woensdag 24 september 2008

Drie x hoera voor Maty!


Vandaag, 24 september 2008, wordt Maty Goedbloed 50 jaar! Samen met Ies Sr. stond zij aan de wieg van Avanta. Jarenlang deed zij het meeste kantoorwerk: de telefoon beantwoorden, brieven en de reisgids typen, administratie bijhouden... Veel reizigers hebben haar ontmoet als gastvrouw tijdens een van de gezellige reunies. Als Ies Sr. op reis was, stond Maty er alleen voor - met eerst drie, later vier en nog weer later vijf kinderen aan haar rokken! Gelukkig is er nu versterking op kantoor en heeft Maty meer tijd om zelf op reis te gaan. Haar verjaardag viert ze dit jaar in Ierland.

zaterdag 20 september 2008

kampeergenoegens III: buitenslapen

Zoals je eerder op deze blog hebt kunnen lezen, is het een waar genoegen om in een tent te slapen (en na een vakantie weer in je eigen bed!). Het brengt een hoop nostalgie met zich mee en daarbij is het behoorlijk goedkoper dan een huis.

Maar het is zo mogelijk nog een groter genoegen om buiten te slapen. Op het gemiddelde wildkampeerstekkie is de sterrenhemel nog niet verpest door de lichtvervuiling, zoals overal in Nederland. Hoe heerlijk is het om, starend naar de sterrenhemel, in slaap te vallen? ‘Weet ik veel’ zult u zeggen. Daarom adviseer ik u zo snel mogelijk met avanta mee te gaan! Daar wordt veel buiten geslapen.

Zelf heb ik de afgelopen 12 augustus iets spectaculairs meegemaakt. Ik wist dat 12 augustus een bijzondere dag is, want dan is er vanaf de aarde namelijk een meteorenstorm te zien (vallende sterren dus.) Mijn makkers en ik besloten dan ook rücksichtslos buiten te gaan slapen. Door de zware bewolking was er echter niets, maar dan ook niets bijzonders te zien. Maar om half 3 werd ik wakker -met de nodige aandrang- onder een krakend heldere hemel. Ik keek dus naar het plafond van de aarde en zag binnen 5 tellen 3 vallende sterren, ik heb toen in een halfuur tijd 50 vallende sterren gezien!

Een rücksichtsloze buitenslaper als ik kan het ook overkomen dat er middenin de nacht toevlucht tot een tent of bus gezocht moet worden. In combinatie met je duffe hoofd en langzaam werkende hersenen kan dit enige problemen opleveren, maar als je buiten slaapt met enig beleid kunnen deze ongemakken makkelijk verholpen worden.

Voor de rest kan het je overkomen dat een koe aan je slaapzak likt bij het wakker worden of dat je 4 meter van je matje vandaan in het natte gras wakker wordt. Mijns inziens draagt dat alleen maar bij aan de genoegens van het buitenslapen.




P.

dinsdag 9 september 2008

guestblogger Ies Goedbloed Jr. deel I: Ecuador


04-07-2008 beleefden Hannah en ik de mooiste dag van ons leven. Uiteraard weet ik dat dit ongelooflijk cliché is, maar dat het nog meer cliché is om te zeggen dat dit een cliché is. However, voor ons was dit deels ook een extreem mooie dag omdat we wisten dat we over een paar dagen al lekker in het vliegtuig naar Zuid-Amerika zouden zitten.

Na een tussenlanding in Madrid, waar we wildkampeerden op het vliegveld (de enige keer van de reis!) kwamen we aan in Guayaquil, een stad aan de kust in Ecuador. De eerste anderhalve week van de reis hadden we voor onszelf, daarna zou er voor drie weken een kleine Avantagroep komen. In deze anderhalve week hadden we het erg druk; er moesten voordat de groep kwam minimaal 200 nieuwe vogelsoorten gescoord worden, we moesten en zouden even de grens over wippen naar Colombia om de andere leden van de Avantafamilie flink jaloers te kunnen maken en dan wilde ik tussen de bedrijven door ook alvast het één en ander regelen voor de groep.

De eerste avond gingen we naar de boulevard van Guayaquil. Guayaquil was lange tijd berucht om zijn criminaliteit en daar baalde het stadsbestuur stevig van. Daarom is men er een groot vernieuwingsproject gestart en de kroon op het werk is de boulevard, in het Spaans Malecon genoemd. Op de boulevard is nu vrijwel geen criminaliteit meer, maar dat komt waarschijnlijk vooral doordat er om de 50 meter een politieagent staat. Het contrast met de rest van Guayaquil -vies, druk en lelijk- is erg groot.

De volgende dag reisden we door naar Tena, een stad in het Amazonegebied en uitvalsbasis voor jungletochten en raftingtrips. Hier reserveerden we alvast een vierdaagse jungletocht voor anderhalve week later als de groep er zou zijn. Via Quito zijn we naar Mindo gereisd, een vogelparadijs op de westelijke hellingen van de Andes. Vanuit Nederland had ik hier al een gids geregeld die twee dagen met ons ging vogelen. Vooral de eerste ochtend was overweldigend, met in een paar uur tijd 69 nieuwe soorten. De tweede dag gingen we naar een ‘cloudforest’ waar weer een groot aantal nieuwe soorten aan onze lijst werd toegevoegd, alleen al circa 20 soorten kolibries! (Binnenkort volgt een uitgebreide post over het vogelen tijdens deze reis.)

Steeds als we de reis aan het voorbereiden waren zag ik dat Hannah op de kaart nauwelijks naar Ecuador keek, maar vooral naar het land daarboven: Colombia. Ze is al jaren hevig in dit land geïnteresseerd en of dit nu komt doordat haar favoriete drugs er vandaan komt, of omdat ze bij de FARC wil is me nooit duidelijk geworden ;). Van tevoren hadden we verwacht dat het misschien nog moeilijk zou zijn om Colombia binnen te komen, maar dat viel alleszins mee. Binnen de kortste keren waren we de grens over en konden we met een taxi naar de stad Ipiales. We waren hier tegen de avond en namen onze intrek in een hotel waar we de enige gasten waren. De volgende ochtend gingen we naar de bekende kerk Las Lajas. Deze kerk is prachtig in een kloof gelegen en trekt vele pelgrims, omdat hier veel mensen genezen schijnen te zijn. Na nog geen 24 uur verlieten we Colombia weer, eigenlijk veel te kort, maar lang genoeg om er achter te komen dat we heel graag nog eens terug zouden gaan. Weer terug in Ecuador werd de bus staande gehouden voor een politiecontrole. Toen de politiemannen in onze paspoorten zagen dat we maar één dag in Colombia geweest waren vonden ze ons direct uiterst verdacht. Onze tassen werden omgekeerd, maar drugs konden ze uiteraard niet vinden, want dat hadden we snel allemaal opgegeten.

Toen onze groep gearriveerd was reisden we naar Cuenca, een mooie oude studentenstad in het hoogland. Vanuit deze stad maakten we een prachtige wandeltocht door het hooggebergte (4000m). Twee jongens werden echter flink hoogteziek en hadden direct genoeg van het hoogland. Gelukkig voor hen was het volgende wat op het programma stond een vierdaagse jungletocht in het laagland. In de jungle maakten we jacht op vogelspinnen, aten we maden en mieren en beklommen een waterval. Dat wil zeggen, we waadden eerst een stuk door een rivier die omringd werd door het hoog oprijzende oerwoud. Op den duur werd het steiler en moesten we gebruik maken van touwen om de watervallen te beklimmen. Enkele van ons probeerden eerst nog droog te blijven, maar kwamen er snel achter dat dit onmogelijk was. In plaatst daarvan zochten we daarna de natste route op, we kropen onder in het water gevallen bomen door en gooiden elkaar in elk poeltje wat we tegen kwamen nat. Tenslotte namen we nog een verfrissende douche onder de hoogste waterval.

Op de laatste dag raften we terug naar het beginpunt van onze jungletocht. De instructeur bleek een humoristische kerel, die er plezier in had ons regelmatig in de wildstromende rivier te gooien. Omdat wij steeds maar niet omsloegen zorgde hij er persoonlijk voor dat dit uiteindelijk wel gebeurde. Hij viel zelf trouwens ook uit de boot en de enige die het voor elkaar kreeg om erin te blijven zitten was Hannah. Aan het einde van de tocht begonnen we als groep te muiten, we smeten de instructeur overboord en legden de laatste kilometer zelfstandig af, zodat de instructeur het laatste stuk moest lopen.

Vervolgens gingen we naar de stad Otavalo waar we op zaterdagochtend al om 6.00u naar de dierenmarkt gingen. Hier verkopen ze alles wat pootjes heeft: van stieren en varkens tot cavia’s en jonge poesjes.

In Zuid-Ecuador maakten we een mooie treinreis door de bergen en vertrokken daarna naar de kust. Tijdens deze tocht werden we bestolen, maar we lachten erom en gingen naar Puerto Lopez. Vanuit dit gezellige kustplaatsje gingen we met een klein bootje naar Isla de la Plata, waar tienduizenden zeevogels broeden. Het meest spectaculair zijn echter de bultruggen, die je zeker ziet als je in deze tijd van het jaar naar het eiland vaart. Wij zagen er zo'n 25, waarvan twee jonge mannetjes 20 minuten vlak naast de boot zwommen terwijl ze sprongen en met hun vinnen en staart op het water sloegen.

Hierna vertrok onze groep weer naar Guayaquil om terug naar Nederland te vliegen. Hannah en ik gingen naar Quito om een noodpaspoort te regelen, want het andere paspoort hadden we tijdens de terugreis naar de kust onvrijwillig afgestaan aan een paar kerels. Helaas namen deze figuren ook een van onze camera's mee, waardoor ik weinig foto's heb van dit gedeelte van de reis. In een volgende post het verslag van onze tocht door Peru en Bolivia.



Foto: springende bultrug bij Isla de la Plata

zaterdag 6 september 2008

Beheerder staat op Yord.nl

Ik ben niet de enige die onze reis zo interessant vond dat we er iets over schreven. Het RD kreeg er lucht van en had er wel oren naar. Peter werd geïnterviewd door Jacomijn Hoekman. Hij zou in het RD komen, maar daar is het niet van gekomen. Wel stond er stuk van hem op Yord, de jongeren site van het RD. Zie hier de link.

http://yord.nl/article/769544

maandag 1 september 2008

kampeergenoegens II


Slapen met alleen wat dun zeildoek tussen jou en de vrije natuur geeft een heerlijk gevoel. Alsof je deel uitmaakt van die vrije natuur, erin opgaat. Een paar centimeter naast je komt het nachtleven op gang. Geritsel en gescharrel van egels, muizen, konijnen en wie weet wat nog meer. Misschien doet de ijselijke kreet van een uil je verstijven in je slaapzak of heb je voor de zekerheid een sok in het gaatje van de tentstok gestopt. Maar met een zaklamp naast je en een hele groep reisgenoten binnen gehoorsafstand voel je je toch veilig.

Regen op het tentzeil boven je is een van de mooiste geluiden die er zijn. Buiten is het hondenweer, jij ligt lekker droog in je warme slaapzak. Dat is genieten!

's Morgens word je wakker door de zon die op het tentzeil brandt. Je hoeft alleen een rits open te doen om nog even met de zonnestralen op je gezicht na te doezelen. Of om te kijken naar de nevels die nog boven het spiegelgladde meer hangen. Al snel drijft de warmte je de tent uit.

Regent het nog steeds? Ook dat heeft zijn charmes. Niet vergeten om je schoenen onder het tentzeil te zetten (en 's morgens te controleren op klein gespuis dat daar wellicht een woonplaats denkt te hebben gevonden!) en je tas met spullen op een droge plek op te bergen. Sprietjes gras plakken aan je benen, aan het tentzeil, aan je schoenen. Je moet vreemde capriolen uithalen om niet met je schoenen je slaapzak smerig te maken.

Back to the basics? Je kunt zelf kiezen waar je je slaapkamer inricht: aan de rand van een meer, op het strand, bij een frisse rivier, hoog op een berg, middenin het bos of middenin een wei. Als dat geen luxe is!
E.

globale mobilisering

Een nieuw fenomeen op onze laatste reis was de alomtegenwoordigheid van mobiele telefoons. Waar we ook kwamen, overal waren ze aanwezig. We stopten bijvoorbeeld in een straatarm dorp waar ze nog niet eens een afgesloten riool hadden. Direct kwamen er kinderen(!) met een Nokia N73 aangerend en werden we op de foto gezet. Ergens anders vandaan klonk een recente hit uit iemands mobieltje. Daarbij kwam nog dat men er ook nog eens tien keer zoveel mee belt dan de gemiddelde Nederlander. Tijdens onze Georgische maaltijd (zie vorig bericht) werd de gemiddelde dorpeling eens in de vijf minuten gebeld. Dit werd echter wel steeds minder omdat het hele dorp uiteindelijk bij de maaltijd aanwezig was.

Het toppunt was toch wel toen we zeker twintig kilometer over een onverhard bergweggetje hadden gereden en in een bergdorpje aankwamen. Uit een zwaar vervallen hutje uit het jaar nul kwam een hoogbejaarde Turkse vrouw strompelen. Ze was in de lokale klederdracht gehuld en kromgebogen door een levenlang hard werken. In haar ene hand had ze een nagenoeg ondefinieerbaar (keuken)gereedschap en in haar andere hand een mobiele telefoon!


P.

De Avantahyve

Voor iedereen die het nog niet wist: er is een Avantahyve! Een hyve waar alle leden één ding met elkaar gemeen hebben: ze zijn minstens een keer met Avanta op reis geweest. Hyve je ook? Meld je snel aan voor deze reislustige groepshyve! Vind reisgenoten terug en bekijk foto's van reizen naar allerlei bestemmingen. Natuurlijk kun je ook je eigen favoriete vakantiefoto's op de hyve plaatsen.

E.