maandag 31 maart 2014

Het mooiste stukje Nederland...?


Het hoort bij Nederland, maar ligt zo'n 11 uur vliegen hiervandaan: Bonaire. En eerlijk is eerlijk, de kust van dit eiland is fantastisch mooi. Oké, hier geen blanke toppen der duinen, maar wel azuurblauw water, ruige lavarotsen waar de golven met donderend geweld op stuk slaan en een onderwaterwereld waar duikers van watertanden.


Maar helaas, Bonaire verliest het van de Hollandse stranden als het gaat om wie het schoonste strand heeft. Die blauwe golven met hun witte schuimkoppen brengen grote hoeveelheden troep met zich mee, plastic troep. Flesjes. Tasjes. Teenslippers. Tandenborstels. Messen, vorken en lepels. Dopjes, heel verschrikkelijk veel dopjes.


Dat is natuurlijk niet alleen op Bonaire zo, het is inmiddels een wereldwijd probleem. Wie heeft er nog nooit gehoord van de plastic soep? Plastic verteert namelijk niet. Een flesje doet er vermoedelijk zo'n 450 jaar over om te verdwijnen. Al die tijd zwerft het rond en valt in steeds kleinere stukjes uiteen.Vogels, vissen en schildpadden zien de stukjes aan voor voedsel, met alle nare gevolgen van dien. Al dat plastic is bovendien ook nog eens slecht voor onze eigen gezondheid.


Het is best wel deprimerend om overal, waar je ook komt, troep tegen te komen. In zulke enorm grote hoeveelheden dat er geen houden meer aan lijkt te zijn. Maar het sneeuwbaleffect werkt nog steeds. Dus koop geen plastic waterflesjes meer en weiger al die plastic tasjes en wie weet, winnen de stranden van Bonaire ooit op alle fronten van de Nederlandse!

1 opmerking:

Anoniem zei

Het is zonde al het plastic dat in de natuur komt. Onnodige sterfte van bijvoorbeeld stormvogels kan "gemakkelijk" voorkomen worden. Maar wees wel altijd kritisch: http://edepot.wur.nl/213693.

Groetjes,

ps goed dat avanta ook hier aandacht aan besteed!