woensdag 22 juni 2016

Yes! Kamperen is gezond!

Heb je dit jaar een kampeerreis bij Avanta geboekt? Goed nieuws! Want naast dat kamperen een mooi avontuur is, is het ook nog eens heel goed voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Win-winsituatie! Dit zijn de voordelen;-)
Zie je jezelf hier wel wakker worden? Deze foto is gemaakt tijdens een Avantareis in Oekraïne

1.       Je bent bijna de hele dag buiten en buitenlucht is goed voor je om tal van redenen. Naast zuurstof toevoer is het goed voor je biologische klok en je vitamine D gehalte. Bovendien kamperen we meestal in hele rustige gebieden (minder uitlaatgassen) met veel groen en dat is natuurlijk nog extra gezond.
2.       Je bent veel in beweging! Tent opzetten, hout sprokkelen, sjouwen met een jerrycan, afwassen in de rivier; gewoon de dagelijkse bezigheden kosten al veel energie. Daarnaast maken we natuurlijk regelmatig wandelingen en (afhankelijk van wat voor reis je hebt geboekt) staan er ook sportieve activiteiten op het programma.
3.       Het is goed voor je humeur. Uit onderzoek van de Michigan University is gebleken dat een paar minuten in de natuur al helpt tegen negatieve gevoelens. Een hele vakantie in de natuur betekent dus heel veel opgewekte mensen:-) Er zijn ook onderzoeken die zeggen dat je je zorgen vergeet doordat je op andere dingen focust dan in het gewone dagelijkse leven.
4.       Je slaapt heerlijk. Het is ’s nachts nog echt donker (zonder lichtvervuiling) en het enige wat je hoort is de wind door de bomen, een ruisende zee of de regen die op je tent tikt. ’s Morgens wordt je gewekt door fluitende vogels. Alle stress als sneeuw voor de zon verdwenen.  En volgens een onderzoek van Colorado Boulder University slaap je beter wanneer je het schema van de zon volgt. Dus lekker vroeg opstaan en niet (te) laat gaan slapen.
Kamperen in de bergen in Bosnië


5.       Daglicht helpt om je concentratie te verhogen, ondersteunt bij het verbranden van vet en het helpt depressie te voorkomen en genezen. En daglicht voorziet weer in vitamine D wat ondersteunt bij de weerstand en calciumopname. Als je kampeert krijg je daar lekker veel van binnen.
6.       Weg van alle technologie en de gehaaste wereld. Je zit niet achter de computer, checkt niet voortdurend je mail, social media enz. Nee je zit rond een kampvuurtje, voert een goed gesprek en overdenkt de avonturen van die dag.
7.       Mensen die kamperen komen vaak lekkerder in hun vel te zitten en merken dat ze zich energiek en ontspannen voelen.
Kortom: kamperen is misschien weleens een beetje afzien, maar je weet nu waar die ontberingen allemaal goed voor zijn.


Geen opmerkingen: