maandag 1 december 2014

Een geboren avonturier

Kjeld, balancerend tussen Israël en Jordanië
Tegenwoordig kan het zomaar gebeuren: je boekt een jongerenreis bij Avanta (20 t/m 36 jr) en wordt op het vertrekpunt in een adem aan de reisleider én zoonlief voorgesteld…! Dit jaar overkwam dat een groep die naar de Baltische staten reisde. De toen 7-jarige Kjeld de Landmeter bleek de jongste deelnemer te zijn. Gelukkig zagen de deelnemers dit als iets wat blijkbaar bij het flexibele karakter van Avanta hoorde, en ze pakten het heel positief op. Degenen die nog twijfelden of dit was wat ze zich bij hun vakantie hadden voorgesteld, werd al snel duidelijk dat dit vrolijke, avontuurlijke gastje hen eerder plezier dan ergernis zou bezorgen.



Voor Kjeld zelf was dit een droom die uitkwam. Al van jongs af aan vroeg hij zijn vader als die een Avanta-reis ging leiden, of hij ook mee mocht. Na vele kampeervakanties (altijd in het wild) en een jaar in Israël te hebben gewoond, was hij er klaar voor. Kjeld komt het beste tot zijn recht in de vrije natuur. Het survivallen zit hem gewoon in het bloed. Hij zoekt actief mee naar een geschikt kampeerplekje en als dat is gevonden hoef je hem niet meer te vertellen wat hij moet doen. Meestal is hij binnen een paar minuten uit het zicht verdwenen, om na een tijdje weer terug te keren met een grote takkenbos achter zich aan slepend. Hij rust niet voor hij een fatsoenlijk vuur heeft aangelegd en als er dan ook nog echt op het vuur gekookt kan worden kan de reis niet meer stuk. Zo zorgde hij ook dagelijks voor thee-van-het-vuur voor zijn medereizigers. Met een van de deelnemers had hij een constructie uitgevonden waar hij een keteltje aan kon hangen, waardoor er in no-time kokend water was. Kjeld hoopt vurig dat er een dag komt waarop hij zelf een vis vangt en die boven zijn eigen aangelegde vuurtje kan roosteren en oppeuzelen. Een tentje opzetten, wildplassen, buiten slapen, een ruige bergtocht… Kjeld draait er zijn hand niet voor om.



De leeftijdgrens bij Avanta is er natuurlijk niet voor niets, maar in dit geval kan er een uitzondering gemaakt worden. Door zijn opvoeding en ervaringen loopt Kjeld op bepaalde gebieden voor op zijn leeftijdgenootjes en kunnen zelfs de volwassen deelnemers nog iets van hem leren!

Geschreven door Carlina de Landmeter-Goedbloed

Geen opmerkingen: