woensdag 30 maart 2011

Veelsydig Suid-Afrika

Wie Zuid-Afrika zegt, denkt aan wildsafari, wijnboerderijen en de geschiedenis van apartheid en Nederlandse kolonisten. Terecht, maar het land heeft veel meer te bieden. Zelfs als je je beperkt tot de omgeving van Kaapstad is er al zoveel te zien dat je moeilijke keuzes moet maken.


Zuid-Afrika heeft een bijzondere diversiteit aan natuur. Je vindt er kilometerslange parelwitte stranden, prachtige wildparken, uitgestrekte wijnvelden, woestijnen, bossen en woeste bergen. Een van die bijzondere natuurgebieden is Kaappunt. Dit is niet zoals veel mensen denken het zuidelijkste punt van het Afrikaanse continent, maar het scheelt niet veel. Het hoogste uitkijkpunt bevindt zich 238 meter boven zeeniveau bij een oude vuurtoren. Je hebt hier een prachtig uitzicht! Een raar idee dat de zeebodem onder je bezaaid ligt met scheepswrakken. Kaappunt ligt op een belangrijke vaarroute, maar de wateren zijn hier heel verraderlijk.


Het grote verschil tussen arm en rijk valt al snel op in Zuid-Afrika. Zo rijdt je nog langs oneindig grote townships en zo rijdt je een dure villawijk in. De tijd van de apartheid is voorbij, maar het verschil tussen zwart en blank is hier toch nog goed te zien. Op zondag echter verdwijnen alle verschillen en komen rijk en arm, blank en zwart allemaal samen in één kerk. De een komt aan in zijn dure slee, de ander in een afgeladen bus vanuit de townships. Vandaag doet het er niet toe, iedereen heeft hetzelfde doel: God aanbidden.


Een half uurtje varen vanuit Kaapstad ligt Robbeneiland. Hier zat Nelson Mandela maar liefst 18 jaar gevangen. Overdag moest hij net als de andere gevangen werken in een kalkmijn. Het fijne stof in de witte mijn weerkaatste zoveel zonlicht dat veel gedetineerden blind werden. Wij kunnen er niet zonder zonnebril naar kijken. In de gevangenis worden bezoekers rondgeleid door ex-gevangenen en ex-bewakers. Bijzonder indrukwekkend om uit hun mond te horen dat zelfs in de gevangenis onderscheid gemaakt werd tussen verschillende rassen. Zwarte Afrikanen kregen veel minder te eten dan andere gevangenen.


En dan heb je ook nog de pinguïnkolonie die je helemaal niet verwacht in 30 graden boven nul. En het prachtige uitzicht vanaf de Tafelberg. Of de leeuwen en neushoorns in het wildpark. Of de prachtige koloniale gebouwen en de botanische tuinen… Zuid-Afrika is zoals gezegd uitermate veelsydig en baie pragtig!


Krijg je nu ook zin in Zuid-Afrika?
In juli kun je met reisleider Jan Troost 20 dagen lang door Zuid-Afrika en Mozambique trekken. Er is nog maar één plaats op deze reis dus wees er snel bij en klik hier.

Foto 1: Uitzicht vanaf Kaappunt
Foto 2: Explosie van kleuren in de moslimwijk Bo-Kaap
Foto 3: Een ex-gevangene op Robbeneiland laat een foto zien van de politieke gevangenen die als laatste werden vrijgelaten in 1991
Foto 4: Een pinguin geniet van het warme weer
Foto 5: De Tafelberg

Geen opmerkingen: