woensdag 28 december 2011

Nog nooit gevlogen?

In ons nieuwe reisaanbod staan veel vliegreizen. Heb je al eens met een schuin oog naar al die prachtige bestemmingen gekeken, maar heb je nog nooit gevlogen? Hieronder vertellen we hoe dat in zijn werk gaat.

Op het vliegveld, in dit geval Schiphol. Bij de blauwe zuilen kun je zelf inchecken en je instapkaart (boarding pass) uitprinten. Daarna geef je je ruimbagage af bij de balie, kijk op de schermen in welke vertrekhal en bij welke balie je moet zijn. Je bagage wordt gewogen en gelabeld en op een band afgevoerd naar het vliegtuig. Als je niet zelf kunt inchecken, kan dat bij dezelfde balie. Vervolgens ga je door de douane en kom je in de tax free zone. Hier kun je inkopen doen, naar de vliegtuigen kijken, iets eten of kennis maken met je reisgenoten. Ga op tijd naar de gate vanwaar jouw vlucht vertrekt, het nummer staat op je instapkaart.

Houd er rekening mee dat je soms te voet lange afstanden moet afleggen voordat je bij de gate bent. Voordat je mag instappen, gaat je handbagage én jijzelf door de scan. Metaal zorgt voor luid gepiep en dat heeft weer als gevolg dat je bagage door een vreemde overhoop gehaald wordt, of dat jij gefouilleerd moet worden. Doe dus je riem en sieraden af, haal muntjes uit je broekzak en neem geen schaartje, nagelvijltje of vergelijkbare zaken mee. Apparatuur zoals laptops en telefoons moeten in een bak door de scan. Be prepared en trek schone sokken zonder gaten aan, want ook je schoenen moeten uit.

Houd steeds je boarding pass bij de hand, zonder dat kaartje kom je het vliegtuig niet in!

In de slurf naar het vliegtuig. Dit is een soort beweegbare sluis die naar het vliegtuig gebogen wordt. Zo hoef je niet door weer en wind naar het vliegtuig te lopen. Deze luxe vind je niet overal. Soms loop je over het asfalt naar de vliegtuigtrap, soms brengt een bus je ernaar toe.

Het interieur. Sommige vliegtuigen hebben twee rijen stoelen, andere drie. In grote vliegtuigen bestaat de middelste rij uit vier stoelen. De stoelen in het midden zijn niet heel populair... In de bakken tegen het plafond kun je bagage kwijt. De tas die je bij de hand wilt houden stop je onder de stoel vóór je. Aan die stoel zit ook een uitklapbaar tafeltje, zie de foto hieronder.


Eenmaal op hoogte beginnen de stewards en stewardessen met de voorbereidingen voor de maaltijd. Terwijl het eten warm wordt in de ovens, krijg je alvast iets te drinken. Luchtvaartmaatschappijen besteden steeds meer aandacht aan de maaltijden aan boord. Het is echter niet meer vanzelfsprekend dat de maaltijd bij de ticketprijs is inbegrepen, zeker niet op vluchten binnen Europa. Als je geen astronomische bedragen voor een broodje wilt betalen, zorg dan dat je iets te eten in je handbagage hebt.


Als je geluk hebt is het helder weer en zie je dit soort mooie landschappen onder je voorbij trekken. Wat ook heel leuk is: Parijs in het donker, met de verlichte Eiffeltoren die boven alles uittorent.


Kijk, een vrachtschip! Soms zie je ook een boorplatform, of een ijsbreker met een spoor van ijsschotsen achter zich.

In de meeste vliegtuigen zijn schermen bevestigd waarop je van tijd tot tijd allerlei informatie over de vlucht krijgt voorgeschoteld. Hoe lang het nog vliegen is, hoe koud het buiten is, de tijd op de plaats van bestemming etc. Je ziet op het kaartje welke route er afgelegd wordt en nee, dat is niet rechttoe, rechtaan. Ook in de lucht zijn er 'obstakels' die omzeild moeten worden. Op de schermen worden ook films vertoond, en soms promotiefilmpjes over het land van bestemming. Tegenwoordig hebben passagiers vaak hun eigen privéscherm en keuze uit tientallen films.


Tijdens de daling en de landing komen er 'flappen' uit de vleugels, om zodoende alle zeilen bij te zetten en het vliegtuig af te remmen. Zodra het landingsgestel de grond raakt, voel je pas hoeveel vaart het vliegtuig nog heeft en word je hard in je stoel gedrukt.


Blijf na de landing lekker zitten. Het vliegtuig taxiet eerst naar de gate en wordt daar aangesloten op de slurf, of er worden trappen naar de deuren gereden. Pas als het vliegtuig tot stilstand is gekomen mag je je stoelriem losmaken en gaan staan om de bagage uit de vakken te halen. En dan sta je een poos in het gangpad te wachten totdat je eindelijk naar buiten kunt. Blijf daarom lekker zitten, ruim je rommel op, zorg dat je je paspoort bij de hand hebt en lees nog wat. Als dan bijna iedereen weg is, pak je je spullen en verlaat je het vliegtuig. Dan is inmiddels bekend op welke band de bagage gelost wordt en als je daar na de paspoortcontrole aangekomen bent, komen de eerste koffers al binnenrollen.


Anything to declare? Nee? Dan kan je reis nu echt beginnen!

***

De foto's zijn gemaakt door Leonie Boone, tijdens de reis naar Israël in de zomer van 2011.

Geen opmerkingen: