dinsdag 8 november 2011

De pijn van herfstkleuren op de Balkan

Een bijdrage van reisleider Arend de Bakker



Na een prachtige reis door de Balkan kwamen we op 29 oktober weer thuis: wat een geweldige reis hebben we gemaakt. Ook deze keer vonden we weer prachtige kampeerplekjes. We kampeerden onder andere in een leegstaande boerderij met een (zwervende) zigeunerfamilie als buren. Uiteraard een heftige confrontatie met de armoede die heerst in Bulgarije. Voor ons is het een korte tijd onszelf behelpen op reis, maar we weten dat bij terugkomst in Nederland er een comfortabele woning voor ons is. Daarentegen moet zo’n zigeunerfamilie het de hele winter doen met een vervallen woning zonder ramen en deuren, een paar dekens en een klein kacheltje.





Niet alleen de armoede in Bulgarije zette ons als reizigers stil. Zeer fascinerend was de prachtige natuur in het najaar. Het waren de prachtige herfstkleuren waardoor de hele Balkan één schitterend natuurpark leek te zijn. Echter wel een natuurpark waarvan men niet zou vermoeden dat er zoveel onrust onder de bevolking heerste. De deken van vele kleurschakeringen scheen de pijn van vele oorlogen toe te dekken. De groen, geel, oranje en bruine bladeren bedekten de graven van de slachtoffers van Srebrenica. De natuur was prachtig, maar hoe schrijnend is het wat mensen elkaar hebben aangedaan. En ja, dan kunnen we discussiëren over wie de schuldige was of wie er in een bepaalde oorlog aan de ‘goede’ kant stond. Het blijft echter een feit dat de natuur in al haar schoonheid in schril contrast staat met het handelen van mensen. Hoe begrijpelijk of onbegrijpelijk de drijfveren van deze mensen ook waren.





Het was uiteindelijk een vakantie die ons als reizigers op een bepaalde wijze voldoening bracht. We hebben prachtige wandelingen gemaakt, een inspannende mountainbiketocht volbracht en een scala aan steden bezocht. Maar bovenal hebben we wederom gezien hoe welvarend we hier in Nederland wel niet zijn en hebben we ons opnieuw verblijd dat er ondanks de politieke spanningen al meer dan 60 jaar geen oorlog meer is geweest in Nederland.



Ondanks het feit dat we al veel hebben gereisd, heeft ook deze reis ons opnieuw leren kijken en opnieuw leren waarderen.

Geen opmerkingen: