vrijdag 5 mei 2017

Gambia en Senegal - met filmpje

markt in Brikama

straatbeeld in Gambia
"Toen reisleider Maarten ons vertelde dat we de grens van Senegal naar Gambia per motor over zouden gaan, begon het toch wel te kriebelen. De één glunderde en vond het hartstikke ‘cool’, terwijl de ander even in shock was en het maar spannend vond… op een motor?! De volgende dag, tijdens de lunch, hoorden we opeens een hoop gebrom en daar kwamen 13 motors aan! Met 13 Afrikaanse mannen die ons zouden vervoeren! De backpacks en tenten werden achterop gebonden en we waren ready to go. We sjeesden in een sliert achter elkaar aan, door afgelegen dorpjes en schitterend landschap. De jongens waren wat stoer voor elkaar aan het doen, dus af en toe werd er flink geslipt. Uiteindelijk kwamen we bij de grensrivier aan waar we met een houten kano de grensoversteek moesten maken.
de pont waarmee we de oversteek maakten

Wat hebben we genoten van de reis door Gambia en Senegal. We werden op alle plekken waar we kwamen gastvrij ontvangen. Met een bootje maakten we een prachtige tocht over de Gambiarivier en ondertussen spotten we nijlpaarden, krokodillen en heel veel apen. In het weekend overnachtten we aan een rivier met prachtige mangrovebossen, waar je slingerend aan een touw zo het water in kon springen. We gingen vissen met de lokale bevolking en op zondag woonden we een lokale kerkdienst bij. We gingen naar de markt in Brikama en namen ook een kijkje in het ziekenhuis. Op de kraamafdeling overkwam een van de deelnemers iets heel bijzonders, waarover later meer op dit weblog!


ook de geit moet mee op het dak

de vis wordt opgehaald uit een boot op zee

Ook een vissersdorpje aan de kust werd bezocht, wat wordt daar hard gewerkt zeg! Met man en macht worden de scheepjes aan de kant getrokken of worden de vissen opgehaald in een boot die nog in zee drijft. De laatste nacht sliepen we aan de kust in boomhutten, en als je dan midden in de nacht even wakker werd, hoorde je het ruisen van de wind en de golven. Een prachtige afsluiter van deze bijzondere reis…"Met dank aan Marieke voor het verslag!

Geen opmerkingen: