dinsdag 16 november 2010

“Onbekend maakt voor Avantagangers niet onbemind”

Meer mensen dan ooit maakten afgelopen jaar een reis met Avanta. Samen bezochten ze zo’n 70 landen. “Dat is best veel” vertelt Daan de Voogd, als hij terugblikt op het afgelopen reisseizoen. “Voor een klein reisbureau dat alleen met kleine groepen reist zijn het aantallen om blij mee te zijn.”

Vol = vol
Daan is mede-eigenaar van Avanta en is vooral verantwoordelijk voor het boeken van tickets en het op weg helpen van kampeerreizen. Op de Dam in Middelburg, waar het kantoor van het reisbureau gehuisvest is, ziet hij reizigers komen en gaan. “Noorwegen was dit jaar een populaire bestemming”, vertelt hij.
“Maar eigenlijk is dit Scandinavische land altijd bij veel kampeerders favoriet.” Ieder jaar gaan er zeker vijf groepen richting het noorden. En dat is niet zo gek ook, want Noorwegen is uitermate geschikt voor wildkamperen, raften en wandelen.
Volgens Ies Goedbloed, oprichter van Avanta, was het opvallend hoe snel de wat onbekende bestemmingen dit jaar volgeboekt waren. “Naar Algerije waren we al jaren niet geweest vanwege de oorlog. Het land heeft bovendien een slechte naam opgebouwd omdat terreurnetwerk al qaida vaak voor negatieve publiciteit zorgde. Het is bijzonder dat Avantagangers meteen enthousiast zijn om naar dit onbekende land te gaan, waar het nu uiteraard wel veilig is.” Ies had ook niet verwacht dat de reis naar Burundi populair zou zijn. “Het is een heel onbekend land en onbekend maakt toch vaak onbemind. Het is leuk dat dit blijkbaar niet voor alle reizigers opgaat.”

Dankbaar
Afgezien van wat lekke banden en een paar deukjes zijn er afgelopen seizoen niet veel incidenten geweest. Daan: “In Spanje werd een groep bestolen van hun paspoorten en fototoestellen die in de auto lagen. Ontzettend vervelend, maar gelukkig heeft dit incident niet voor teveel oponthoud gezorgd. We zijn dankbaar dat alles zo goed is verlopen.”

Nieuwe bestemmingen
De nieuwe reisgids moet tussen kerst en oud en nieuw weer bij de mensen thuis liggen. Maar voor wie niet zo lang kan wachten staat het reisaanbod voor 2011 begin december al op de website. Ies: “Uiteraard zijn er volgend jaar weer veel bestemmingen voor reizigers die absoluut geen boodschap hebben aan massatoerisme. Uruguay, Eritrea en Tadzjikistan zijn hier zomaar een paar voorbeelden van.

En er is nog een extra reden om de website goed in de gaten te houden. Op dit moment wordt er namelijk hard gewerkt aan een hele nieuwe site met veel nieuwe mogelijkheden en een hele nieuwe look.

Foto 1: Daan in Alaska
Foto 2: Ies op het Engelse eiland Sark

Geen opmerkingen: