woensdag 28 maart 2012

Interview met een Nederlandse Canadese

Haar hele jeugd woonde ze in Rotterdam en samen met de Avanta-familie maakte ze elk jaar wel één of meerdere wildkampeer-reizen in Europa. Toen ze haar middelbare school had afgerond vertrok ze als au pair voor een jaar naar Canada en kwam daar haar huidige man tegen. Nu woont Maria samen met Brad en dochtertje Emma op het platteland en heeft ze een hoop ruimte om zich heen. Hoe groot is de overstap van hartje Rotterdam naar het op één na grootste land ter wereld? En waarom is Canada -volgens deze Canadese - als vakantiebestemming zeer aan te raden?



Het reizen en kamperen werd Maria met de paplepel ingegotenOpvallend genoeg mist Maria het drukke stadsleven helemaal niet. Het Canadese platteland bevalt haar heel goed. “Het is heerlijk om een grote tuin te hebben met een weids uitzicht. Wat ik wel enorm mis is mijn familie, het Nederlandse eten en mijn fiets! Het zou super zijn om niet altijd te auto te hoeven pakken.” En die auto heb je hard nodig. Voordat Maria bij de eerste winkel is zou ze zeker een half uur moeten fietsen en dan nog heb je een probleem als je de boodschappen mee wilt nemen. “Er passen niet zo veel kilo-potten pindakaas en liter-kuipen boter in een fietstas. Alles is hier groter: de parkeerplaatsen, de winkels, de stukken landbouwgrond enz. Ik heb hier nog nooit iemand moeite zien doen om een auto parallel te parkeren. Er is zoveel ruimte dat je vaak 100 parkeerplaatsen hebt om uit te kiezen!”

Bagels en donuts
Hoewel Canada en Nederland allebei erg welvarende landen zijn en de cultuur op het eerste gezicht misschien niet veel anders lijkt zijn er toch wel een aantal opvallende verschillen. Zoals bijvoorbeeld het eetpatroon. In Canada eten veel mensen buiten de deur. “'s Ochtends staan er rijen auto's te wachten bij de duizenden Tim Horton's locaties hier in Ontario. Koffie neem je niet mee van thuis, dat haal je onderweg naar je werk. Vaak met een bagel of donut erbij. Lunch meenemen van thuis is hier ook vreemd. Dat halen de meesten bij Subway, McDonald's enzovoorts.”

Maria tijdens één van haar reizen door Europa
West versus oost
Dit jaar heeft Avanta verschillende reizen naar het noorden en westen van Canada. Maria woont in het oosten en vertelt ons dat het gebied waar zij woont (Ontario) een van de drukst bevolkte gebieden van Canada is. Ze is niet de enige Nederlander in dit gebied. “De Nederlandse immigranten zijn grofweg in twee groepen te verdelen. Degenen die rond 1930 naar Canada verhuisden en de na-oorlogse emigranten, die rond 1950-1955 hier naartoe kwamen. Ik denk dat de meeste emigranten hier vooral een nieuwe start wilden maken met hun leven. In het westen van Canada wonen niet erg veel Nederlandse, maar vooral Aziatische immigranten.”

“Elke provincie in Canada heeft een soort eigen cultuur en de Canadezen uit Ontario voelen zich ook echt anders dan Canadezen uit bijvoorbeeld Manitoba."
Ook is de natuur in het westen weer heel anders dan in het oosten. "In British Columbia heb je veel bergen, terwijl dat in Ontario vooral heuvels zijn. Ik denk dat de variatie van landschappen Canada tot een van de mooiste vakantiebestemmingen maakt. Je hebt uitgestrekte vlakten (Manitoba), bergen met prachtig blauwe meren (British Columbia) en van alles ertussenin. Ook de dieren die hier voorkomen zijn bijzonder om te zien. Van de veel voorkomende (wasberen, eekhoorntjes, coyotes) tot bruine beren en elanden.”

Maria en dochtertje Emma in de achtertuin van hun huis in Canada
Ben je van plan om naar Canada te gaan? Natuurlijk hebben we Maria ook even gevraagd wat er absoluut in je backpack moet zitten. “Een tip die ik zou willen geven is: zorg voor voldoende insectenbescherming. Vooral in de zomer kunnen de muggen erg aggressief zijn! (Je bent gewaarschuwd)
Verder zijn de mensen in Canada over het algemeen vriendelijk en bereid om toeristen te helpen. Ze hebben vaak een half woord nodig om te begrijpen waar je het over hebt.”

Wishlist
Met maar twee weken vakantie per jaar (dat is normaal in Canada!) staat het reizen voor Maria nu op een wat lager pitje, maar ze heeft nog wel een wishlist. “Brad en ik hebben wel besloten dat we eerst alle provincies van Canada willen bezoeken voordat we op langere reizen gaan. Er is nog heel veel wat ik niet gezien heb!”
En als je bedenkt dat Canada ongeveer 240 keer zo groot is als Nederland zijn ze daar vast nog wel even mee bezig;)

Geen opmerkingen: