Als je een driehoek tekent tussen de hoofdsteden van Schotland, IJsland en Noorwegen dan is het ongeveer middenin. De Faeröer zijn zo eenzaam en afgelegen dat Floortje Dessing in haar reisprogramma “Floortje naar het Einde van de Wereld” er naartoe ging (http://www.npo.nl/floortje-naar-het-einde-van-de-wereld/12-08-2014/BNN_101362915). Ze bestaan uit de hoogste kliffen van Europa en zijn overal met water omgeven. Heerlijk onontgonnen Avantaterrein dus!
(bron) |
Veel reisgidsen zul je niet vinden. Alleen Bradt heeft een Engelstalige reisgids over de Faeröer. Dan maar een kijkje op Google Streetview? Ook dat wordt lastig, want Google Streetview was nog nooit op de Faeröer geweest! Sinds kort gelukkig wel, om samen te werken met de wolligste bewoners van de Schapeneilanden, want dat betekent Faeröer eigenlijk (https://www.youtube.com/watch?v=ht_WB7iN0vw).
Scoutinghut
Tenten laten we thuis, zodat we ’s nachts in ieder geval lekker warm en droog zitten. En wel in een scoutinghut! Een cabin aan de rand van een meer (waarin je kunt vissen op zalm) en een berg (je kijkt erop als je in de keuken staat).
Wat te doen op de Faeröer?
Jan-van-Genten en papegaaiduikers zijn misschien wel de indrukwekkendste vogels, maar zeker niet de enige bijzondere soorten. We gaan daarom goed om ons heenkijken en misschien wel met een zeewaardige boot langs de kusten schuimen. Het openbaar vervoer is de helikopter. Wat dacht je van de Faeröer in vogelvlucht? En natuurlijk gaan we lekker veel wandelen, bijvoorbeeld naar de waterval bij Gásaladur. Wie weet zien we de zon ook wel zo mooi opkomen tussen de hoge kliffen en diepe fjorden. Verder passen we ons programma op het weer aan.
Als je enthousiast geworden bent en niet bang voor een buitje en een windvlaag, vraag dan snel vrij. Pak je regenjas, wandelschoenen en camera in en ga mee!
Mocht dat nou niet lukken, ga dan naar Google Maps, sleep het gele poppetje naar de Faeröer en je zult overal stippen zien, waar beeldopnames door schapen zijn gemaakt. Een mager alternatief voor het echte werk natuurlijk, maar toch leuk ;-)
Tot slot nog een leestip: National Geographic Traveler had laatst een elf paginalange reportage over de Faeröer (digitaal te lezen via: http://www.natgeotraveler.nl/galerij/de-ruige-schoonheid-van-de-faeroer/ruige-wildernis).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten