vrijdag 10 december 2010

walvissafari


bultrug, Ecuador
(klik voor een grotere foto)



Wat hebben Spitsbergen, de Lofoten, Ecuador en de Azoren met elkaar gemeen?
Ze staan volgend jaar in het reisaanbod van Avanta en tijdens al deze reizen kun je op walvissafari.



potvis, Lofoten (Noorwegen)

Net als bij een wildsafari is het afwachten of je daadwerkelijk zo'n enorm zeezoogdier te zien gaat krijgen. Gelukkig is ieder safarischip uitgerust met radars, wat de kans op een succesvolle safari heel groot maakt. Maar de sensatie van zo'n grijze rug die aan de oppervlakte komt blijft geweldig!


potvis, Lofoten (Noorwegen)

En als je geluk hebt, blijft het niet bij een rug. Dan hoor je het dier snuiven en zie je een wolk kleine druppeltjes uit het spuitgat komen. Dan kromt de machtige rug zich en komt de staart tevoorschijn, om na een klets op de golven weer te verdwijnen.
Als je echt heel veel geluk hebt, zijn de mannetjes verliefd en doen ze hun uiterste best om bij de vrouwtjes in de smaak te vallen. En waardoor wordt een walvisman onweerstaanbaar? Door zijn hele, tonnen wegende lijf uit de oceaan omhoog te gooien en met een donderende klap op het water weer neer te komen.
Juist ja, een bommetje.
(Kinderachtig! Zouden die vrouwtjes dat nou echt leuk vinden?!)

common dolphins, Azoren

Dolfijnen zijn misschien minder indrukwekkend, maar ze zijn eerlijk gezegd veel leuker. Als een walvis eenmaal aan de oppervlakte is gekomen, zie je hem het komende kwartier meestal niet terug. Dolfijnen dartelen en buitelen door het water dat het een lieve lust is. Ze springen mee in het kielzog van de boot (dat kan natuurlijk ook gewoon een veerboot zijn, als je mazzel hebt), zwemmen gezellig langszij en lijken er net zoveel plezier in te hebben als de mensen aan boord.

common dolphin, Azoren

En zolang er nog geen walvis of dolfijn in zicht is, kun je genieten van de boottocht, het uitzicht op de kust, de zeevogels, zeehonden en otters.
Zo wordt iedere walvissafari een spetterend succes!



***



Met Avanta op walvissafari in 2011:

Spitsbergen: de zeldzame narwal, walrussen, potvissen en spectaculair, ijzig natuurschoon
Azoren: 99% kans op succes, veel verschillende soorten dolfijnen en walvissen
De Lofoten/Vesteralen: zeehonden, papegaaiduikers, zeearenden, potvissen en orka's
Ecuador: verliefde bultruggen

(het complete reisaanbod staat eind december 2011 op de website)

Let op: tijdens deze reizen is er de mogelijkheid om een walvissafari te boeken. Of dat ook daadwerkelijk gebeurt, wordt ter plaatse bekeken en hangt o.m. af van de weersomstandigheden. De walvissafari's zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik heb in 2009 met Avanta een walvissafari op de lofoten gedaan. De boottocht duurde ruim 8 uren. Ontzettend veel gezien. Naast een vogeleiland met zee-arenden, papagaaiduikertjes e.d., voerden we langs een plaats waar zeehonden lagen te rusten. De crew (gedeeltelijk Nederlands sprekend) vertelde ons veel over wat we zagen. Het meest spectaculair was de potvis die door orka's werd aangevallen. Zijn staart werd zwaar beschadigd. Een absolute aanrader om op walvissafari mee te gaan!