vrijdag 30 juli 2010

Polar Bear Garden



In 1867, kort na de Civil War, kocht de VS het huidige Alaska van Rusland, voor $ 7,2 miljoen. Alhoewel dat ook in die tijd niet als een enorm groot bedrag werd beschouwd voor zo'n enorme lap grond, vonden critici het toch weggegooid geld. In Alaska was niet veel meer te vinden dan ijsberen en sneeuw - het was een ijsberentuin, een 'icebox'. Nu zat de VS ook nog eens met de oorspronkelijke bevolking opgescheept. Die zouden de staat veel meer gaan kosten dan de ijsberen en de sneeuw ooit op zouden brengen.



Nauwelijks dertig jaar later werden in Alaska olie en goud ontdekt. Nu levert deze versmaadde aankoop iedere paar minuten zijn aankoopbedrag op. Geen Amerikaan die Alaska nog een miskoop vindt, ook al ligt buurland Canada ertussen.



Economisch interessant of niet, voor avonturiers is Alaska een droombestemming. Dunbevolkt, rijk aan wild en een schitterend landschap. Avanta komt er graag, liefst in het najaar als de naderende herfst de flora van rijke kleuren voorziet en de fauna decimeert (alle muggen en mitches leggen het loodje).


Ook dit najaar gaan we weer. We hebben mooie plannen om zoveel mogelijk van Alaska te zien en te ervaren. Kanoën over rivieren die zich bruisend door de wildernis slingeren, zelf een zalm aan de haak slaan misschien, een gletsjer van dichtbij bekijken, fietsen door Anchorage, wandeltochten door het herfstlandschap maken, wild zoals elanden, wolven en ijsberen in het vizier zien te krijgen... 's Avonds slaan we onze tenten op op één van de campsites, waar basic voorzieningen aanwezig zijn. We koken ons avondeten op een simpel gasstelletje en eten rond het kampvuur.

Een beter begin van de herfst is nauwelijks denkbaar! Het goede nieuws is dat jij ook nog mee kunt - meld je dan wel zo snel mogelijk aan.


Lees hier een reisverslag van Avanta in Alaska 2008.

E. (I'm one of the happy few die (een deel van) deze reis gaan maken :) !)

Geen opmerkingen: