vrijdag 4 november 2011

Sad facts about... India

Reisleider Peter in India


- Als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje… Hoewel het kastenstelsel in India, dat mensen indeelt op basis van werk en afkomst, officieel afgeschaft is, is het nog steeds bepalend voor het dagelijkse leven. Het is ondenkbaar dat je trouwt met iemand uit een andere kaste of een beroep uitoefent dat niet bij je kaste hoort.


- Ondanks deze hopeloze toestand – je kunt nog zo slim zijn, als je uit een lage kaste komt zul je nooit een goede baan krijgen – dragen mensen ui t de lage kasten hun lot gelaten. Want door goed te leven, kom je in een volgend leven misschien wel in een hogere kaste terecht…


- Naast de vier kasten is er nog een grote groep kastelozen: de dalits. Ze worden ‘de onaanraakbaren’ genoemd en beschouwd als het laagste van het laagste. Ze zijn straatarm, worden vernederd, mishandeld en gediscrimineerd. De dalitvrouwen en -meisjes hebben het het zwaarst. Zij hebben geen rechten, worden straffeloos verkracht en verkocht voor prostitutie. Het goede nieuws is dat de dalitvrouwen steeds mondiger worden en opkomen voor hun rechten.


- Je kunt aan de kleur van de sari die een vrouw draagt zien of ze tot een hoge of lage kaste behoort. Pastelkleuren: dit is een sjieke dame. Felle kleuren: deze vrouw moet hard werken voor de kost.


- Volgens de VN heeft ongeveer de helft van de Indiërs een mobiele telefoon, terwijl slechts een derde van de Indiërs over een toilet beschikt.


- 42% van de allerarmsten, die rond moeten komen van minder dan 1 dollar per dag, woont in India. Dat zijn er meer dan 450 miljoen…


- In India komt nog veel kinderarbeid voor en mede daardoor is er veel analfabetisme.


***


Wat heb je dan als rijke westerling in India te zoeken? Om te beginnen heeft India natuurlijk ook heel veel mooie kanten. En jouw bezoek betekent niet dat de misstanden je onverschillig laten of dat je ze goedkeurt. Je kunt juist bijdragen aan bewustwording door het gesprek aan te gaan met mensen uit alle lagen van de bevolking – al is dat maar op heel kleine schaal. Je kunt de dag van een sieradenverkoopster weer goedmaken, door wat armbandjes te kopen voor familie en vrienden. Voor jou maar een paar cent, voor haar het verschil tussen wel of geen brood op tafel. Je kunt laten zien dat jij de onaanraakbaren wél de moeite waard vindt, door met ze te praten en op de foto te gaan. Jij bent blank en jij bent rijk, maar je kunt de afstand overbruggen door oprecht belangstelling te tonen voor hun leven. Niet zomaar een zak geld geven, dat is respectloos en vernederend. Neem de tijd om, ondanks het taalprobleem, in gesprek te gaan, hun huis of hun handwerk te bekijken en hun gezinsleden te ontmoeten. Dat kan meer indruk maken dan welk geldbedrag ook. Zowel bij jou als bij hen.


Avanta gaat in januari naar India. Je kunt nog mee!


PS. Heb jij ook een foto gemaakt voor de verkeersbordenoproep? Dan kun je die NU nog sturen naar avantareizen(dot)blogspot(at)hotmail(dot)com. Binnenkort worden de foto's geplaatst.

Geen opmerkingen: