vrijdag 13 februari 2009

Interview met Mirelle de Waardt

Na een korte vakantie in Parijs zijn Daan en ik weer op onze post. Als je wacht op een reactie op je mailtje of een bevestiging van je aanbetaling: daar wordt aan gewerkt! Hieronder weer wat verse reisinspiratie.

Een van onze reisleiders, Mirelle de Waardt, woont en werkt tijdelijk in Afrika. Deze zomer hoopt ze daar voor Avanta een reis door Tanzania en Malawi te leiden. We zijn benieuwd naar haar leven daar en stuurden haar wat vragen.

Vertel eens iets over je leven in Nederland voordat je naar Afrika vertrok? En wat bracht je ertoe om naar Afrika te gaan?
Voordat ik naar Tanzania vertrok werkte ik op een basisschool in Krimpen aan den IJssel. Ik was daar leerkracht van groep 4 en had het echt goed naar mijn zin: leuke collega’s en een leuke school. Het leek me echter altijd al leuk om eens een jaar naar het buitenland te gaan om daar te werken, maar er was gewoon nog steeds niets van gekomen. Vorige jaar heb ik de stap maar genomen: mijn baan opgezegd en een ‘job’ aangenomen als leerkracht van een ‘missionkid’ in Tanzania!
Daarnaast geloofde ik ook dat het Gods weg was: ik wilde niet alleen voor het avontuur naar Afrika, maar ook om iets nuttigs te doen.

Kun je iets vertellen over het dorp waar je woont, de omgeving, de mensen daar?
Ik woon in Mbeya, dit is in Zuid Tanzania, vlakbij Malawi. Mbeya is een stad, maar lijkt meer op een aantal aan elkaar gegroeide dorpen. Mbeya ligt op 1700 meter hoogte, daarom is het over het algemeen niet te warm hier. De omgeving is erg mooi, vooral nu in de regentijd: alles is groen en de bloemen bloeien. Toen ik aankwam in september was dit wel anders: het was erg droog en ik kon de bergen rondom Mbeya soms niet eens zien door de wolken van stof!
De mensen zijn meestal erg vriendelijk: op straat wordt je altijd gegroet: Salama, habari? (Hallo, hoe gaat het?) en daarna volgen er soms nog een heel ritueel begroetingen! Kinderen roepen je nog al eens na met ‘Mzungu’! (blanke). Door de Tanzanianen wordt het ook altijd erg leuk gevonden als je een beetje Swahili kent.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?
Een werkdag begint voor mij meestal met een lekker stukje mountainbiken: vanaf het huis waar ik nu woon is het ongeveer een kwartier naar het huis van mijn leerling. Dit gaat heuvel op/ heuvel af, dus ik ben gelijk goed wakker….! De ‘school’ begint gewoon om half 9. Maandag en woensdag geef ik hele dagen les en de overige dagen alleen ’s ochtends. Overigens is mijn leerling een meisje van 11 jaar, zij zit nu dus in groep 8.
Verder werk ik 1 keer in de week een middag bij een straatkinderenproject: ik speel spelletjes met hen en help met het klaarmaken van de maaltijd. Op dit project komen ongeveer 80 straatkinderen. Het is echt ontzettend mooi om te zien dat je, ondanks de verschillen in cultuur en taal etc., een band opbouwt met de kinderen!
De overige tijd wordt voor een groot deel besteed aan het huishouden: hier zijn namelijk geen kant en klare pakjes macaronimix en zo, en er is geen stofzuiger. Gewoon het huis vegen dus!


Waar moest je het meest aan wennen? En wat mis je van Nederland?
Het meest moest ik toch wel wennen aan het Afrikaanse leven en de cultuur: het was echt net alsof ik in een andere wereld terecht was gekomen. Nu geniet ik ervan, maar de eerste weken keek ik mijn ogen uit!
Wat ik mis van Nederland zijn mijn vrienden en familie, maar niet zozeer de levenswijze. Het leven is hier veel minder ‘gestrest’ dan in Nederland: Afrikanen hebben echt geen haast!

Je hoort vaak dat mensen die in een ontwikkelingsland hebben gewoond, zich voornemen om bij terugkomst soberder te gaan leven. Herken je dat? Kijk je nu anders tegen Nederland en het leven daar aan?
Ik herken dat zeker, het idee van soberder leven. Ik denk dat ik heel veel dingen in Nederland niet meer zo vanzelfsprekend vind, elektriciteit bijvoorbeeld. Op dit moment zit ik met een kaarsje naast me te typen, omdat de stroom is uitgevallen….! Ik zie nu dat we in Nederland echt in luxe leven.

Hoe is het om daar christen te zijn?
Christen zijn is hier in Mbeya heel gewoon, er zijn heel veel kerkjes. Ieder zondagmorgen hoor je hier kerkklokken en gezang begeleid met geklap. De ouders van mijn leerling werken hier voor Wycliffe Bijbelvertalers, via hen heb ik dus ook weer veel contact met andere christenen die Bijbelvertaalwerk doen.
Zondag is voor mij rustdag: om de week is er een Engelse kerkdienst die ik bezoek en de andere zondag luister ik een preek van thuis. Een vriendin van mij is zo lief geweest om een cd te downloaden met preken er op.


De reis die je hoopt te gaan leiden in de zomer heeft inmiddels genoeg deelnemers om door te gaan. Heb je tips voor de deelnemers aan je reis?
Je hoort veel ‘enge’ verhalen over Afrika: voedselvergiftiging, malaria etc., maar dit valt echt reuze mee! Ik heb zelf alleen malariapillen geslikt op de reis hier naar toe en slik ze inmiddels 5 maanden al niet meer; ik heb geen malaria gehad. Laat je dus niet te veel beïnvloeden door zulke verhalen!
Vergeet in je bagage in ieder geval geen zonnebril mee te nemen en goede zonnebrandcrème: vooral tijdens de kajaktocht en de safari is dit belangrijk. De zon is erg sterk hier, omdat je dicht bij de evenaar zit. Verder zijn goede schoenen ook erg belangrijk, omdat we veel zullen gaan wandelen.

Leuk voorval?
In het begin was mijn Engels echt ‘belabberd’. Ik vroeg de eerste maand aan iemand waar zijn vrouw was: “Where is your husband?” Ehm….. geen wonder dat hij me erg vreemd aan keek!

Wat zijn je plannen als je weer terug bent in Nederland?
Eerst maar eens een baan zoeken, misschien op de school waar ik heb gewerkt, maar dit is nog niet zeker. Genieten van familie en vrienden en veel over het Tanzaniaanse leven vertellen. En misschien een wintersportreisje leiden rond de kerst voor Avanta?!

Bedankt voor dit kijkje in jouw Afrikaanse leven, Mirelle!

Je kunt hier meer lezen over haar dagelijks leven in Mbeya. Klik hier voor meer informatie over de reis die Mirelle deze zomer hoopt te leiden en alle activiteiten die ze voor je in petto heeft. Mocht je ook willen boeken, dan moet je heel snel zijn - er zijn nog maar een paar plaatsen vrij.


E.

Geen opmerkingen: