woensdag 29 april 2009

feestelijkheden


Het is een feestelijke week voor de Avantafamilie.

Maandag 27 april was het opperhoofd van Avanta jarig. Hij werd 53. Ies Sr. staat bekend om zijn fenomenale geheugen. Broers, (schoon)zussen, zwagers, oudooms, oudtantes en reisleiders krijgen voor hun verjaardag vaak een kaartje uit verre oorden. Denk maar niet dat hij een agenda of iets dergelijks meeneemt. Al die data heeft hij opgeslagen in zijn hoofd. En op de vraag wat hij 47 jaar geleden voor zijn verjaardag kreeg (test, test :D), wist hij het antwoord: een klapperpistool en een cowboyhoed. Het avontuurlijke zat er al vroeg in!
Woensdag 29 april is Hemma jarig. En een dag later, op koninginnedag, viert Carlina haar verjaardag. Alledrie van harte gefeliciteerd!
E.


zaterdag 25 april 2009

Veel reizen + rare hobby = verdacht!




De vele reizen die Ies Goedbloed Sr. maakt, brengen hem soms in de problemen. Zo werd hij onlangs door een paar Australische douanedames, nadat deze in zijn paspoort gekeken hadden, meegenomen voor een verhelderend gesprek. Aan de hand van de stempels in zijn net nieuwe (!) paspoort meenden ze een echte drugskoerier te pakken te hebben. Waarom maakten deze stempels Ies Goedbloed zo ‘verdacht’?

In de enkele maanden dat Ies zijn paspoort had was hij al twee keer in New York geweest, twee keer in San Juan (hoofdstad van Puerto Rico), een keer in Los Angeles, een keer in Amsterdam en ook nog eens op de Britse Maagdeneilanden. Wat bleek? Deze mix maakt de perfecte route voor een internationale drugsdealer.

Vanuit Zuid-Amerika worden veel drugs naar eilanden als de Britse Maagdeneilanden en Puerto Rico getransporteerd. De drugs die niet in een keer naar Puerto Rico zijn gebracht, worden vanuit andere Caribische Eilanden naar Puerto Rico getransporteerd.(met zeilboten, dit is dan ook precies wat Ies Sr. in het Caribische gebied deed: zeilen.) Puerto Rico is een vrijstaat van de USA. Drugsnetwerken gebruiken het dan ook vaak als springplank naar de USA. Je wordt namelijk niet meer streng gecontroleerd als je van daaruit naar de USA gaat. De meeste drugs die de USA binnenkomt gaat, je raadt het al, richting New York en LA. Als je dan ook nog eens uit Nederland komt en daar bovendien in de drugshoofdstad van de wereld verblijfd, dan is het wel duidelijk: deze persoon is zeer verdacht.

Daarom besloten de douaniers de arme man met een extra controle lastig te vallen. Nadat Ies de zaak had uitgelegd, geloofden ze hem wel half om half, maar toch ging zijn rugtas nog even door de scanner. Op het scherm verschenen plots vier zakjes met daar spul van korrelige aard!! Dit was natuurlijk de klap op de vuurpijl. Het backpack werd leeggehaald, de vier zakjes kwamen tevoorschijn. Maar het rook nu niet bepaald naar drugs of zoiets dergelijks. Ook de honden die er aan hun haren bijgesleept waren hadden geen enkele interesse in het spul. Aan het slot van deze ellende diende Ies dan ook zijn nieuwe hobby uit te leggen: het verzamelen van zand dat van ‘all over the world’ komt…
Ziehier het resultaat van een jaar verzamelen.


Dit is het bewuste zand dat voor coke werd aangezien.

De hele collectie, met op de achtergrond de geconcentreerde fotograaf.

P.

maandag 20 april 2009

bagagetips van een pro


P. en E., de schrijvers van dit weblog, waren de afgelopen tijd nogal druk met toetsen en werkstukken. Maar ze zijn er weer! De komende tijd kun je het volgende verwachten:

- nieuwe afleveringen van 'Gezondheid op reis' en 'Kampeergenoegens'
- meer profielinfo over P. en E.
- de verdachte praktijken van Ies Sr.
- guess who's back?
- eyecandy in de vorm van schitterende foto's van Namibië
- en nog veel meer!

En deze keer: bagagetips van Carlina. Hoe lang de reis ook duurt, haar tassen zijn altijd licht en netjes en toch heeft ze alles bij zich wat nodig is. Voor haar geen gezeul en gesjouw met zware tassen, geen verfrommelde en smoezelige kleding en geen overbodige spullen die ongebruikt weer mee naar huis gaan.


Mijn tips om mijn bagage (op een vliegreis) tot een minimum te beperken zijn:


In de grote bagagetas;
- Neem alleen dingen mee waarvan je 100% zeker weet dat je het gaat missen als je het thuislaat - Zorg dat alles in je grote bagagetas kan, ook je handbagage, in geval van nood.
- Vergeet accessoires! Nou oké dan, een zonnebril en een shawl.
- Neem geen jas mee, een fleecetrui is multifunctioneel, want die kun je ook perfect als kussen gebruiken.
- Neem geen bergschoenen mee, áls het geen specifieke bergbeklimreis is, goede gympen met goed profiel zijn ook prima wandelschoenen en nemen veel minder ruimte in. Neem je ze mee in je grote bagagetas, stop ze dan vol met sokken en onderbroeken.
- Daarnaast slippers, gewoon slippers!
- Reken voor elke week dat je weggaat ca 2-3 shirts. Maar hoe lang je ook weggaat, meer dan 5-7 heb je écht nooit nodig! Shirts zonder mouwen nemen helemaal weinig ruimte in beslag.
- Reken voor elke week 2 korte broeken/rokjes. Naar een warme bestemming maximaal 1 lange.
- Neem een klein pakje handwasmiddel mee en was elk weekend de hoognodige dingen (dan sta je minstens 1.5 dag stil, dus alle tijd!)
- Neem geen enorme reisapotheek mee, alleen het hoognodige. Pleisters, verband, deppers, 1 strip paracetamol, diarreeremmers... Een mitella is zelden nodig en mocht het toch nodig zijn dan kun je bijvoorbeeld ook een sjaal gebruiken.
- reken voor elke week 1 handdoek, aan het eind van de week gewoon wassen.
- Gooi niet alles los in je tas, verpak alles in plastic tassen en rol ze stevig op, kleding bij kleding. Een tas om je toilettas kan ook geen kwaad. Losse flodders: onthou waar je wat hebt gelaten, scheelt een hoop zoekwerk.


In de toilettas:
- Schaf een oprolbaar geval (in de ANWB-winkel bijvoorbeeld) aan met een ophanghaak, heb je enorm veel gemak van!
- Miniflacons voor shampoo en zeep, tandpasta, deo etc. desnoods 2 van elk, is nog altijd minder ruimte dan allemaal grote flessen. Met 1 miniflacon zeep doe je ca 3 weken! (als je zo 'n waspuff gebruikt).
- Neem al helemaal geen katoenen washanden mee! Koop een scrubhandschoen of puff, herbruikbaar, droogt binnen no time en sopt lekker.
- Tandenborstels hebben ze ook in reisuitvoering.


In de handbagage:
- Neem je boeken mee, koop dan een pocketboek.
- Je toilettas in je handbagage is altijd handig. Wel alle vloeistoffen bij elkaar houden! nagelknippers, vijltjes en scheermesjes wel in je bagagetas houden.
- Een schone onderbroek en geschikte kleding voor in het land van bestemming, voor geval je tas niet aankomt... Loop je niet te puffen in een lange jeans.
- Camera.


Thanx, Carlina!

E.

Foto: Spitskoppe, Namibië - gemaakt door Rick

vrijdag 10 april 2009

zaterdag 4 april 2009

gezondheid op reis II: malaria

Malaria is een gevreesd fenomeen bij de reiziger die de westerse wereld verlaat. Dit is niet geheel onterecht - de initiator van Avanta heeft er reeds 3x mee te kampen gehad. Hij reist dan ook erg veel en slikt geen preventieve Lariam. Maar gelukkig schijn je voor malaria ook een soort van immuun te kunnen worden, want de 3e keer was de ziekte al een stuk minder erg. De eerste keer lag hij met 42 graden koorts op bed en hallucineerde hij van de geslikte medicijnen, de derde keer was het zoals gezegd een stuk minder heftig. Dit neemt niet weg dat het een onaangename aangelegenheid is, dat malaria. Maar wat is het eigenlijk precies?

Malaria wordt veroorzaakt door een parasiet die door een mug verspreid wordt. Als deze mug een mens prikt, krijgt hij behalve het gebruikelijke bultje en wat jeuk ook malaria. Hevige koortsaanvallen bij de patiënt zijn het belangrijkste symptoom. Er zijn enkele soorten malaria en de ergste soort malaria tropicana is behoorlijk dodelijk. Jaarlijks sterven ongeveer 1 miljoen mensen aan malaria! De andere soorten zijn met goede medicijnen nagenoeg altijd te genezen. Ook malaria tropicana is te genezen, maar zoals gezegd is het een erg gevaarlijke ziekte.

Om het risico op malaria te verkleinen kun je de volgende maatregelen nemen.

- Je kunt thuis beginnen met het preventief slikken van medicijnen. Een bekend (en berucht) voorbeeld is Lariam. Informeer bij de GGD wat aangeraden wordt voor de reis die je gaat maken. Seizoen en streek zijn daarbij belangrijk. Als je in de winter naar een land gaat waar malaria voorkomt, hoef je toch niets te slikken. Ooit wel eens in de winter een mug zien rondvliegen?!
- Slaap altijd onder een klamboe en spuit over die klamboe nog wat insecticide (muggen hebben de vervelende gewoonte om te wachten totdat je tegen de klamboe ligt en dan alsnog een venijnige steek uit te delen). Je kunt ook een geïmpregneerde klamboe aanschaffen.
- Bedek ook je armen, benen en voeten, al is het nog zo warm. Gebruik antimuggenspul met DEET.


Klik hier om te zien waar ter wereld malaria voorkomt.
Je ziet dat de westerse wereld geheel vrij van de ziekte is, maar in Afrika, Zuid-Amerika en grote delen van Azië vliegt de malariamug nog vrolijk rond.

Ben je toch gestoken door zo'n eng beest, dan zijn er veel medicijnen die je kunnen genezen. De medicatie is afhankelijk van de vorm van malaria die je hebt. Ga in ieder geval direct naar de dokter als je je koortsig voelt na een bezoek aan een malarialand.

Wil je meer weten over malaria, ga dan naar http://www.malariahotspots.co.uk/

P.

woensdag 1 april 2009

Kampeergenoegens V: eten kopen

Voordat we de gasfles in onze kampkeuken opendraaien, moet er natuurlijk eerst eten ingekocht worden. En in het buitenland is dat geen straf, maar een groot avontuur. De 'kraampjes' bestaan uit kruiwagens, boerenkarren, een paar kranten, een gedeukt fiatje of gevlochten manden.

De uitgestalde groentes stonden die morgen nog op het land. Verser kan niet! Het fruit is onbespoten en zongerijpt. Moeders de vrouw bakte nog snel wat platte broden en pakte wat van haar zelfgemaakte schapenkaas in. Ook een paar flessen olijfolie uit eigen gaard en wat potten honing van de eigen bijen gaan mee. Alles wordt op de kar gezet, die even later dienst doet als marktkraam.
Je zou alles wel willen kopen en niet alleen omdat het maar een paar luttele centen kost. De mensen zijn aardig, relaxed en vereerd dat je hun producten wilt kopen. Ze zijn verbaasd als je maar een bolletje knoflook wilt, een Turk/Griek/Spanjaard koopt minstens een dozijn per keer. Moeders de vrouw lacht verlegen als je vraagt of ze het brood zelf gebakken heeft. Proeven mag altijd en alles wordt keurig ingepakt in de krant van gisteren.

En dit? Dat proberen we wel een andere keer... (Octopus-armen hangen vliegvrij te drogen in de zon).
E.
Foto 1 en 3: Griekenland
Foto 2: Turkije