woensdag 28 september 2016

De Faroër - een buitengewone bestemming

Zeg dat je in de herfst op vakantie gaat naar de Faeröer en mensen vragen je geheid: “De Faeroer, wat zijn dat?” (met een gezicht alsof je het over een Zuid-Afrikaanse volksstam hebt). “Nee nee”, zeg je dan: “Het is een kleine archipel van 18 eilanden midden in de Noord-Atlantische Oceaan!”


Als je een driehoek tekent tussen de hoofdsteden van Schotland, IJsland en Noorwegen dan is het ongeveer middenin. De Faeröer zijn zo eenzaam en afgelegen dat Floortje Dessing in haar reisprogramma “Floortje naar het Einde van de Wereld” er naartoe ging (http://www.npo.nl/floortje-naar-het-einde-van-de-wereld/12-08-2014/BNN_101362915). Ze bestaan uit de hoogste kliffen van Europa en zijn overal met water omgeven. Heerlijk onontgonnen Avantaterrein dus!

(bron)
Sheepview
Veel reisgidsen zul je niet vinden. Alleen Bradt heeft een Engelstalige reisgids over de Faeröer. Dan maar een kijkje op Google Streetview? Ook dat wordt lastig, want Google Streetview was nog nooit op de Faeröer geweest! Sinds kort gelukkig wel, om samen te werken met de wolligste bewoners van de Schapeneilanden, want dat betekent Faeröer eigenlijk (https://www.youtube.com/watch?v=ht_WB7iN0vw).
 
Scoutinghut
Tenten laten we thuis, zodat we ’s nachts in ieder geval lekker warm en droog zitten. En wel in een scoutinghut! Een cabin aan de rand van een meer (waarin je kunt vissen op zalm) en een berg (je kijkt erop als je in de keuken staat).





Wat te doen op de Faeröer?
Jan-van-Genten en papegaaiduikers zijn misschien wel de indrukwekkendste vogels, maar zeker niet de enige bijzondere soorten. We gaan daarom goed om ons heenkijken en misschien wel met een zeewaardige boot langs de kusten schuimen. Het openbaar vervoer is de helikopter. Wat dacht je van de Faeröer in vogelvlucht? En natuurlijk gaan we lekker veel wandelen, bijvoorbeeld naar de waterval bij Gásaladur. Wie weet zien we de zon ook wel zo mooi opkomen tussen de hoge kliffen en diepe fjorden. Verder passen we ons programma op het weer aan.


Als je enthousiast geworden bent en niet bang voor een buitje en een windvlaag, vraag dan snel vrij. Pak je regenjas, wandelschoenen en camera in en ga mee!
Mocht dat nou niet lukken, ga dan naar Google Maps, sleep het gele poppetje naar de Faeröer en je zult overal stippen zien, waar beeldopnames door schapen zijn gemaakt. Een mager alternatief voor het echte werk natuurlijk, maar toch leuk ;-)


Tot slot nog een leestip: National Geographic Traveler had laatst een elf paginalange reportage over de Faeröer (digitaal te lezen via: http://www.natgeotraveler.nl/galerij/de-ruige-schoonheid-van-de-faeroer/ruige-wildernis).

woensdag 21 september 2016

Vlottentocht in Zweden

Op donderdagavond 18 augustus vlogen wij met een groep van 18 man (waarvan maar liefst 4 vrouwen) inclusief onze reisleider naar de Noorse hoofdstad Oslo. De rugzakken vol met o.a. handschoenen, klamboe’s, regenjassen en liters Deet. Wat gingen wij doen? Op vlottentocht in Zweden! In Oslo begon onze tocht naar Dalarna, de mooiste provincie van Zweden. Daar hadden we tijd om te kanoën, wandelen en te mountainbiken.


Omdat er ’s nachts slecht weer werd voorspeld, mochten we overnachten in een klein schoolgebouwtje. Incl. keuken,tafeltennistafel en bibliotheek.
Op zondag hebben we een openluchtdienst bezocht. Deze zondag was onze groep niet alleen bijna groter dan de gemeente zelf, ook waren wij de enige aanwezigen zónder grijs haar. Het was een bijzonder samenzijn...





Na het weekend gingen we op weg naar de plek waar we uitleg kregen over het vlotten bouwen. Het lijkt een eitje, wat boomstammen aan elkaar knopen, maar dat valt nog behoorlijk tegen! Na een frisse duik in het 14 graden warme rivierwater (als je denkt dat Nederlands zeewater koud is, moet je eens in Zweden gaan zwemmen), doken we onze tenten in. De volgende ochtend was het voor dag en dauw tijd om te gaan bouwen. Het kostte wat bloed, zweet en tranen, maar toen waren we ook drie mooie vlotten rijker a 18m2 per stuk. Daar zijn we de daaropvolgende dagen de Klarålven rivier mee afgezakt.




Onderweg hadden we tijd genoeg om te zonnen, chocola te eten, spelletjes te doen en voor sommige jongens vooral héél veel te vissen. De vangst was mager, we aten één snoek en één baars.

Verder hebben we heerlijk gekampeerd op een onbewoond eiland, het Noorderlicht (!!) gezien, geslapen in een verlaten verenigingsgebouwtje en verschillende keren vastgezeten op een zandbank. De laatste nacht mochten we overnachten bij mensen die hun hele erf ter beschikking stelden, inclusief garage, caravan, serre en een heuse sauna. Daar konden we dus even goed opwarmen na de regenbui die we 's middag op ons dak kregen.






Ook vrijdagochtend, de laatste reisdag, begonnen we in de regen. Tijdens deze laatste barre tocht maakten we er een sport van om zoveel mogelijk bagage plus groepsleden onder het tentzeiltje op het vlot te proppen. Gelukkig werd het ’s middags droog en konden we de vlotten afbreken terwijl er zelfs weer een zonnetje te zien was. Zoals dat vaker het geval is, ging ook hier het afbreken sneller dan het opbouwen. De boomstammen konden we in een fuik laten drijven, de touwen werden netjes opgerold en de backpacks gingen weer de busjes in. Toen we later die avond weer op Nederlandse bodem stonden waren we zeker een mooie, avontuurlijke ervaring rijker!

maandag 12 september 2016

Musthaves op reis: deel V (de tip van Lieneke)

Grote kans dat jouw reis voor dit jaar (helaas) alweer achter de rug is, maar wellicht heb je het nog tegoed of kijk je al reikhalzend uit naar je volgende trip. Om wat inpakstress weg te nemen, hebben we vandaag weer een supertip van een ervaren Avantaganger. 

Lieneke afgelopen zomer op IJsland

Naam: Lieneke
Reiservaring met Avanta in: Oman en Jordanië, de Balkan, Turkije, Cyprus, VS en Canada, IJsland

Onmisbaar, zeker bij het eten van wraps:)
Must have item op reis: Toetenpoetsdoekjes! Er zijn zoveel momenten dat je even je handen wilt wassen, maar geen stromend water in de buurt hebt. Dan zijn doekjes ideaal om toch van je vuile, kleverige handen af te zijn. Daarnaast zijn ze multifunctioneel: gebruik ze ook om je gezicht mee te wassen tijdens je ochtendritueel, je voeten schoon te maken na een stoffige wandeling, autoruiten mee schoon te maken, groente en fruit te ‘wassen’; een kleverige jampot of -mes schoon te maken en je kan er zelfs een snelle (koffiemokken-)afwas mee doen!

Dit laat je beter thuis: Je mascara! Als je al vier dagen je haar niet hebt gewassen maakt dat potje mascara ook niks meer uit.

Hmm...misschien toch niet de allerbeste methode...

woensdag 7 september 2016

Avanta in het wild - Costa Rica en Panama


Leuk hoor, de filmpjes van Freek die het ene na het andere dier bij zijn kladden pakt. Maar het is natuurlijk veel leuker om zelf op zoek te gaan naar die dieren. Dat ging heel goed tijdens de reis die Dianne maakte in Costa Rica en Panama. Ze stuurde ons een aantal mooie foto's. Enjoy!

De bananen die op deze finca groeien, kun je bij ons in de supermarkt vinden

bezoek aan een koffieplantage

naar verluidt de lekkerste koffie die er is!

alsof je in de dierentuin loopt

die laten we liever met rust (i.t.t. Freek!)

door de jungle, onderweg naar Tortuguero om zeeschildpadden te zoeken




blotevoetenpaden zijn helemaal hip - in het oerwoud heb je ze ook ;-)

klaar voor een te gekke canopy-ervaring!

Wow!
Panama City

Met dank aan Dianne voor de foto's.Wil jij ook je foto's delen? Mail ze naar avantareizen . blogspot @ hotmail . com (zonder spaties).