maandag 4 januari 2016

Deelnemer Meta tipt: Chili


Deze bestemming stond al langer op de wishlist van deelnemer Meta: Chili! En omdat ze in november ging, was het een feest voor de 27-jarige bloemist om hier rond te reizen. Het is daar dan lente, dus Meta schoot heel wat foto's van Chili's bloemenpracht.

Bloemeneiland

Dolfijn bij de boot


Waarom wilde je graag naar Chili?
'Op mijn eerste reis had ik Ies als reisleider. Ik stelde hem de vraag (vanwege zijn grote reiservaring) wat hij nou een heel mooi land vond. Die vraag is uiteraard heel lastig, omdat elk land zijn mooie dingen heeft. Als hij dan echt een keuze moest maken, zou hij Chili kiezen, vanwege de grote afwisseling. Ik heb dat altijd onthouden en heb, zodra ik de kans had en de reis weer in het aanbod stond, gelijk geboekt. En ik heb er zeker geen spijt van gehad.'

Mooi vissersdorpje


Sinaasappelverkoopster in Santiago

Wat hebben jullie, in een notendop, beleefd?
We hebben als eerste Santiago (de hoofdstad) bekeken. Daarna gingen we naar het noorden. Het had voor het eerst in vele jaren geregend in de Atacama-woestijn dus bloeiden hier nu veel bloemen. Dat wilden wij uiteraard zien, maar dat was nog een flink stuk rijden. Onderweg bekeken we een prachtig vissersdorpje of gingen een stukje lopen bij de zee. Ondertussen gewoon lekker kamperen, ergens koffie drinken en boterhammen eten die we elke dag vers kochten. Overdag was het prachtig, lekker t-shirtjes weer. Maar wanneer de zon onderging werd het heel koud. ’s Nachts was het rond het vriespunt, of daaronder. En aangezien er ’s avonds een flinke wind bij kwam kijken, werd dat flink koud. 
Ook zagen we midden in the middle of nowhere een betonnen hand en hadden we vaak prachtige uitzichten over de voortdurend veranderende woestijn, met steeds andere cactussen en andere planten/bloemen. 

Bloemetjes in de woestijn
Metershoge betonnen hand in de woestijn

Cancabur vulkaan

Berg met cactussen en een paarse gloed van de bloemen
Vlakbij San Pedro, waar we die zondag naar de kerk waren geweest, is de Cancabur-vulkaan waar we mooie uitzichten op hadden. Vanaf daar zijn we naar 4000m hoogte gereden, naar de geisers en heetwaterbronnen. Onderweg daarnaartoe zagen we veel alpaca’s en zelfs een emoe. Diezelfde dag gingen we ook nog naar de zoutvlaktes waar veel flamingo’s zaten. 

Geisers

Warmwaterbron op 4000 meter hoogte

Daarna vertrokken we weer richting het zuiden. We zagen veel paarse velden van de bloemen in de woestijn. Een prachtig gezicht. Bij weer een ander vissersdorpje maakten we een safari en zagen verschillende soorten vogels, pinguïns, zeeotters, pelikanen, zeehonden en dolfijnen. Daarna zijn we naar een bloemeneiland gevaren, dat we helemaal rond zijn gelopen, dit was echt schitterend. De volgende dag veranderde de omgeving compleet. Er waren nu bomen en grasvelden met boerderijen. En in de verte lag het Andesgebergte. 

Bergtop tussen de wolken

Bloemeneiland

Als we de eerste en de laatste nacht niet meetelden, hebben we in 3 weken 2 douches gezien. Haren wassen deden we dan ook bij een supermarkt in de wastafels van een toilet, en de rest gewoon met vochtige washandjes. Een keer hadden we in het donker onze tentjes opgezet, en toen we ’s ochtends onze tent opvouwden zat er een schorpioen onder. Ook een goedemorgen. 

Verrassing onder de tent..

We reden naar de fjorden met uitzicht op de vulkanen. Helaas regende het hier, dus hebben we niet de prachtige uitzichten gezien. Soms was het even droog en trok de lucht open. Die momenten hebben we gelijk benut door foto’s te maken. We hebben geraft in de regen, dat was erg leuk. 
We hebben een paar keer op een grasveld bij mensen thuis gekampeerd, en een keer tussen de paardenstallen.'

Wandeling door het bos

Voor wie is deze reis een aanrader?
'Tja, daar vraag je me wat. Ik denk dat iedereen dit land mooi zal vinden. Vooral als je van natuur houdt. Maar omdat Chili heel groot is moet je lang rijden om de mooie verschillen in de natuur te zien. Dus je moet het niet erg vinden om veel in een auto te zitten' 

Alpaca


Wat was een hoogtepunt tijdens de reis?
'Ik vond de safari met daarna de wandeling op het bloemeneiland echt geweldig. Ik bleef dan ook foto’s maken. Ongeveer 400 stuks.'

Bagagetips van Meta voor als je ook naar Chili gaat
'Neem zomerkleding mee, maar ook 1 a 2 dikke truien voor ’s avonds. Hangt er vanaf of je het snel koud hebt. En neem een poncho mee, o.i.d. Een hele warme slaapzak is wel fijn. En voor de rest wat je normaal ook meeneemt.'

Bloemeneiland


Terugvliegen naar Buenos Aires (Argentinië), boven de Andes

Geen opmerkingen: