maandag 29 augustus 2011

Cultuurverschil India - Nederland

(India, 2009)


Reisleider Peter Goedbloed is - 6 kg lichter - net terug van een reis door India. Na een barre tocht door de Himalaya wist de groep, eenmaal terug in de bewoonde wereld en op zoek naar nieuws uit Nederland, een Telegraaf op de kop te tikken. (Bij gebrek aan beter, zeg maar.) Tot hun grote hilariteit stond daarin een paginagroot artikel met de kop ‘Grote opschudding door losgebroken schaap’. Daarbij een foto van een dappere motoragent die de achtervolging op het arme schaap had ingezet.

Op de Indiase snelwegen ligt tussen het voorbijrazende verkeer hier en daar een koe. Onverstoorbaar herkauwend, in de wetenschap dat niemand ze een haarbreed in de weg zal leggen. Koeien worden beschouwd als heilig en mogen niet verjaagd worden van de plek die ze verkozen hebben. Ze veroorzaken dan ook regelmatig verkeersopstoppingen, maar die halen de krant niet. Laat staan dat oom agent eropaf gestuurd wordt! Overigens is er ook in India sprake van secularisatie. Steeds vaker wordt er naar de koeien getoeterd. En vaak besluit het koebeest om dan maar aan de kant te gaan.


Wil je ook met Avanta naar India? Dat kan, met deze nieuwe reis in ons reisaanbod.

donderdag 25 augustus 2011

Vervoer in het zuiden van Afrika

Deelnemer Liesbeth, die in juli de reis naar Zuid-Afrika, Mozambique en Swaziland maakte, stuurde ons een serie foto's met als thema 'Vervoer'.



Mozambique - bij de bushalte. Er passen natuurlijk altijd meer mensen in de bus dan er zitplaatsen zijn!

Mozambique - ook in een pick up kun je heel wat mensen en spullen kwijt.


In dit afgelegen dorpje in Mozambique komen niet zoveel blanken. De kinderen kwamen direct op het busje afgerend.


Zuid-Afrika, St Lucia Estuarium. Met een truck naar het strand voor een walvissafari.

Een trekker duwt de boot de Indische Oceaan in.


Swaziland - lifters in het bakje van een pick-up.


Heb je tijdens een van onze reizen ook een serie foto's met een bepaald thema gemaakt? Stuur ze naar avantareizen.blogspot@hotmail.com. Na plaatsing ontvang je een kortingsbon voor je volgende Avantareis. (Uiteraard zijn ook foto's zonder thema welkom!)

donderdag 18 augustus 2011

Link love: reisinspiratie op het web

Er valt zoveel moois op deze aarde te zien dat het helaas onbegonnen werk is om het allemaal zelf te ontdekken. Maar gelukkig kunnen we elkaar daarbij helpen en op internet alle gemaakte foto's met iedereen delen.

En die foto's worden steeds mooier. Het schieten van prachtige plaatjes is niet langer voorbehouden aan professionele fotografen. Nu spiegelreflexcamera's met 12 megapixels voor de gewone consument betaalbaar zijn geworden, komen veel reizigers met de meest waanzinnige foto's thuis. En veelal plaatsen ze al die foto's op internet. Maar door de bomen zou je haast het bos niet meer zien. Gelukkig is er de website froot.nl waar een selectie wordt gemaakt van het enorme aanbod op het wereldwijde web. Een paar voorbeelden:

Een echte prof maakt toch nog steeds de allerbeste foto's. Wauw, wat dacht je van deze fenomenale landschappen?



Vier jaar is deze fotograaf bezig geweest, maar toen had hij ook wat: een fotoserie van een verlaten Los Angeles.


Avanta heeft al op heel veel plekken een tent opgezet, maar dit gaat zelfs ons veel te ver.


Verbazingwekkend hoeveel mensen je op een boot kunt proppen en hoeveel manden je op een fiets kunt vervoeren. Leuke fotoserie met als thema 'afgeladen vol'.


Mooie wildkampeerplekjes met slechts 1 huis in de buurt.



Funny: veel ruimte heb je niet, maar het is wel heel erg praktisch! Een jas en tent in één.

En als we deze serie zien willen we allemaal meteen naar IJsland. Maar als we deze zien wordt Noorwegen wel weer heel aantrekkelijk.

Klik hier en je vindt alle froots in de categorie reizen. Leuk om je verbazen, om je te verwonderen, om te lachen of gewoon om geïnspireerd te raken.

maandag 15 augustus 2011

Foto-impressie Oman

Een zinderende zomer - hoe voelt dat ook alweer? Van die dagen waarop de stokbroden in de supermarkt niet aan te slepen zijn, de ijsblokjes in je glas razendsnel smelten en er nauwelijks een zuchtje wind staat? Het lijkt alsof we er alleen maar van kunnen dromen. Augustus is alweer half voorbij, zwoele zomerdagen worden vooralsnog niet voorspeld en over een paar weken staat de herfst alweer voor de deur!

Als je geen zin hebt om je zomerkleren onverrichterzake weer op te bergen, hebben wij een tip voor je. Ga in oktober mee op onze reis naar Oman (te verlengen met een week Jordanië). In deze vreedzame uithoek van het Midden-Oosten is de temperatuur die van zo'n zeldzame Hollandse zomerdag. Zonder dat benauwde, zonder de daverende onweersbui tegen de avond. De lucht is droog, wat de hitte goed uit te houden maakt. Doe als de Omanieten en hul je in luchtige lagen, dat wordt nog gewaardeerd ook. Drink net als zij zoete muntthee, dat is verstandiger dan ijskoude drankjes naar binnen gieten.




Oman heeft veel te bieden; van het moderne Musqat tot middeleeuwse dorpjes compleet met fort. Van schijnbaar uitgestorven woestijnen tot een zee vol dolfijnen en zeeschildpadden. De ontmoetingen met de gastvrije, bescheiden bevolking maken een reis door Oman extra bijzonder.






ontmoeting in de woestijn



terug naar zee na het eieren leggen




de bergen in met 4x4


oase


tijdens een succesvolle dolfijnsafari





kamperen in de woestijn


in de souq

gastvrij onthaal



kamelenmarkt



tulband weer op na het middagdutje


schoenen uit!

kruiwagens vol fruit




kruiden en specerijen kopen in de souq

dinsdag 9 augustus 2011

Even bellen met reisleider Peter

Één week is ie in Nederland. Net terug van een reis en daarna weer door om een volgende reis te leiden. Tijd om Peter Goedbloed snel even te bellen en te vragen hoe het was.

En? Eerste reactie?
"Super! Echt een geweldige reis. Leuke sfeer, mooie natuur en prachtige kampeerplekken. En het weer zat ook mee."




Wat voor reis heb je gemaakt?
"Met een groep van 9 personen heb ik 16 dagen rondgereisd in Zuid-Europa. We trokken via het westen van Frankrijk naar het noorden van Spanje. Daar hebben we gekampeerd in de Picos de Europa, een prachtig gebied in het Noord-Westen van Spanje. We zijn verder getrokken naar de Noord-Spaanse kust, Santiago de Compostella en Porto in Portugal."

Wat maakte deze reis typisch Avanta?
"Eigenlijk vooral de groep. Iedereen was heel relaxed en stond open voor nieuwe dingen. En de sfeer was echt super. Ja en verder natuurlijk het wildkamperen, een niet al te grote groep en het opzoeken van de plekken zonder massatoerisme."







Wat waren hoogtepunten?
"De Picos de Europa is echt een prachtig berggebied waar we een hele mooie wandeltocht gemaakt hebben en waar je goed kon mountainbiken. Verder hebben we ook hele mooie wildkampeerplekjes gehad, zoals bijvoorbeeld aan de Noord-Spaanse kust waar we een hele fijne weekendplek aan een rustig strand vonden.
Santiago de Compostello was erg indrukwekkend. Precies op de dag dat wij dit bedevaartsoord bezochten, vond de feestdag van het jaar plaats. Dat is Sint-Jacob omdat de apostel Jacobus hier begraven zou liggen. Deze dag waren er allerlei festiviteiten en toneelstukjes in de stad, leuk om eens mee te maken. En de beroemde kathedraal die hier staat hebben we ook bezocht."


Volgend jaar staat deze reis weer in de gids. Welke mensen moeten zich vooral opgeven?
"Deze reis is heel erg geschikt voor jonge gasten die sportief zijn, van de natuur houden en het op z'n tijd ook leuk vinden om een stadje te bezoeken. Want daar barst het van in Noord-Spanje, kleine, gave stadjes."





What's next?
"Een reis naar India. We hopen daar te gaan wandelen in de Himalaya, de Taj Mahal te bezoeken, naar New Delhi te gaan en een wildreservoir met heel veel vogels staat ook op het programma. Ik heb er ontzettend veel zin in, India is zo'n bijzonder land en de bergen daar zijn spectaculair. Ik vind bergen altijd heel ruig, maar dit moet helemaal bijzonder zijn."

Goede reis Peter! En we horen graag na afloop nog hoe het in India is geweest:-)



dinsdag 2 augustus 2011

Over de Niger naar Timboektoe

Een reisverslag van reisleider Rick de Landmeter

In één of andere reisgids kwam ik een treffende uitspraak tegen die denk ik geheel van toepassing is op de wijze van reizen die Avanta voorstaat; you’ll probably find out that the lower your budget, the more integration you’ll have with the locals and the richer your cultural experience will be! Vasthoudend aan dit principe is er maar één mogelijkheid om naar Timboektoe af te reizen; per public pinasse over de Niger.

Onze tassen gaan aan boord (links is ‘onze’ boot)

Met het ontvangen van de tickets kreeg ik één zekerheid; we gaan naar Timboektoe. De rest blijft een vraagteken. Vragen als; wanneer vertrekken we, wat en wanneer krijgen we te eten, wie en hoeveel gaan er mee, waar ga we slapen en naast wie, wanneer komen we aan en gaan we het überhaupt halen gezien de staat van de boot?

Toiletteren op de reling
Een erg urgente vraag openbaarde zich al vrij snel na vertrek; waar is het toilet? Verrassend genoeg kwam daar al vrij snel antwoord op. Een vrouw nam plaats op de reling, trok haar rokken omhoog en met een grijns op haar gezicht verrijkte ze het rivierwater met haar behoefte. Enigszins verward keken we elkaar aan en iedereen dacht hetzelfde; hoe ga ik dit straks doen?

Zwemmen in de Niger

De pinasse is een houten boot van zo’n 35 meter lang, 3 meter breed en volgestouwd met zakken rijst, couscous, tafels, stoelen, tv’s, radio’s, dvd-spelers, Malinezen en wij dus. Ongelofelijk hoeveel er in een dergelijk bootje past. De overtreffende trap van overvol wordt hier zichtbaar, sterker nog; we maken er deel van uit.

Zicht op de keuken in onze pinasse

Het is rond het middaguur als we vertrekken. We zitten onder een afdak met daarop een lading vracht, maar goed beschermt tegen de hete zon. We hebben een eigen compartiment van 2 bij 3meter dat we moeten delen met nog 3 andere reizigers. Gezien de ruimte die de Malinezen hebben mogen we niet klagen. Zo rond 1630u is de ergste hitte voorbij en klimmen een paar van ons het afdakje op om te genieten van de omgeving. Dankbaar worden vrijwel direct onze vrijgekomen plekken ingenomen. Er worden wat kolenzakken verplaatst zodat we op het afdak kunnen zitten. Langzaam zakt de zon weg en er valt een zacht licht over de rivier. Vlak naast de boot steekt een eenzaam nijlpaard verveeld z’n kop boven water om daarna weer geruisloos weg te zakken in het water.

Eten uit een teil
Niet veel later worden we geroepen voor het eten. We hebben aardig trek dus opgetogen laten we ons naar beneden zaken. Eenmaal ‘binnen’ wordt wat ruimte gemaakt en krijgen we een blauwe afwasteil voorschotelt en een Malinese vrouw gebaard ons te eten. Vertwijfeld wachten we af waar tenminste het bestek blijft maar dit is het: een teil met rijst en wat stukjes vis. We kijken om ons heen en krijgen wat bemoedigde knikjes van Malinezen om ons heen. Na de handen grondig te hebben gereinigd met handgel steekt een enkeling z’n hand in de teil en begint de rijst in z’n handen te kneden. De anderen kiezen toch liever voor oud stokbrood van de vorige dag. Na een paar happen geven we de teil snel door aan de volgende. Kennelijk hebben zij er minder moeite mee want gulzig graaien ze in de bak en laten het zich het hoorbaar goed smaken.

De blauwe teil...