donderdag 28 mei 2009

een uitdaging voor Ies Sr.

Weinig mensen hebben meer reiservaring dan Ies Sr. Inmiddels is hij in alle landen (plus Antarctica) geweest. Veel landen, zoals Zuid-Afrika, Turkije, Rusland, etc. en alle Europese landen bezocht hij meer dan eens of zelfs tientallen keren. Reizen verveelt nooit. Maar op een gegeven moment is het niet meer nodig om iedere reis uitgebreid voor te bereiden. En spannend vindt Ies Sr. het meestal ook niet.

Dat was deze keer anders. Vorige week vrijdag vertrok er een reis die zelfs hij avontuurlijk vond en “een uitdaging” noemde. Waar ging deze bijzondere reis dan naartoe?

Naar de Democratische Republiek Congo. Een enorm land (69 x Nederland) middenin Afrika, waar toeristen een vrijwel onbekend verschijnsel zijn. Dat willen de Congolezen graag veranderen (toeristen brengen geld mee en daar hebben ze ernstig gebrek aan in Congo) en daarom hebben zij een minister van toerisme. Deze man heeft onze reizigers met open armen ontvangen en direct uitgenodigd voor een nadere kennismaking. Dit zou de reis wel eens een stuk eenvoudiger kunnen maken. Wanneer de minister de groep voorziet van uiterst gewichtige documenten met veel stempels, kan dat veel deuren openen en corrupte neigingen bij allerhande ambtenaren de kop indrukken.

We zijn benieuwd naar de avonturen die ze ongetwijfeld gaan meemaken en houden jullie hier op de hoogte!

PS. Omdat het begin dit jaar onrustig was in Congo, kregen wij de vraag of het wel veilig was om ernaartoe te gaan. De onlusten speelden zich af in het noordoosten van de DRC, de reis gaat naar het zuidwesten. Om deze reden niet gaan is te vergelijken met niet naar Spanje gaan omdat het rommelt in Polen… zie onderstaand kaartje.


E.
kaartje 1: Democratische Republiek Congo
kaartje 2: DRC over Europa

maandag 25 mei 2009

huiswerk



P. en E. hebben de laatste tijd nogal veel huiswerk (resp. examens en scriptie). Stilte op dit weblog betekent echter geen stilte op het reisbureau. Integendeel! De voorbereidingen voor het nieuwe reisseizoen zijn in volle gang. Tickets worden geboekt, auto's gereserveerd, brieven verstuurd, visa aangevraagd, reisleiders bezocht...

Ondertussen is Ies Sr. weer op reis. Naar een, zelfs voor hem, behoorlijk avontuurlijke bestemming. Later deze week lees je er hier meer over!

E.

Foto: Sudan, gemaakt door Anthonie Poppe

maandag 18 mei 2009

het hoeft niet altijd ver weg te zijn


Misschien denk je dat de Avantafamilie alleen voor verre reizen de tassen nog inpakt. Maar dat is niet waar. Begin deze maand genoten we van een minivakantie in de Belgische Ardennen, amper 3 uur rijden vanuit Middelburg. We logeerden in een eeuwenoude boerderij, die tijdens een regenachtige nacht minder waterdicht bleek dan onze tenten :D
In de omgeving was vanalles te doen: wandelen door de heuvels, kanoën over de Ourthe en rondstruinen in oude dorpjes. Je zou het soms bijna vergeten met al die exotische bestemmingen voor je neus, maar ook dichtbij is veel te ontdekken!
Op de foto, achterste rij van links naar rechts: Peter met Kjeld, Hannah, Ies Jr., Ies Sr., Maty, Daan en Elzi.
Voorste rij: Carlina, Rick, Hemma, Arnold en Sybe.

E.

donderdag 14 mei 2009

gezondheid op reis III: reizigersdiarree

Niet zo'n fris onderwerp, maar omdat het een veelvoorkomend verschijnsel is moeten we het hier toch even over hebben!

Eigenlijk zijn er twee soorten reizigersdiarree: de echte, veroorzaakt door de Campylobacterbacterie. En de officieuze, veroorzaakt door het enthousiast consumeren van ijs en koude drankjes door reizigers die uit het kille Nederland naar een zonbestemming gaan. Daardoor kunnen je maag en darmen van streek raken. Niet doen dus, laat je lichaam geleidelijk wennen aan de hogere temperaturen. Ga niet onder het mom van ‘het is warm dus tijd voor ijs’ allerlei kouds naar binnen werken. Let maar eens op de plaatselijke bevolking: die drinken vaak helemaal niet van die koude drankjes, maar kiezen wijselijk voor bijvoorbeeld thee.

De andere soort is lastiger te voorkomen.

Voorzichtigheid is geboden met voedsel, vooral gevogelte. Hier volgen enkele voorzorgsmaatregelen.

*Als je rauw vlees hebt aangeraakt, was je handen goed met water en zeep.
*Zorg dat vlees door en door gaar is: het mag absoluut nergens meer roze zijn.
*Snijplankjes, aanrecht, borden en al het overige keukengerei dat met rauw vlees in aanraking is gekomen, moet goed worden afgewassen in heet water met afwasmiddel.
*Gebruik aparte snijplankjes voor vlees en andere etenswaren.
*Gebruik geen ongepasteuriseerde melk of onzuiver drinkwater. Denk erom dat er vaak onzuiver water gebruikt wordt voor het maken van ijs – weiger dus ijsblokjes in je drankjes en eet geen schepijs in niet-westerse landen. Ook vruchtensap wordt vaak met kraanwater aangelengd, let daar op en sta met je neus bovenop de verkoper. Koop geen sap dat al klaarstaat, dat is vrijwel zeker aangelengd.
*Sla wordt vaak ook met kraanwater gewassen en daarna niet meer verhit. Kijk hier dus mee uit. Maak salades liever zelf klaar en was groentes en fruit met mineraalwater of afgekoeld gekookt water. Geen gelegenheid om het fruit dat je op de markt gekocht hebt te wassen? Schil het dan.
*Was de handen met warm water en zeep als je in aanraking bent gekomen met (huis)dieren of hun uitwerpselen.

(Bron: medicinfo.nl)

Mocht je toch last krijgen van diarree, dan kun je diarreeremmers gebruiken. Langdurige diarree, bloed bij de ontlasting en uitdrogingsverschijnselen zijn redenen om naar een dokter te gaan. Meestal is reizigersdiarree een vervelend, maar tamelijk onschuldig verschijnsel. En we zeggen het nog maar eens: veel narigheid kan voorkomen worden met een goede hygiëne.

E.

zaterdag 2 mei 2009

google the world!


Ies jr. was nog maar een klein kereltje toen zijn vader hem de basisvaardigheden van het vogelen bijbracht. Het duurde niet lang of Ies werd bijzonder fanatiek. Voor dag en dauw zat hij op zijn fietsje om in alle uithoeken van Nederland vogels te begluren. Al zijn spaargeld ging op aan apparaten die dat gluren vergemakkelijken. In kleine boekjes werd nauwkeurig vastgelegd welke soorten hij wanneer in de smiezen had gekregen. Al dit moois moest natuurlijk ook vastgelegd worden en inmiddels is Ies dan ook een verdienstelijk fotograaf.


Een groot voordeel van deze hobby is dat je hem uitstekend kunt combineren met... reizen. De kinderen Goedbloed weten dat maar al te goed. Tijdens de vele kampeerreizen met de familie gebeurde het regelmatig (niet zelden tot hun ergernis want dan vloog al hun speelgoed weer door elkaar) dat pa ineens op de rem stond: "hé, wat vliegt daar?!". Ies jr. maakte dus van de nood een deugd en deed voortaan met hem mee.


Inmiddels heeft hij al heel wat reizen gemaakt die als voornaamste doel het spotten van vogels hadden. Ook in deze meivakantie. Gewapend met telescoop, camera en vogelboek is hij met enkele vrienden afgereisd naar de binnenlanden van Turkije. Dankzij een nieuw gadget is het een stuk eenvoudiger geworden om bij te houden waar hij wat gezien heeft. GPS zorgt ervoor dat omschrijvingen als 'in het derde bosje vanaf links aan de zuidkant van de plas' tot het verleden behoren. Voortaan zijn de coördinaten voldoende.


Via de coördinaten die Ies zo nu en dan doorgeeft, blijft het thuisfront op de hoogte van waar hij uithangt. Dat gaat zo: installeer Google Earth op je computer, vul onder 'vliegen naar' de coördinaten in en daar ga je! De bush bush van Afrika, de binnenlanden van Turkmenistan en de achtertuin van je overbuurman liggen aan je voeten. Ideaal voor leunstoelavonturiers! Ook leuk om alvast een kijkje te nemen in het land waar je dit jaar naartoe gaat. Je kunt ook zoeken op plaatsnaam, coördinaten zijn dus niet persé nodig.

Wil je weten waar Ies jr. de roodbesnorde wipstaartpieper in het vizier hoopte te krijgen? Vul dan N38.24917 E035.19433 in onder 'vliegen naar'. Als je goed kijkt, zie je het beestje misschien zelf ook wel.


E.