maandag 13 mei 2013

Rome is niet in één dag gebouwd

Rome, de eeuwige stad. Van heinde en verre komen massa's mensen naar dit enorme openluchtmuseum. Het Vaticaan, het Colosseum, de Sint Pieter... iedere dag staan er rijen van honderden meters lang voor de ingang. Je moet er een keer geweest zijn, zeggen ze. Maar misschien interesseert jouw die ouwe troep niet zo. Geschiedenis was nooit je favoriete vak en je gaat liever iets anders doen in je vakantie. Nu zijn wij ook niet zo dol op massa's toeristen, maar voor Rome maken we graag een uitzondering. Kijk maar mee waarom!
De Sint Pietersbasiliek
Als één gebouw niet in één dag is gebouwd, is het wel deze immense kerk. Een stuk of zeven architecten bemoeiden zich ermee, braken af wat hun voorganger had neergezet en begonnen opnieuw. Totdat uiteindelijk Michelangelo de klus geklaard heeft.

Twee reusachtige 'armen' omsluiten het Sint Pietersplein, als symbool voor de armen van de Moederkerk
 

Het Sint Pietersplein, ruwweg zo groot als een voetbalveld, is geplaveid met 'recycled' marmer dat uit het Colosseum werd gesloopt. Handig toch?! Hoefden ze het niet helemaal uit de marmergroeves te halen.

Pracht en praal in de Sint Pieter
Links, rechts, onder je voeten en boven je hoofd... zoveel moois dat het je begint te duizelen.

Het Colosseum
Het Colosseum staat al ruim tweeduizend jaar fier overeind. Gehavend, maar nog steeds een voorbeeld voor de sportstadions van tegenwoordig en een toeristentrekker van formaat. Veel staaltjes van Romeins vernuft zijn erin verwerkt. Zo zaten in de gaten in de muren oorspronkelijk metalen klemmen, om het gebouw aardbevingbestendig te maken. Die zijn er in de middeleeuwen uitgesloopt, onder andere om wapens van te maken. Wist je dat de bouw van het Colosseum gefinancierd is met de schatten uit de tempel in Jeruzalem?

Op de voorgrond de deels gerestaureerde arena, rechts het kruis
Stel je de uitzinnige menigte voor, de brullende leeuwen, de uitgeputte gladiatoren - en het gebouw wordt nog indrukwekkender dan het al is. Hier werden ook talloze christenen de dood ingejaagd. Ter herinnering aan deze martelaren staat er een eenvoudig kruis aan de rand van de arena. Misschien is dat wel het indrukwekkendst van dit hele gebouw... In de ondergrondse ruimtes werden de wilde dieren opgesloten. Met liften en verborgen luiken werden ze in de arena gezet.

Zo oud als de weg naar Rome
Wie heeft hier gelopen? Paulus? Cleopatra? Nero?

Detail van de triomfboog van Constantijn de Grote
De triomfbogen zijn zeer gedetailleerd bewerkt. Niet alleen bewonderenswaardig vakmanschap, maar ook een bron van informatie over het leven van toen. De duiven zijn 'not impressed', ze poepen erop los en bouwen achteloos hun slordige nesten op de eeuwenoude kunstwerken.

Forum Romanum en Palatijn
In dit oude centrum van Rome staat nog slechts zo'n twee procent van de oorspronkelijke bebouwing overeind. De enorme zuilen, robuuste bakstenen muren, bogen en koepels die er nog staan, zijn adembenemend. Hoe moet dat niet geweest zijn toen alles nog met marmer, goud en fresco's gedecoreerd was?!

Imposante zuilen voor een van de tempels
Dankzij eeuwen archeologisch speurwerk weten we dat de Romeinen toiletten hadden die doorgespoeld konden worden. Hun huizen hadden centrale verwarming en airconditioning. Ze legden de allereerste oliepijp ter wereld aan - voor olijfolie, een basisproduct waarvan dagelijks vele liters gebruikt werden in de metropool. Ze hadden allerlei gewoontes en gebruiken die wij nu nog kennen in de vorm van spreekwoorden en uitdrukkingen (om de hand van iemands dochter vragen, bijvoorbeeld). En als je dacht dat het romantisch is als een bruid over de drempel gedragen wordt, heb je het mis. De stichter van Rome, Romulus, ontvoerde een vrouw die hij eerst gedrogeerd had en bracht haar triomfantelijk naar zijn fort. Zodra hij zijn voet over de drempel zette, was hij de overwinnaar!

Still standing strong
Als je met Avanta naar Rome wilt, zul je even geduld moeten hebben. Maar houd ons reisaanbod in de gaten, een stedentrip naar deze buitengewoon boeiende stad is in de maak!

Geen opmerkingen: