vrijdag 9 oktober 2009

The Great Falls

Er zijn van die Engelse woorden waar niet echt een goede Nederlandse vertaling voor is. Zo'n woord is 'escarpment'. Het wordt vertaald als 'helling', maar dat dekt de lading niet echt. Met 'breuklijn' krijg je meer een idee van de betekenis. Tijdens onze rondreis door Ontario en Michigan afgelopen zomer zijn we verschillende keren het Niagara-escarpment overgestoken. Genoemd naar de beroemde watervallen, maar het escarpment is vele honderden kilometers lang.
links: American Falls en Bridal Veil Falls, rechts: Horseshoe Falls

Als een rivier het escarpment kruist, krijg je dus een waterval. Het spectaculairste voorbeeld zijn natuurlijk de Niagara-watervallen, maar in deze regio vind je er nog veel meer.


American en Bridal Veil Falls

Deze liggen aan de Amerikaanse kant, maar zijn net als Horseshoe Falls het best te zien aan de Canadese kant.

Horseshoe Falls en de eeuwige wolk neveldruppeltjes

Vooral van dichtbij is het donderende geraas van het water dat over de klif stort indrukwekkend. Niet te geloven dat dit dag en nacht, jaar in jaar uit, altijd maar doorgaat!


Tahquamenon Falls in Michigan


Een kleine waterval bij Dundas, ON, waar het escarpment mooi zichtbaar is.


De foto's van de Niagara Falls zijn genomen aan het eind van een regenachtige middag. Een paar uur later, toen het helemaal donker was, zijn we er nog even langsgereden. 's Avonds worden de watervallen verlicht. Wat ons betreft is het niet de moeite waard om daarop te wachten. Het afwisselend paars, groen, blauw en oranje licht doet zo onnatuurlijk aan dat het er eerder uitziet als een Disney-animatie dan als een bijzonder natuurfenomeen. Nee, dank je.

E.

Geen opmerkingen: