Zeeland ging het Mobisun zonnepaneeltje mee. Best een handig ding als je enkele dagen geen stopcontact hebt! Om de proef op de som te nemen heb ik het zonnepaneeltje in de zon gelegd met matige zonkracht: ongeveer 1% in 4,5 minuut. Met de reguliere usb-oplader: ongeveer 1% per minuut.
Met de meegeleverde karabijnhaakjes kan je het zonnepaneel eventueel aan je rugtas hangen en zo al wandelend je telefoon opladen. Verder kan je het paneeltje aan een ruit bevestigen met de meegeleverde zuignapjes.
+ lichtgewicht
+ twee usb-poorten
+ compact
+ weinig licht nodig om stroom te leveren
- laadvermogen afhankelijk van zonnesterkte 
- meegeleverde zuignappen werken slecht/niet
Is het zonnepaneel zijn geld waard? Ik denk van wel, zeker als de accessoires nog wat in kwaliteit verbeterd worden. Vooral tijdens reizen waar stopcontacten schaars zijn, is dit een ideaal reisgenootje."
Nieuw-Zeeland, januari 2017 
In Sri Lanka...
Reisleider Job Hakbijl:
"Ik heb het Mobisun zonnepaneel meegenomen naar Sri Lanka. Het geteste 13W zonnepaneel is goed mee te nemen zonder dat deze echt zwaar is of in de weg zit. Sri Lanka is een land waar de zon veel schijnt, maar waar het ook regelmatig bewolkt is. Echter ook in die bewolkte omstandigheden laadde m'n telefoon nog snel op. De werking is dus prima! Daarnaast heb ik ook de EasyAcc 10.000mAh powerbank meegenomen. Handig, want het zonnepaneel heeft geen inbouwde accu. Zowel powerbank als telefoon kunnen gelijktijdig worden opgeladen aan het zonnepaneel omdat deze aan de achterzijde twee usb-aansluitingen heeft.
Op echt lange tochten, in een gebied met veel zonkans, is de mobisun een goede optie. Het zonnepaneel kan je met de bijgeleverde karabijnhaken aan je rugzak hangen, maar hier moet je tas zich dan wel voor lenen qua aanhaakpunten. Anders heeft het paneel al snel een niet-optimale stand t.o.v. de zon, waardoor er veel minder stroom opgewekt wordt."
Sri Lanka, maart 2017

***

Zie jij het niet zitten om onbereikbaar te zijn op reis en lijkt zo'n zonnepaneel en/of powerbank je wel wat? Met de code Avantareizen2017 krijg je 10% korting op de website van Mobisun.

Geen opmerkingen: