vrijdag 27 april 2012

Oman - een reisverslag van onze reisleider

In oktober 2011 hebben wij een week lang door Oman getrokken en genoten van de diversiteit die het te bieden heeft. We begonnen in het berglandschap, trokken door de uitgestrekte woestijn en eindigden bij witte zandstranden met grote schildpadden. De vriendelijke bewoners vielen bij ons gelijk in de smaak doordat we op de eerste dag al een grote zak dadels kregen van een passerende automobilist.
Oftewel: het land was mooi, de temperatuur was goed, de groep was gezellig; dit beloofde een schitterende vakantie te worden!
Welkom in Oman
Nadat we een nachtje waren wakker gebleven in het vliegtuig kwamen we vol enthousiasme aan in Oman. Daar werden we begroet door de nodige tulbanden en een heerlijke temperatuur. Met onze 4x4’s trokken we gelijk de bergen in en verbaasden we ons over het fantastische landschap. Het weekend kampeerden we in een van de oases midden in het gebergte.
Adembenemend uitzicht
Na de bergen te hebben verlaten, kwamen we al snel in een uitgestrekte woestijn aan. Uren dwalen en rijden over lange vlaktes. Ons doel: het afgelegen eiland Masirah. We overnachtten midden in de woestijn en de volgende dag vervolgden we onze woestijnreis. Uiteindelijk bracht een oude veerboot ons met open laadklep naar de haven van Masirah. Direct na aankomst op het eiland stonden de lokale vissers ons al op te wachten. Onze komst werd beloond met een boottochtje op een van de oude houten boten in de haven. Zittend bovenop de natte vissersnetten voeren we richting open zee. Een kopje Omaanse thee in onze handen. Weer zo’n vriendelijke Omaanse begroeting.
Masirah
Die avond maakten we een bergbeklimming en genoten van de zonsondergang die een prachtige glans op het eiland gaf. In het donker daalden we met hoofdlampjes de steile helling weer af. Op het strand vonden we een verlaten vissershut waar we een de nacht konden doorbrengen. Maar niet voordat we een flink vuur gemaakt hadden en genoten van een heus Omaans biertje, koek en maanlicht.
Zonsondergang op Masirah
De volgende morgen werden we aan het strand gewekt door de opkomende zon en konden we ons voor het eerst in een paar dagen weer fatsoenlijk wassen met zout water. De dag begon rustig en we genoten van de tocht terug naar het vaste land. Dwars door zandduinen en woestijn sliepen we opnieuw op het strand, bij Asilah. We doken vroeg onze slaapzakken in omdat de wekker om half 3 zou afgaan! Met slaperige ogen zaten wij de volgende morgen weer in onze 4x4’s. Nu een ander doel: schildpadstranden bij Ras al Jinz. Middenin de nacht leggen deze prachtige schepsels rond de 100 eieren en met een beetje geluk waren wij daar bij. Ons geluk kon niet op... We zagen niet alleen een volwassen schildpad eieren leggen maar veel al begraven eieren (die twee maanden eerder waren gelegd) kwamen uit terwijl wij op het strand zaten. Tientallen babyschildpadden rende voor hun leven richting open oceaan.
Net bevallen van een stuk of 100 eieren
We sloten de vakantie af met een snorkeltocht in Muscat, waarbij we vooral zout water dronken i.p.v. dieren zagen. Muscat is overigens een prachtige stad, waar we een avond heerlijk rondslenterden. De souq, de haven, het paleis, de moskee... Een leuke afsluiter van een bijzonder avontuur!

***
Reisleider Maarten Timmerman, bedankt voor het verslag!
Wil je ook naar Oman? Dat kan! (Als je heel snel bent, krijg je nog vroegboekkorting, tot 1 mei a.s.)


donderdag 19 april 2012

Een miniwas op reis

Vorige week lieten we zien hoe je een praktische reisoutfit samenstelt, zodat je niet met overbodige bagage loopt te sjouwen. Deze keer delen we onze tip om snel een handwasje te doen tijdens de reis, zodat je ook als je langer van huis bent niet een grote hoeveelheid ondergoed en sokken hoeft mee te nemen.

Dit heb je nodig:
* een groot formaat ziplockbag of druk-sluitzak (dit is een 6 liter-formaat van Ikea, maar kleiner kan ook, er past dan natuurlijk minder in)
* wasmiddel (op de foto een tube met wasmiddel van Kruidvat speciaal voor handwas, die ook werkt in koud water en een mini-verpakking waspoeder, gekocht in de VS). Nog beter is deze multifunctionele, biologisch afbreekbare zeep.
* water en wasgoed
(* stuk touw en wasknijpers)

Zo werkt het:
* Stop het wasgoed in de zak.
* Vul de zak tot ongeveer halverwege met water en los het wasmiddel erin op.
* Roer met je handen even alles goed door elkaar.
* Sluit de zak en laat een poosje staan. Als je de zak in de zon zet, warmt het water lekker op.
* Schud en beweeg de zak om het vuil los te weken. Spoel daarna de kledingstukken uit en laat ze drogen.



PS. Wist je trouwens dat ziplockbags en druk-sluitzakjes op reis goed van pas kunnen komen? Binnenkort laten we je zien waar je ze allemaal voor kunt gebruiken.

maandag 16 april 2012

Fun facts about ... Sri Lanka



* Sri Lanka betekent 'gezegend eiland'.

* De hoofstad heet Sri Jayewardenapura Kotte. Probeer dat maar eens uit te spreken;)

* Goed nieuws voor theedrinkers: goede thee is volop verkrijgbaar in Sri Lanka. Het land is dan ook de grootste thee-exporteur ter wereld.

* Minder goed nieuws voor rokers: er geldt in Sri Lanka een rookverbod. Je kunt beter geen sigaretten of shag meenemen in je handbagage want dat kan een boete van €80,- opleveren. En er staan zelfs gevangenisstraffen op roken in het openbaar.

* Sri Lanka wordt ook wel de Parel van de Indische oceaan genoemd.

* De geletterdheid is 90%, het hoogste van heel Azie.

* Een doorsnee maaltijd bestaat uit een pittige curry met rijst en groenten die je in talloze soorten kunt krijgen.

* Sri Lanka is ongeveer even groot als Nederland en Belgie samen en telt ruim 21 miljoen inwoners.

* Het eiland bestaat voor een groot gedeelte uit kustvlaktes; alleen in het zuidelijke en centrale gedeelte van het eiland zijn er bergen. De kustlijn is gevarieerd met lange stranden, klippen in het zuidwesten en lagunes in veel andere gebieden. Bijna 40% van het eiland wordt bedenkt door bossen met open grasvlakten in de oostelijke hooglanden. Verder tref je veel palmgaarden, rijstvelden en theeplantages.



* Knikken is ja en schudden is nee. Niet in Sri Lanka, want daar is het precies andersom.

* De mensen in Sri Lanka zijn niet echt scheutig met het zeggen van 'dank je wel'. Dat betekent overigens niet dat ze onbeleefd zijn, in plaats van je bedanken zullen ze je vriendelijk toelachen. Overigens moet je als vrouw opletten om niet te veel te lachen in het openbaar, want dat wordt gezien als flirten.

* Sri Lanka telt een hele hoop dieren zoals bijvoorbeeld olifanten, jakhalzen, waterbuffels, damherten, zeekrokodillen, slangen, hagedissen enz.

* Ook voor vogelaars is er genoeg te zien. Met 400 verschillende soorten kun je je wel even vermaken.

* Nederland heeft ook nog een periode geprofiteerd van het moois van Sri Lanka. In het begin van de 16e eeuw werden delen van het eiland door Portugal en Nederland gekoloniseerd.

Avanta hoopt in augustus voor 16 dagen naar Sri Lanka te vertrekken. Wil je mee met deze gevarieerde reis? Klik dan snel hier.

woensdag 11 april 2012

What to wear... naar Noorwegen (Scandinavië)

Voortaan kun je ook voor de laatste trends in de kampeermode op dit weblog terecht! Wat is nieuw dit jaar, en wat kan echt niet meer vanwege 'so last season!'.

Grapje natuurlijk. Neem gerust je oude kloffie mee op onze reizen, het gaat erom dat het praktisch is. En als je nog nooit eerder gekampeerd hebt of met Avanta op reis geweest bent, vind je in deze serie handige tips. Deze keer kleding om mee te nemen als je gaat kamperen in Scandinavië, de Baltische Staten, Groot-Brittannië, Alaska enzovoorts. Landen waar het weer redelijk onvoorspelbaar is en de avonden vaak koel zijn.
(Dit is de damesversie, de herenversie volgt nog!)

Het belangrijkste is dat je multifunctionele kledingstukken meeneemt. Op die manier hoef je niet veel mee te nemen. De outfit hierboven bestaat uit:
* een dunne katoenen sjaal: neemt weinig ruimte in, is makkelijk om bij de hand te hebben als het frisser wordt, kan dienen als handdoek, zonwering, kussentje, bescherming tegen muggen etc.
* een vest met handige extra's zoals een grote kraag of een capuchon, lussen in de mouwen (net zichtbaar op de foto) en grote zakken voor je zakmes, knijpkat, wc-papier...
* een shirt met korte of lange mouwen, afhankelijk van de temperatuur.
* een spijkerbroek: praktisch, want niet snel vies of kapot. Bovendien prikken muggen niet zomaar door spijkerstof heen.
* stevige wandelschoenen: in de zomer heb je die niet persé nodig, dan kunnen outdoor-sandalen voldoende zijn. Maar ga je in het voor- of najaar naar bovengenoemde landen, dan heb je wel echt dicht schoeisel nodig.
* speciale wandelsokken


Voor de echt zomerse dagen kies je voor een korte rok of broek en outdoorsandalen. Wij zijn fan van Teva-sandalen, omdat die onverwoestbaar zijn. Na tientallen reizen vertonen de zolen nog geen spoortje slijtage! Een goede investering dus. Het handige is dat ze snel drogen, dus het is geen probleem om ermee door een rivier te waden of iets dergelijks. Ook kun je ze prima dragen tijdens wandeltochten. Alleen als je intensief gaat wandelen of bergbeklimmen heb je speciale wandelschoenen nodig.
Houd ook op zomerse dagen een legging en sjaal bij de hand, want misschien beland je in de bergen waar het ineens een stuk frisser is.

Als extra neem je een regenjas of -poncho mee, of een dun windjack.

Pak al deze dingen in en dan heb je naast je ondergoed verder niet veel meer nodig. Afhankelijk van de duur van de reis neem je wat extra shirts en een extra broek/rok mee. Vermijd witte of heel lichtgekleurde kleding. Kledingstukken die gestreken moeten worden (zoals bloesjes) of van hele dunne, kwetsbare stof gemaakt zijn kun je beter thuis laten.

Volgende week leggen we uit hoe je tijdens de reis snel en makkelijk wat spullen uitwast.