donderdag 19 september 2013

Russische gastvrijheid

Van de deelnemers die afgelopen zomer naar Rusland en de Baltische Staten ging, kregen we een serie kaarten met een hartverwarmend verhaal. Lees en kijk mee hoe de Avantareizigers ontvangen werden door christenen in Moskou!

Mooi Moskou
"Water, eindeloos veel water. Gelukkig was er de kerk, een droge plaats, een schuilplaats. Friedenstimme bleek het codewoord. Reisleider Rien regelde het contact en wij zaten droog. We zongen, luisterden, knielden, baden en aten." (Via Friedenstimme had de reisleider adressen van kerken in Moskou gekregen. Aangekomen bij een van de kerken, reageerden de mensen daar eerst nogal terughoudend. Totdat de naam Friedenstimme viel, toen was de groep van harte welkom! EdV)

Spiksplinternieuwe kerk
Samen eten na de dienst
 "De gemeente was gastvrij: we aten brood en dronken zoete thee. Met het taalboekje van Luc praatten we. Het kon ook moderner (met de iPad) ... Toen we weg wilden gaan vroeg een medechristen waar we sliepen. Toen dat in de wildernis bleek te zijn schudde ze haar hoofd: dat kon niet op zondag."

Met de metro naar de kerk
"We reden met onze bus achter deze mensen (een jong echtpaar) aan, een villawijk in. Binnengekomen vroegen ze via de iPad of we dumplings wilden. Na een overvloedig maal werden we meegenomen (in de metro) naar een dienst in hartje Moskou. Daarna stond ons opnieuw een overvloedige maaltijd te wachten, en een bad, een heerlijk zacht, fris bed en een muggenloze kamer..."
Een tafel vol heerlijkheden, voor 9 wildvreemde mensen
"Zonder wekker werden we uitgerust wakker en genoten van een koninklijk ontbijt. Opnieuw gingen we naar Moskou. De gastvrouw met een van ons naar het ziekenhuis, de rest van de groep naar het Kremlin. Het ziekenhuisbezoek duurde lang. We besluiten om in Moskou te eten, om onze gastvrouw te ontzien. Zij drinkt echter alleen een kopje thee...

Koninklijk ontbijt
Terug bij ons gasthuis staat de tafel opnieuw gedekt. Nu nog naar Sint Petersburg is te gevaarlijk, volgens gastvrouw Luda. We mogen weer blijven slapen. De volgende ochtend vertrekken we vroeg, na het ontbijt zwaaien ze ons uit. Vijf maaltijden, 2 nachten, 9 douchebeurten, ontelbare trein- en metrokaartjes - ze willen van geen bedankje weten. Ze deden het 'voor God'."

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Bedankt, Marleen, Kirsten, Luc, Joke, Albrecht, Jan, Huib, Ronald en Rien!

Geen opmerkingen: