maandag 8 november 2010

reisplan Syrië dec. 2010


Syrië, een ongelooflijk boeiende bestemming en denk niet dat dit overdreven is!
Syrië heeft je alles te bieden als je geïnteresseerd bent in het begin van onze geschiedenis, in de vroegste christelijke kerk, in de bonte cultuur van het Midden-Oosten en ook… in eindelijk weer eens zon op je huid. De afstanden zijn niet erg groot in Syrië en de infrastructuur is goed, dat betekent dat we veel kunnen doen in één week.
Kernwoorden van deze reis zijn: eeuwenoude ruïnes, kleurrijke souks, moskeeën, Byzantijnse kerken, kruisvaarderkastelen en gastvrijheid.


We beginnen en eindigen in de oudste bewoonde hoofdstad van de wereld: de Sultanstad Damascus. Aangekomen in Damascus dompelen we ons meteen onder in de sfeer van deze geweldige stad, waarin het oude oosten en de moderne tijd verrassend dicht bij elkaar blijken te liggen. We nemen volop de tijd om door de enorme souk te slenteren, de bekende Ommayadenmoskee te bezoeken en thee te drinken in een van de vele authentieke theehuizen. We verlaten de stad niet voordat we een bezoek gebracht te hebben aan de Ananiaskerk, waar we stil staan bij het feit dat Paulus in deze stad tot geloof is gekomen en "terstond Christus gepredikt heeft in de synagogen" (Handelingen 9:20).


Na Damascus vertekken we richting het noordoosten en doen Palmyra aan, een oasestad in een rots-zandwoestijn en omgeven door Romeinse opgravingen. Hier overnachten we en de volgende dag bezoeken we Ma’loula (50 km vanaf Damaskus). In dit bergstadje spreken de christelijke inwoners nog de taal van Jezus, het Aramees. In de rotskerkjes van de kloosters hangen nog veel oude iconen.


Daarna gaan we naar Krak des Chevaliers, de beroemdste en best bewaard gebleven kruisvaardersburcht van het Midden-Oosten, met een mooi uitzicht over de omgeving. We overnachten in Hama. Vervolgens trekken we verder richting het noorden, naar Aleppo, een oude karavaanstad langs de Zijderoute. Hier zullen we met name de christelijke wijk bezoeken, waar ook veel Armeniërs wonen, die zich hier in de 20e eeuw gevestigd hebben. Vanuit Aleppo maken we een lange dagtocht naar zo mogelijk Qala'at Jabr, Résafé en Halabiye, historische plaatsen midden in de Syrische woestijn.


Vanuit Aleppo reizen we terug met de trein naar Damaskus.
En dan is het tijd om vol indrukken weer naar huis te gaan.. Als je op enig moment tijdens de reis denkt dat je alle indrukken eerst eens rustig moet verwerken, zijn er overal de oosterse badhuizen om je heerlijk te laten verwennen...

Dit programma is onder voorbehoud. De situatie ter plekke kan bijvoorbeeld de volgorde waarin we dingen doen veranderen.


Foto 1: Krak des Chevaliers
Foto 2: druk verkeer in Aleppo
Foto 3: souk
Foto 4: Palmyra
Foto 5: bij bedoeïenen op de thee
Foto's gemaakt door Henk Oudijn

Geen opmerkingen: