Onze reisleidster Hannah gaat in februari naar Porto Santo en Madeira. Dit zijn haar plannen!
"Na een koude winter is het erg aangenaam om in warmere oorden te kunnen vertoeven. Italie, Spanje of Griekenland zijn voor mij niet nieuw meer, daarom viel de keuze op Madeira. Het heeft een erg fijn klimaat - er overwinteren hier niet voor niks veel gepensioneerde West-Europeanen. Uniek aan Madeira is dat er over heel het eiland irrigatiekanalen (levada’s) lopen. Om deze kanaaltjes te onderhouden lopen er smalle paadjes langs, waarover je de mooiste wandeltochten kunt maken. Door de irrigatie is Madeira overal prachtig groen. Ook heeft Madeira als enige plek in Europa nog laurierbos. Het woord ‘Madeira’ betekent ‘hout’ in het Portugees. Bij de ontdekking van Madeira in de 15e eeuw vond men een prachtig groen eiland. Honderden jaren later is dat nog steeds het geval.. (Tenminste, dat hoop ik met eigen ogen te kunnen zien).
De eerste dag zijn we in Lissabon, daar zullen we een stadswandeling maken, met genoeg cultuur voor de hele reis. Lissabon heeft een erg leuk, overzichtelijk centrum. En wat natuurlijk iedere
toerist hier moet doen, zelfs een Avantaganger: de oude tram nemen die van de
bovenstad naar beneden rijdt (of andersom).
Maar op Madeira zullen we ook cultuur proeven, met name in de hoofdstad Funchal. Natuurlijk gaan we de beroemde Madeirawijn uitproberen en voor degene die ervan houdt: kousenbandvis. Ik geef toe, het beestje ziet er niet heel erg aantrekkelijk uit, maar het is eetbaar en gezond.
Als je naar Madeira gaat, kom je vooral om te (berg)wandelen. Er zijn echt prachtige wandelroutes die ik niet graag links laat liggen. Dus zeer belangrijk voor deze reis zijn je wandelschoenen. Voor de afwisseling staat fietsen op Porto Santo (eiland boven Madeira) in de planning. Porto Santo heeft een heel ander landschap dan Madeira: minder bergen, meer strand. Leuk om beide eilanden te zien en de variatie in landschappen.
Omdat we meestal buiten zullen zijn, kunnen we continue genieten van de prachtige natuur om ons heen. Madeira wordt ook wel het bloemeneiland genoemd. In elk seizoen bloeien en groeien er weer andere bloemen, planten en bomen. In de tijd dat wij gaan, zullen dat mandarijnen, guaves, maracuja’s en andere tropische vruchten zijn.
Verder behoort een boottocht over zee ook tot de mogelijkheden, om walvissen en dolfijnen te spotten.
Waar je ook bent, ‘geschiedenis’ is er altijd en overal. Zo ook op Madeira. Wat ikzelf erg leuk vond om te lezen, is over de ontdekking van Madeira. Tenminste, dé ontdekking is een groot woord, want of het verhaal waar is, is een grote vraag. Waar of niet,het is een tragische liefdesgeschiedenis… In het kort: De Schotse zeeman Robert Machim strandde samen met zijn geliefde Anne op Madeira. Ze waren hun vaderland ontvlucht omdat de adellijke familie van Anne de romance tussen haar en de zeeman niet toestond. Madeira werd het eindpunt, want Anne stierf aan heimwee en Machim daarna aan een gebroken hart. De tweede grootste stad(je) van Madeira heet Machico, omdat hier Robert Machim en Anne aan land kwamen.
En natuurlijk niet te vergeten welke bekende personen er zijn geweest of zelfs geboren. Om er maar een paar te noemen: Christoffel Columbus, Winston Churchill, keizerin Sisi van Oostenrijk, Karel I van Oostenrijk, Roger Moore (acteur, speelde o.a. als James Bond) en Cristiano Ronaldo (stervoetballer van Real Madrid).
Tot slot nog wat leestips: specifieke titels over Madeira weet ik niet, maar wat ik kan aanraden zijn de volgende onderwerpen: botanische tuinen van Madeira, de ontdekkingsreizen van Portugal, Hendrik de Zeevaarder (Portugese initiator van verschillende ontdekkingsreizen in de 16e eeuw).
Lees van Cees Nooteboom het boek ‘Een avond in Isfahan’ verhalen over verschillende landen die Cees aandeed, waaronder Madeira.
En om helemaal in Portugese sfeer te komen; luister naar fado muziek van onder andere fadozangeres Cristina Branco, of speciaal voor Madeira: Santana: Música tradicional da Madeira!"
***
Als dat allemaal niet aanlokkelijk klinkt! Een paar snelle beslissers kunnen nog mee, klik hier.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten