vrijdag 29 oktober 2010

Wildkamperen in Bosnië 2010


Laat ik het maar simpel houden... Bosnië is fantastisch!
De natuur is woest, de inwoners zeer vriendelijk en het is een heerlijk wildkampeerland.


In Slovenië kamperen we aan een helderblauwe rivier, middenin een kloof. Onder de brug zingen we bij de gitaar en koken op het strand. De volgende ochtend varen we in een houten sloep over het meer van Bled.
Eenmaal in Bosnië komt één van de busjes vervelend vast te zitten in een stuk ongerept weiland. We hadden een prachtige plek gevonden, maar de weg was te smal om de bus te keren (of de bus te breed). Als je maar goed zoekt vind je wel iemand die je kan helpen - voor we het weten is de bus uit de greppel en zitten we met z’n allen bij een boer aan de schnaps en koffie. Sigaren en watermeloen zijn er ook in overvloed. Volgepropt vallen we op zijn hooizolder in slaap.



We rijden door naar Jacje en zwemmen met de lokale bevolking in een watervallenparadijs midden in de natuur, bezoeken het indrukwekkende Screbenica en wandelen door het historische Sarajevo.


Na Sarajevo rijden (lees: hobbelen) we naar een van de meest afgelegen en oudste dorpen van de Balkan. Kilometers van de buitenwereld slapen we bij locals in het dorp. Het is tevens het hoogst gelegen bergdorp in de Balkan(het dorp is zo afgelegen dat het ‘s winters 6 maanden is afgesloten van de buitenwereld). Na een prachtige route richting en door Mostar bezoeken we aan aantal dagen later ’s ochtends vroeg het prachtige Dubrovnik in Kroatië. Langs de kust rijden we weer naar het noorden, maken kampvuurtjes, raften er behoorlijk op los in Oost-Bosnië en rijden heerlijk in de oldschool Avanta-VW terug naar Nederland, een prachtig kampeeravontuur in onze rugzak... wat is de Balkan toch mooi. Wat is kamperen toch fantastisch. Wie weet ga ik snel weer terug richting Bosnië...



Namens 10 enthousiaste Avanta-gangers een hartelijke groet,

Maarten Timmerman(reisleider)

Foto 1 : Bosnië, 06.30 uur
Foto 2 : vriendelijke vrouw op sokken
Foto 3 : Kroatische kust, net uit de tent
Foto 4 : schnaps en koffie, worst en watermeloen. Onverwacht bij prachtige mensen.
Foto 5 : Una river. Blijf vooral lekker en rustig zitten.

1 opmerking:

Anoniem zei

bosnie is een land met zo veel mogelijkheden. het word altijd onderschat in nederland en dat vind ik zo zonde. . kom zelf daarvandaan en jaarlijks maak ik wel iets nieuws en gaaf mee...

groetjes cero.