vrijdag 15 augustus 2008

plan B


Al meer dan 20 jaar reist familie Goedbloed samen met familie Verloop uit Overschie elk jaar door Europa. Ieder hoekje en gaatje van dit continent hebben ze ondertussen gezien. Ze zijn in Roemenië geweest vóór de val van Ceaucescu. Ze waren de eerste toeristen in Albanië. Kort na de val van de Muur namen ze een kijkje in de voormalige DDR. Nadat Tsjechoslowakije in twee stukken uiteen viel, zetten ze hun tenten op in beide delen. Etcetera!
Inmiddels hebben ze vrijwel alle Europese landen, vaak meer dan een keer, gehad. Rond het kampvuur werden plannen gesmeed voor een nieuw avontuur: de Zwarte Zee-ronde. Dit jaar moest het gebeuren. Begin augustus gingen ze in de ouwe, trouwe VW-busjes op pad.
En toen gooide de geschiedenis roet in het eten. De al jaren voortdurende hommeles tussen Georgië en Rusland kreeg grimmige trekjes en de grenzen gingen dicht. Op dat moment zat het reisgezelschap in Armenië. Ze verkneukelden zich, want nu moesten ze wel terug door Iran! De grens tussen Armenië en Turkije kom je namelijk ook niet over. Iran, met zijn afstandelijke houding naar het westen, is zeer verleidelijk voor deze landenjagers. Ze hadden er allemaal al eens zo met een schuin oog naar gekeken: 'is het niet mogelijk om...'
Ies Sr. ging vol goede moed naar de ambassade in Jerevan. Hij heeft zeer veel ervaring in het lospeuteren van visa. Helaas, uit onverwachte hoek dook weer een belemmering op. In het reisgezelschap bevindt zich een Canadees: Brad, de verloofde van Maria Verloop. Voordat zij zich definitief in Canada vestigen, maken ze een 'grand tour' over het continent. Canadezen krijgen geen visum voor Iran. Wat nu?
Uiteindelijk is besloten dat Maria en Brad terug vliegen naar Nederland. De rest maakt van de mogelijkheid gebruik om een kijkje te nemen achter de Iraanse sluiers. Figuurlijk natuurlijk :D
Tot afgunst van de achtergebleven leden van de Goedbloedfamilie!
E.
Met dank aan Daan voor de routekaart