maandag 6 augustus 2012

Ontelbaar - de zandcollectie van Ies Sr.

Een zandcollectie?! Waarom zou iemand die in de meest exotische oorden komt niets anders als aandenken meenemen dan een zakje zand? Dat is inderdaad een ongebruikelijk souvenir. Douane-beambten in Australië waren er dan ook van overtuigd dat het zakje in de rugzak van Ies Sr. verdovende middelen bevatte en haalden de drugshond erbij. Die had er echter niet de minste belangstelling voor en er zat niets anders op dan het verhaal van de collectie maar te geloven en hem verder te laten reizen...
de collectie in de vitrinekast
Wie naar de trap loopt in de lange gang van Dam 69 komt langs de vitrinekast met de gestaag groeiende collectie. Ies Sr. verzamelt nog maar sinds een paar jaar zand, anders had er wel een complete kamer mee gevuld kunnen worden. Inmiddels wordt het zand tentoongesteld in kleinere glaasjes, want Ies is reislustig en hij sleept van iedere bestemming een zak zand mee!
de lichtste (Bermuda) en de donkerste (Tahiti)
En als je dacht dat het een saaie verzameling is, heb je het mis. Het zand in zeeën en woestijnen heeft niet overal ter wereld dezelfde onbestemde zandkleur, integendeel. Het zand in de Kalahari is bruin, in Wadi Rum is het steenrood. Aan de Ierse kust vind je lichtgrijs zand, net als aan de kust van Guernsey. Op de stranden van Bonaire loop je over wit met roze zand. Op Fuerteventura liggen lagen zwart en beige zand over elkaar, het zwarte zand is vulkanisch (net als het zwarte zand van Tahiti hierboven).
van het strand in Oostkapelle waar sinds jaar en dag het familiebadhokje staat
Zo zie je maar dat zelfs in zoiets 'gewoons' als zand de verscheidenheid van de schepping zichtbaar is. Dus ben je op de Dam, voor een reünie bijvoorbeeld? Kijk dan eens in de kast en verbaas je over hoe boeiend zand kan zijn!
Wadi Rum
Heb jij ook een collectie souvenirs? Laat het ons weten, we zijn benieuwd! avantareizen.blogspot(at)hotmail(dot)com

Geen opmerkingen: