vrijdag 20 juni 2014

Een armoedige/luxueuze wc-rol

Armoedig zooitje? Of... luxe?
Stel dat je moest raden waar bovengenoemde wc-rol gefotografeerd is. In een voormalig Oostblokland? Op een shabby camping? In een studentenhuis? Mis, mis en mis. Op de toiletten van Brussel-Zuid, een internationaal treinstation waarvandaan dagelijks vele treinen naar alle hoeken van Europa vertrekken. Daarom wekken de toiletten, bemand door een hoogbejaarde, tandeloze vrouw in jasschort, enige Hollandse verbazing. Temeer omdat deze dame kennelijk de vrije hand heeft gekregen om de ruimtes te decoreren. Kitscherige beeldjes, grote gazen vlinders en tegeltjes met wijsheden sieren het gedateerde sanitair. Wie gewend is aan de high tech hoogglans wc's op bijvoorbeeld Schiphol zal nu wat schamperen op die Belgen. Hollanders zouden zich schamen om op een internationale luchthaven of treinstation de wc-rol aan een provisorisch touwtje te hangen. In geval van een kapotte spoelknop wordt onmiddellijk de Technische Dienst opgetrommeld (al geven we natuurlijk sinds jaar en dag de voorkeur aan een automatisch spoelsysteem!). En wc-deuren die geen slot hebben t.b.v. wat privacy zijn in heel Nederland al heel lang verdwenen. 
Gare bende? Of juist niet?
Maar stel je nu eens voor dat je deze wc na een wekenlange reis door India aan zou treffen? Je zou dolblij zijn met zo'n enorme luxe! Niet te geloven: wc-papier! Hoog en droog aan een touwtje nogalliefst! Nergens een kakkerlak te bekennen en fris water om door te spoelen. Wat een weelde.

Op reis leer je om je Hollandse bril af te zetten. Ja, in het buitenland is alles anders dan in Nederland. Maar niet perse slechter. Of beter. Je hoeft niet te vergelijken, alleen maar te genieten. Van een wc-rol bijvoorbeeld.

Geen opmerkingen: