maandag 31 maart 2014

Het mooiste stukje Nederland...?


Het hoort bij Nederland, maar ligt zo'n 11 uur vliegen hiervandaan: Bonaire. En eerlijk is eerlijk, de kust van dit eiland is fantastisch mooi. Oké, hier geen blanke toppen der duinen, maar wel azuurblauw water, ruige lavarotsen waar de golven met donderend geweld op stuk slaan en een onderwaterwereld waar duikers van watertanden.


Maar helaas, Bonaire verliest het van de Hollandse stranden als het gaat om wie het schoonste strand heeft. Die blauwe golven met hun witte schuimkoppen brengen grote hoeveelheden troep met zich mee, plastic troep. Flesjes. Tasjes. Teenslippers. Tandenborstels. Messen, vorken en lepels. Dopjes, heel verschrikkelijk veel dopjes.


Dat is natuurlijk niet alleen op Bonaire zo, het is inmiddels een wereldwijd probleem. Wie heeft er nog nooit gehoord van de plastic soep? Plastic verteert namelijk niet. Een flesje doet er vermoedelijk zo'n 450 jaar over om te verdwijnen. Al die tijd zwerft het rond en valt in steeds kleinere stukjes uiteen.Vogels, vissen en schildpadden zien de stukjes aan voor voedsel, met alle nare gevolgen van dien. Al dat plastic is bovendien ook nog eens slecht voor onze eigen gezondheid.


Het is best wel deprimerend om overal, waar je ook komt, troep tegen te komen. In zulke enorm grote hoeveelheden dat er geen houden meer aan lijkt te zijn. Maar het sneeuwbaleffect werkt nog steeds. Dus koop geen plastic waterflesjes meer en weiger al die plastic tasjes en wie weet, winnen de stranden van Bonaire ooit op alle fronten van de Nederlandse!

zaterdag 22 maart 2014

Geld op reis: do's en don'ts

Je gaat op reis en je neemt mee… kleding, slaapspullen, je paspoort…en geld! Maar dat laatste kan voor nogal wat vragen en problemen zorgen. Want hoeveel neem je mee? Hoe geef je het uit? En waar bewaar je het? In deze blog geven we wat basistips. 


Origineel en mooier dan de massaproductie van het vliegveld: handgemaakte souvenirs die je op straat koopt en waar je de lokale economie mee stimuleert. 

Moet je geld meenemen of ter plaatse pinnen?
In de brieven zetten we altijd dat je geld in contanten mee moet nemen. Dat is niet voor niets. In afgelegen gebieden zijn pinautomaten schaars en bovendien zijn ze regelmatig leeg of defect. Volgens Avanta-oprichter Ies sr. kan je reis daardoor ontaarden in een geldjacht en dat is zonde van de tijd. Dat probleem voorkom je door contant geld mee te nemen. Aangekomen op het vliegveld kun je je euro’s meteen wisselen voor de lokale valuta. Het wisselen van je geld kun je beter niet in Nederland doen. In het land zelf krijg je vrijwel altijd meer voor je euro’s. Ponden en Amerikaanse dollars daarentegen kun je al wel in Nederland wisselen. Mocht je je contanten zijn vergeten, ook dan kun je beter meteen op het vliegveld proberen te pinnen omdat de kans daar groter is dat je een werkende automaat treft.
Neem ook altijd je creditcard of pinpas mee voor als je geld op raakt of als je ergens niet contant kunt betalen. Het beste is om diverse betaalmiddelen mee te nemen.
Op de all-in kampeerreizen heb je wat contant geld nodig om geld in de pot te kunnen doen. Omdat het hier vaak om Eurolanden gaat, is dat wat makkelijker.

Verse groenten en fruit van lokale boeren. Hier wat kopen levert meteen ook een mooie ontmoeting op. 

Hoeveel geld neem je mee?
Hier geven we altijd richtlijnen voor in de brief die je thuis gestuurd krijgt. Dit bedrag is gebaseerd op eerdere ervaringen, de invulling van de reis en de hoogte van de prijzen in dat land. Neem daarom niet veel meer mee.

Waar bewaar je het? 
“In ieder geval niet in een heuptasje of tasje om je hals”, zegt Ies. Voor zakkenrollers is dat te makkelijk. “Het beste is om je geld zo dicht mogelijk op je lijf te dragen. Een ingenaaid zakje in je kleding of een portemonneetje vast maken met een touwtje in je zak. Op die manier heeft Ies ooit een zakkenroller betrapt. Wie weleens met hem op reis is geweest, weet dat hij vaak een hesje draagt met veel zakjes met ritsen. Een handig kledingstuk voor het bewaren van je geld, paspoort en creditcard.

Waarom naar de supermarkt gaan als je ook hier je boodschappen kunt halen? 

Waar geef je het uit en waar vooral niet? 
Toerisme is voor veel landen een belangrijke bron van inkomsten. In landen of gebieden waar weinig toeristen komen, kunnen jouw uitgaven de lokale economie een enorme boost geven. Ies: “Vaak hoor ik deelnemers zeggen dat ze hun souvenirs nog wel op het vliegveld kopen. Zonde! Om te beginnen vind je in kleine dorpjes vaak veel originelere souvenirs. Daarnaast profiteren er op het vliegveld vaak grote spelers van jouw geld terwijl je in een afgelegen dorpje vaak heel direct een gezin kunt steunen door je aankoop.”
Doordat je met Avanta rondreist, vermijd je de plaatsen waar het toerisme geconcentreerd is. Dit maakt het voor jou al makkelijker om met je uitgaven de lokale economie te stimuleren. Ies: “Ik kom net terug uit Zuid-Amerika. Als ik daar een supermarkt zag, reed ik daar voorbij om op zoek te gaan naar een groenteboer of kruidenier. Vaak koop je daar ook de producten van lokale boeren en zit niet alles in plastic verpakt. Door daar te kopen, heb je meteen ook heel leuk contact met de bevolking. In een supermarkt moet de caissière verder met de volgende klant, bij de kruidenier krijg je alles aangereikt van achter de toonbank.”

In deze souk, boordevol leuke souvenirs, zul je niet zomaar een werkend pinautomaat aantreffen. 

Ook in meer westerse landen zie je dat de grote winkels en supermarkten vaak de kleine zaakjes weten te verdringen. Als die er dan nog wel zijn, probeer ze dan te steunen. Ies: “Het leuke is vaak dat je daar extra service krijgt. Om te tanken ga ik het liefst van de grote wegen af om een klein stationnetje in een dorp te steunen. Ze vinden het daar leuk dat er toeristen komen en dan mag je vaak je watertanks wel vullen. Ik heb weleens meegemaakt dat ik ergens vroeg; ‘is hier een hotel?' Iedereen ging smoezen met elkaar en even later was het antwoord: 'ja dat is er!' We werden meegenomen naar een huis waar wat bedden en banken neergezet werden en dat was het hotel. Zo zorgden ze er op een creatieve manier voor dat ze ons niet teleur hoefden te stellen en zelf wat konden verdienen.”
Waar je ook op moet letten is dat de souvenirs niet ‘made in China’ zijn als je bijvoorbeeld rondreist in een Afrikaans land. En natuurlijk koop je geen verboden producten zoals bijvoorbeeld producten van dierenhuiden, koraal of grote schelpen.

Door middel van collectes tijdens kerkdiensten kun je je geld op een verantwoorde manier uitgeven. Ies: “Als je ergens 10 euro in de collectezak doet waar de gemiddelde kerkganger maar 10 cent kan missen, dan is dat al 100 keer meer. Dat is een gigantisch bedrag. In een kleurlingengemeenschap in Zuid-Afrika heb ik meegemaakt dat ze meteen het geld gingen tellen en dat er nog een speciaal dankgebed gehouden werd vanwege de hoge opbrengst.”



In veel landen koop je niet zomaar een souvenir, maar gaat er een flinke handelsdiscussie over de prijs aan vooraf. Omdat dit lastig kan zijn als je de regels niet weet,  plaatsen we hier binnenkort een aparte blogpost over.