vrijdag 16 september 2011

De kwetsbare schoonheid van Madagaskar

D.V. november 2011, als Nederland steeds meer gehuld wordt in het grijs van de winter, reist Avanta naar kleurrijk Madagaskar. Zoals je kunt lezen in de reisbeschrijving, is dit eiland een continent op zich. Veel plant- en diersoorten die hier voorkomen, vind je nergens anders ter wereld. Het eiland is bedekt met rijstvelden, moerassen, hoogvlaktes, met regenwoud begroeide bergen en omzoomd door steile kusten en witte stranden. Doordat er zoveel verschillende soorten landschappen op het eiland te vinden zijn, is er ook een groot aanbod aan biotopen. Daardoor voelen veel diersoorten zich hier thuis. Kameleons, kikkers, lemuren, vogels en insecten ga je hier hoe dan ook in vele soorten, maten en kleuren tegenkomen.


Helaas wordt deze biodiversiteit ernstig bedreigd. Illegale houtkap heeft als gevolg dat de habitat van zeldzame plant- en diersoorten verdwijnt. Bekijk bijvoorbeeld dit filmpje, dat direct mooie beelden van het regenwoud laat zien.
Soms voel je je machteloos, als je ziet hoe de natuur verwoest wordt. Uit onwetendheid, uit geldzucht, uit een hang naar invloed en macht. Wat kun je ertegen beginnen?!

Wat ons betreft is thuisblijven geen optie. (De uitstoot van CO2 is zeker iets om rekening mee te houden, daarover een andere keer meer.) Onze manier van reizen kan een kleine bijdrage leveren aan het in stand houden van Madagaskars schoonheid. Het reizen in kleine groepen, zoals Avanta doet, maakt het gebruik van openbaar vervoer mogelijk. Dat is milieuvriendelijker én leuker dan met huurauto's, om het maar niet te hebben over een eigen touring car. Doordat je maar met weinig personen bent, voorkom je verstoring van het dierenleven bij wandelingen door natuurgebieden.
Ook interactie met de bevolking is makkelijker als je in een kleine groep reist en juist die interactie is zo belangrijk. Je kunt je belangstelling tonen voor de rijkdom van de natuur en als het goed is draagt onze christelijke levenshoudig met respect voor mens, dier en landschap hier positief aan bij. Als de bevolking ziet dat wij geïnteresseerd zijn in wat er in de regenwouden leeft, zullen ze er extra zuinig op zijn. Toeristen brengen immers geld in het laatje!

Door te kiezen voor een eenvoudig verblijf of voor kamperen voorkom je onnodig gebruik van grondstoffen. Ook hiermee geef je een signaal af, namelijk dat je natuurbehoud belangrijker vindt dan luxe en overdaad. Niet alle 'rijke westerlingen' willen een groot resort met megazwembad en all-you-can-eat-buffet!
Koop je souvenirs bij voorkeur in arme, afgelegen gebieden en niet in souvenirwinkels in de steden. Niet alleen is het aanbod daar lang zo interessant niet, het is ook maar de vraag of het geld op de goede plek terecht komt. Koop liever rechtstreeks van degene die het product gemaakt heeft en het geld waarschijnlijk goed kan gebruiken. Vraag wel naar de herkomst van het product en koop nooit of te nimmer iets waarvan de productie onherstelbare schade aan het milieu toebrengt. In de meeste reisgidsen staat wel een lijstje van verboden dingen, waar je ook aan de grens problemen mee kunt krijgen. De souvenirs kosten vaak maar een habbekrats, dus leg een voorraadje aan voor verjaardagen van familie en vrienden. Ook ons voedsel kopen we zoveel mogelijk van de bevolking.

Wij hopen dat we zo samen met de deelnemers op iedere Avantareis een steentje bijdragen aan het behoud van dat wat God geschapen heeft.

1 opmerking:

Bastian Vos zei

Madagascar is gaaf!

[url]https://picasaweb.google.com/basvostian/Madagascar[/url] voor foto's van een avanta-reis een paar jaar geleden.